RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 14 juni

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Ook dit is geschiedenis

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

1978: Het Vlaamse muziekblad ‘Joepie’ meldt exclusief dat Veronica geen C-status krijgt. Het bericht wordt op 16/6/1978 bevestigd. 

2002: 

– Na het ‘CD&V’ eist het ‘Vlaamse Blok’ opheldering over de licentie voor 4FM.

– Radio Contact in Brussel krijgt van het ‘VCM’ een boete van 1.500 euro wegens te sterk uitzenden. 

2003: 

– De krant ‘De Standaard’ meldt dat, volgens het nieuwe plan, Qmusic en 4FM op 1/12/2003 andere frequenties krijgen. 5 regionale en 287 lokale zenders verhuizen eveneens op FM. Voor de VRT-stations verandert er helemaal niets.

– De stadsradio ATL Bree wordt Cool FM. Naast Hasselt is Bree nu de tweede Limburgse stad, die zich bij het netwerk aansluit.

2019: 

– Radio Clash, dat van 1982 tot 26/12/1988 populair was in Zwevegem, komt als evenementenzender voor het ‘Ommegangswekend’ op FM 96,9 MHz terug. De medewerkers van weleer zorgen voor interviews en voor veel muziek. Alles is ook op Facebook te volgen.

– Radio Barbier keert vanuit het Kruibeekse pastorijgebouw in de Priester Saveynstraat gedurende twee weken als een evenementenstation op FM 87.6 FM terug. Zowat twintig vrijwilligers zenden uit voor Bazel, voor Rupelmonde en voor Steendorp. 

1924: De gereformeerde kerk van Bloemendaal ontvangt een vergunning om elke zondagochtend en aan het einde van de middag vanuit het gebouw aan de Vijverweg op AM 1500 kHz een kerkdienst uit te zenden.

1970: Capital Radio op de ‘MV King David’ test met Händel’s ‘Water Music Suite’ op 270 m (middengolf).

1982: De Nederlandse staat moet Geert Theunisse 40.000 gulden (18.151 euro) zo snel mogelijk betalen. Dit is een vergoeding voor de juridische kosten, die de berger uit Dintelsas van de ‘MS Magdalena’, het zendschip van Radio Mi Amigo moest maken om tijdens zijn anderhalf jaar durend conflict met het ministerie van Justitie gelijk te krijgen.

1994: Holland FM krijgt de toelating om de ‘MV Communicator’ van Laser 558 naar de Trintelhaven op het IJsselmeer te brengen. Het zendschip lag in de haven van Lissabon.

1999: Arrow Classic Rock, dat bij de herverdeling van de FM-frequenties buiten de prijzen viel, tekent bij het Commissariaat voor de Media protest aan tegen Business Nieuwsradio op de frequenties van JFK. Het ministerie van OCMW, Verkeer en Waterstaat gaf Jazz Radio een licentie op voorwaarde dat men jazzmuziek zou brengen. Door een formatwijziging is er nieuws en informatie. JFK beantwoordt dus niet meer aan de strikte voorwaarden, die voor het behalen van de vergunning werden gesteld, aldus Arrow Classic Rock. 

2001: Radio 192 gaat vanaf 4/7/2001 op AM 1332 kHz.

2004:

– Yorin FM start op een totaal nieuwe basis. De muziekkeuze wordt tot het commerciële pop- en rockwerk herleid. Rob Stenders en Robert Jensen zenden uit vanop het Europese Voetbalkampioenschap in Portugal waar ook het Nederlandse elftal in actie komt.

– Ruud De Wild keert terug bij Radio 538 en wordt vanaf 16.00 uur door zijn sidekicks Tamara Brinkman en Jelte van der Goot geholpen.

2005: De kersverse eigenaar van Noordzee FM, de ‘VMMa’ (‘Vlaamse Media Maatschappij’), meldt dat het later de koers bepaalt. Geruchten doen de ronde dat men Qmusic zal brengen. 

2002: Duitsland

De minister van Economische Zaken voor de deelstaat Hessen opent in Kassel om 17.00 uur Sky Radio. Net als in Nederland en in Denemarken wordt de non-stop muziek met het nieuws op het hele uur afgewisseld.

2005: Frankrijk

‘Vortex’, de explotatiemaatschappij van Skyrock, verliest het proces van BskyB. De Engelse televisiereus stoorde zich aan het ontbreken van het achtervoegsel Rock bij de diverse nevenactiviteiten van het hiphop- en R&B-station. 

2006: Verenigde Staten

De Colombiaanse zangeres Shakira breekt een record in de Verenigde Staten. Het zomerse ‘Hips Don’t Lie’ wordt in één week tijd maar liefst 9.657 maal op de diverse stations gedraaid. Zij verslaat Gwen Stefanie, die met ‘Hollaback Girl’ 9.582 keer voorbij kwam.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 16 juni

Vandaag in 2001: In het Belgisch Staatsblad verschijnen de langverwachte frequentiepakketten voor de twee Vlaamse Lees verder

Het Radiodagboek van 15 juni

Vandaag in 2006: Geruchten melden het nakende einde van de Oost-Vlaamse provinciale radio. De luistercijfers Lees verder

Het Radiodagboek van 13 juni

Vandaag in 2002: De Raad van State schorst, na een klacht van de Waalse gemeenschap Lees verder

Het Radiodagboek van 12 juni

Vandaag in 1972: De 100ste 'Adje Bouman Top 10' wordt uitgezonden. The Doors met 'You're Lees verder

BBC Radio 2: Scott Mills gaat Steve Wright vervangen (audio)

Met de plotse aankondiging van het nakende einde van 'Steve Wright in the afternoon' slaat Lees verder

Het Radiodagboek van 3 juli

Vandaag in 2018: De VAR, publiciteitsregie  van de VRT, trekt zich na zware kritiek terug Lees verder

Het Radiodagboek van 2 juli

Vandaag in 1951: Radio Luxemburg start vanuit Junglinster met een Engelstalige service op 208 m Lees verder

Het Radiodagboek van 1 juli

Vandaag in 1995: Wolfman Jack overlijdt aan een hartaanval na een boekpromotie in Belvédère (North-Carolina).

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx