RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 14 mei

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

2005: Tony Mary, de gedelegeerde bestuurder van de VRT, pleit tijdens een interview met het zakenblad ‘Trends’ voor de omschakeling naar digitale televisie. Indien de overheid deze wens zou dwarsbomen, dan vreest hij voor de verkoop voor veel geld van Eén en van Radio Donna.

2020: De Antwerpse Radio Minerva verliest één van zijn bekendste stemmen. Swa Theuns werd 91 jaar. Gedurende een kwart eeuw presenteerde hij ‘Minerva Service’ waarin vele spullen werden aangeboden en verkocht.

1985: Willem van Kooten, van wie men beweert dat hij tot de geldschieters van Radio Monique Internationaal behoort, levert ééns per week een twee uur durende show.

1997: Radio 3 krijgt van het Commissariaat voor de Media door een klacht van Radio 538 28.000 gulden (12.600 euro) boete wegens zeer overdreven publiciteit tijdens de ‘Marco Borsatoweek’.

2004: ‘Talpa Network’ van John de Mol en directeur Erik de Zwart kondigt de komst van Martijn Krabbé bij Noordzee FM aan. Hij werkte bij Radio 3 voor de ‘TROS’.

2007:

– Een consortium rond ‘Cyrte Investments’ van John de Mol, ‘Mediaset’ en ‘Goldman Sachs’ neemt 75% van ‘Endemol’ van het Spaanse ‘Telefonica’ over. Men betaalt 2,6 miljard euro of 25 euro per aandeel.

Het Hilversumse Mediapark heeft om 14.10 uur een stroomstoring. ‘RTL’ en de publieke omroepen worden getroffen. Het ongemak kwam door de werken aan de Noordrand van het complex. De kapotte kabel wordt snel hersteld waardoor alles om 16.00 uur kan hervat worden.

2018: 

– Het best beluisterde radioprogramma ‘Evers Staat Op’ van Radio 538, is óók elke werkdag live op tv bij SBS6. Edwin Evers is met de sidekicks Rick Romijn, Niels van Baarlen, Jelte van der Goot en nieuwslezer Henk Blok elke ochtend van 06.00 – 10.00 uur te zien.

– Dave Minneboo start reeds op 1/6/2018 als zendermanager bij Qmusic. Hij wordt verantwoordelijk voor de leiding van het programmateam en neemt plaats in de directie.

1973: Na de bouw van een nieuwe zendmast op de ‘MV Mi Amigo’ test men op AM 388 m (773 kHz).

1976: Tony Allan presenteert als eerste bij Radio Caroline op AM 192 m. Er zijn nadien tapes en albumtracks. De gedroomde fulltime service is een feit. Radio Mi Amigo blijft op 259 m (AM 1187 kHz).

1997: Radio Caroline, sinds 4/5/1997 met een tijdelijke vergunning op 106,6 MHz, ontvangt klachten van luisteraars. Er zou een piraat op 107,0 MHz de weekendshows storen. Het geïnformeerde ‘DTI’ (‘Departement of Trade and Industry’) kan niets doen. Radio Caroline verontschuldigt zich voor het noodgedwongen verlagen van het zendvermogen van 8 naar 7 W terwijl de vergunning 10 W toelaat.

2005: Van de aangekondigde start van Radio London komt voorlopig niet veel in huis. Nauwelijks 2 minuten na de opening op AM 1395 KHz verdwijnt het station reeds uit de lucht.

1973: Zwitserland

Het kantoor van ‘Mebo Ltd.’ is administratief van Zürich naar Panama verplaatst.

1981: Frankrijk

Minister van Communicatie en ex-journalist Georges Fillioud bevestigt het einde van het staatsmonopolie. Zo kunnen televisie- en radiostations door particuliere bedrijven bestuurd worden. Dit leidt onder meer tot de oprichting van de betaalzender Canal +.

1994: Tussen Adam Curry en zijn ex-werkgever MTV dalen de relaties tot een dieptepunt wanneer hij online een systeem onder MTV.com uitbaat. De muziekzender neemt hem de schending van de eigendoms- en van de copyrightrechten kwalijk.

2006: De ontslagen New Yorkse Power FM dj Troi Torain of dj Star wordt na het uiten van bedreigingen aan zijn concurrent dj Evy bij Hot 97 door de politie na verhoor vrijgelaten.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 16 mei

Vandaag in 19964: Op de Ierse scheepswerf van de Nederlander Cornelis Verolme te Cobh bij Lees verder

Het Radiodagboek van 15 mei

Vandaag in 1971: De bemanning op het zendschip van Radio Northsea International, de ‘Mebo II’, Lees verder

Het Radiodagboek van 13 mei

Vandaag in 1995: Don Allan sterft aan een hartaanval. De Canadees werkte voor zijn vertrek Lees verder

Het Radiodagboek van 12 mei

Vandaag in 1967: John Peel en Radio London krijgen de primeur van 'Sgt. Pepper's Lonely Lees verder

Het Radiodagboek van 23 mei

Vandaag in 1969: Joost den Draaijer (Willem van Kooten) presenteert de eerste hitparade, de 'VPRO Lees verder

“Dat Is Het Oog Van De Duivel!” (video)

Een bijdrage dit keer waarin ik ruimte maak voor lezer Henk Kruize die het stukje Lees verder

Het Radiodagboek van 22 mei

Vandaag in 1969: Tom Mulder start als opvolger voor Eddy Becker bij Radio Veronica met Lees verder

Tisseltse lokale Radio Sint Jan herleeft als podcast

Op 1 mei was het precies 40 jaar geleden dat in Tisselt de lokale Radio Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x