fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het radiodagboek van 14 juni – 165 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2002

– Na de CD&V eist nu ook het Vlaamse Blok in het parlement snelle opheldering over de licentie voor 4FM.

– De VZW Regionale Radio’s wil, volgens de krant De Morgen, bij de Europese Commissie een klacht tegen de Vlaamse regering indienen. Volgens de groep rond de resterende onafhankelijke stations zal het nieuwe frequentieplan tot het faillissement van de lokale radio’s in Vlaanderen leiden. Men klaagt de concurrentievervalsing, discriminatie, monopolievorming en de jarenlange boycot aan.

2003

– De krant De Standaard meldt dat volgens het nieuwe frequentieplan, Qmusic en 4FM op 1 december 2003 nieuwe frequenties zullen krijgen. Vijf regionale stations en 287 lokale zenders krijgen een nieuwe plaats in de FM-band. Voor de VRT-stations verandert er helemaal niets.

– De stadsradio ATL Bree wordt Cool FM. Naast Hasselt is Bree nu de tweede Limburgse stad die zich bij het netwerk aansluit.

1970 

Radio Capital houdt met Händels ‘Water Music Suite’ op 270 meter middengolf een eerste officiële testuitzending.

1978  

Het Vlaamse muziekblad Joepie meldt exclusief dat Veronica geen C-status krijgt. Het bericht wordt twee dagen later, op 16 juni 1978 bevestigd.

1982 

De Nederlandse Staat moet Geert Theunisse 40.000 gulden betalen. Dit is een vergoeding voor de juridische kosten die de berger uit Dintelsas voor de MS Magdalena (foto bovenaan), het zendschip van Radio Mi Amigo moest maken om tijdens zijn anderhalf jaar durend conflict met het ministerie van Justitie gelijk te krijgen.

1994 

Holland FM krijgt de toelating om het zendschip de MV Communicator van Laser 558 naar de Trintelhaven op het IJsselmeer te brengen. Voordien lag het vaartuig in de haven van Lissabon.

1999

Arrow Classic Rock, dat bij de laatste FM-frequentieverdeling buiten de prijzen viel, tekent bij het Commissariaat voor de Media protest aan tegen de uitzendingen van Business Nieuwsradio op de frequenties van JFK. De Ministeries van OCMW, Verkeer en Waterstaat gaven aan Jazz Radio een licentie op voorwaarde dat er jazzmuziek zou uitgezonden worden. Door het wijzigen van het format is er nu nieuws en informatie te horen. Zodoende beantwoordt JFK in het geheel niet meer aan de voorwaarden die toen voor het behalen van de vergunning werden gesteld, aldus Arrow Classic Rock.

2001 

Radio 192 kondigt aan om vanaf 4 juli op 1332 kHz, de oude frequentie van de zeezender Radio Veronica uit te gaan zenden.

2004 

Yorin FM start op een totaal nieuwe basis. De muziekkeuze wordt tot het commerciële pop- en rockwerk herleid. Rob Stenders en Robert Jensen zenden uit van op het Europese Voetbalkampioenschap in Portugal waar ook het Nederlandse elftal in actie komt. Ruud de Wild keert terug bij Radio 538 en wordt vanaf 16:00 uur door zijn sidekicks Tamara Brinkman en Jelte van der Goot geholpen.

2005

De nieuwe eigenaar van Noordzee FM, de Vlaamse Mediamaatschappij, laat weten dat het later deze maand zal bepalen in welke richting het station zal evolueren. Geruchten doen de ronde dat Qmusic in Nederland zal geïntroduceerd worden.

1986: Canada

CHUM-AM in Toronto zendt, ter afsluiting van de Top 40-periode, de laatste hitparade uit. ‘Live To Tell’ van Madonna staat op nummer 1.

2004: Duitsland

De minister van Economische Zaken voor de Duitse deelstaat Hessen opent in Kassel om 17:00 uur officieel de uitzendingen van Sky Radio. Net zoals in Nederland en in Denemarken wordt de non-stop muziek afgewisseld met het nieuws om het uur.

2005: Frankrijk 

Vortex, de Franse explotatiemaatschappij van Skyrock, verliest het proces van BskyB. De Engelse televisieomroep stoorde zich immers aan het ontbreken van het achtervoegsel rock bij diverse nevenactiviteiten van het hiphop- en R&B-station.

2006: Verenigde Staten 

De Colombiaanse zangeres Shakira breekt een nieuw record in de Verenigde Staten. Het zomerse nummer ’Hips Don’t Lie’ wordt binnen één week tijd maar liefst 9657 maal op de diverse stations gedraaid. Zij verslaat Gwen Stefanie, die met ‘Hollaback Girl’ 9582 keer voorbij kwam.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
NRJ: Online-reclame verschillend van FM-spots

Er wordt steeds meer digitaal geluisterd. Ook in Wallonië. Via DAB+ en online. Volgens de Lees verder

Het radiodagboek van 27 mei – 148 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Wallonië: online radio maakt enorme sprong door lockdown

Tijdens de lockdown nam in Franstalig België het online naar de radio luisteren, zowel naar Lees verder

Het radiodagboek van 25 mei (146)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 24 mei – 145 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 23 mei – 144 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 21 mei – 142 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 19 mei – 140 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, hitlijst, lokale radio, middengolf, muziek, nederland, offshore, usa
Blad 175: Honger, piraten en radiokolonisten (audio)

Dick is (nog steeds) radio actief (39)

Hallo. Dit is Veronica en mijn naam is Gaston (audio)

2013: Constructief gesprek Vlapo en VRT

Het radiodagboek van 13 juni – 164 (audio)

Blad 174: 100 jaar, mediavertrouwen en Martine (video)

Sluiten