RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 14 januari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2021.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1979: De Waalse vrije radio’s stichten de ‘ALO’ (‘Association pour la Libération des Ondes’).

2002: ‘Spirit’-senator Vincent Van Quickenborne stelt tijdens een bijeenkomst voor om de Kortrijkse gemeenteraadszittingen live via de lokale radio’s uit te zenden. Het idee wordt gunstig onthaald.

2003: 

– Met het einde van de samenwerking met de ‘VMMa’ (‘Vlaamse Media Maatschappij’) in zicht, sleutelt TOPradio aan een netwerk. 15 stations besluiten om de samenwerking te verlengen. Dit betekent slecht nieuws voor Jim FM, dat door de VTM-top als alternatief was gepland.

– 927 Live, de sportzender van de VRT, krijgt een plaats op de Limburgse kabelmaatschappij Interelectra. Het station zal op 17/1/2003 officieel op 89.4 MHz starten. 

2005: Radio 12-12, een gemeenschappelijk initiatief van Qmusic, 4FM en Radio Donna voor de slachtoffers van de vloedgolf in Zuidoost-Azië levert 293.514 euro op. Bedrijven en luisteraars konden in ruil voor 250 Euro hun favoriete muziek aanvragen. 

1977: De ‘Mebo I’ en ‘Mebo II’ krijgen in de Rotterdamse haven een nieuwe bemanning. In Slikkerveer wordt het nodige voedsel voor de reis naar Libië aan boord gebracht.

1997: ‘BNN’, de omroep van stichter Bart de Graaff steunt de voetbalclub NEC Nijmegen. Men inspireert zich op de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, die in 1985 AC Milan onder zijn hoede had genomen.

2002: Peter Teekamp begint bij Radio 192 tussen 17.00 uur en 18.00 uur. Hij werkte bij Radio Caroline, bij de ‘TROS’, bij Radio Veronica en bij Sky Radio als programmadirecteur.

2003:

–  Professor Doctor Hans Franken leidt de Commissie, die de verdeling van de radiofrequenties moet uitwerken. Deze komt er op vraag van de Staatssecretarissen van Onderwijs, van Cultuur, van Wetenschappen en van Economie.

2004: Rob Stenders zegt dat hij bij 3FM en bij de ‘VARA’ blijft. De presentator had nochtans een winstgevend aanbod van Yorin FM op zak. 

2011: Eric Corton wint de ‘Pop Media Prijs 2010’. De 3FM-dj, presentator, zanger en schrijver wordt door de jury gezien zijn enorme betrokkenheid bij de muzikanten, zijn brede smaak en vooral ‘zijn groot hart voor Nederlandse bands’ geprezen.

1985: De zender van offshore radio Laser 558, in de lucht vanaf de ‘MV Communicator’, sneuvelt om 6.00 uur. De masten zijn niet opgewassen tegen het onweer.

2004: LBC, de Londense nieuwszender, ontvangt een speciale gastpresentator. Premier Tony Blair beantwoordt een uur lang vragen van luisteraars over onder meer de Iraakse kwestie. De politicus bespreekt ook uitgebreid de wegenwerken, de files en de ongevallen. De topman van Labour hield er ook aan om zelf de techniek te doen.

2019: Zoe Ball start als presentatrice van de ontbijtshow bij BBC Radio 2. Zij volgt Chris Evans op die naar het digitale Virgin Radio vertrok.

2020: TalkSPORT mag van ‘Ofcom’ zeven zwakkere AM-zenders in Schotland, Noord-Ierland, Devon en Cornwall uitzetten. Hierdoor daalt de landelijke dekking van 95% naar 93%. Het netwerk zendt via 28 AM-frequenties waaronder via AM 1053 kHz en via AM 1089 kHz uit. 

2003: De recentste luisteronderzoeken van ‘Médiamétrie’ leveren geen echte veranderingen op. NRJ blijft onbedreigd marktleider voor ‘RTL’ terwijl France-Info dankzij een spectaculaire winst van 600.000 luisteraars de best beluisterde nieuwszender met 11,8% wordt.

2005: Volgens de cijfers van het onderzoekbureau ‘Médiamétrie’ blijven NRJ en ‘RTL’ het meest beluisterd. Beiden moeten echter flink inleveren. France Inter, Europe 1 en de onafhankelijke radiostations groeien qua populariteit.

1933: Groot Hertogdom Luxembourg

Radio Luxembourg opent testuitzendingen op LW 1191 m (252 kHz) met een vermogen van 200 kW.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx