fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het radiodagboek van 14 februari – 045 (video)


De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (plus af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1979

Naast Radio Capital, dat als enige Brusselse zender sporadisch een Vlaams programma uitzendt, start Radio Plus met een gelijkaardige programmering op woensdagavond.

1992 

De RTBF maakt in Namen van de eerste digitaal uitgeruste radiostudio gebruik.

1999 

– Radio 538 start in Vlaanderen via de kabel. Het openingsprogramma wordt door Wessel van Diepen gepresenteerd. De eerste plaat is ‘België’ van het Goede Doel uit 1982.

– Radio Donna zendt vanaf nu de klok rond uit.

2000

– Interne spanningen leiden tot het vertrek van directeur Peter Sweeck bij NRJ Vlaanderen.

– Kabelradio Hitmix S&Si heet vanaf nu Rockmix. Men richt zich op de doelgroep tussen 25 en 44 jaar.

– De Antwerpse lokale Radio Metropolys (105.4 MHz) wordt een onderdeel van het netwerk Nostalgie.

2002 

De draaggolf op de Antwerpse frequentie 106.3 MHz maakt voor muziek plaats. De RDS-tekst laat zien: ‘More Music More Fun’.

2003 

– Radio Houtland uit Koekelare (105.8 MHz) en Radio Echo uit Schoten (106.3 MHz) stappen naar het vernieuwde TOPradio over.

– RTL-topman Didier Bellens volgt John Goossens op. De baas van Belgacom stierf onverwacht in november 2002.

2007 

De net gepubliceerde luistercijfers leveren bij de zuiderburen weinig of geen grote verschuivingen op. Bel RTL en Contact blijven de lakens uitdelen maar Nostalgie werpt zich als een geduchte achtervolger op.

1977 

De vraag van de Veronica Omroeporganisatie om C-omroep te worden, krijgt een negatief antwoord. De reden is het onvoldoende aantal leden met een omroepkaart.

1991

Naast Radio 10 Gold start de Arcade-groep een tweede station op de kabel; Power FM. Voorlopig moeten de luisteraars het met non-stop hits stellen.

2004 
– Het tijdschrift ‘Weekend’ haalt zwaar uit naar Gordon, de ochtendpresentator van Noordzee FM. Zijn grappen worden als ‘schunnig’ en ‘zonder niveau’ omschreven.

– Aanhoudende geruchten hebben het over de groter wordende belangstelling van de publieke popzender voor Veronica-medewerker Rob van Someren. In 1999 ruilde hij het radioleven voor een baan bij internetprovider World Online. Tijdens de zomer van 2003 jaar ging de presentator van ‘Somertijd’ toch in op een aanbieding van Veronica om de namiddag in te vullen. Door de komst van Jeroen van Inkel zag hij echter zijn zendtijd tot drie uur ingekort.

– Adam Curry, Michiel Veenstra, Arend Langenberg en enkele technici vertrekken naar Irak voor ‘Operation Iraki Sunrise’.

1922 

Nadat het bedrijf van Guglielmo Marconi in 1920 met een dagelijks muziekprogramma van een uur onder de naam 2MT ofwel ‘2 Emma Writtle’ testte, starten vandaag de officiële uitzendingen. (Foto bovenaan: de 2MT-zender)

1967

Het magazine ‘Disc and Music Echo’ brengt een speciale Valetijns-editie uit. Men roept Kenny Everett van Radio London tot de vijfde populairste DJ in Groot-Brittannië uit. Op nummer 8 staat zijn collega Tony Blackburn.

1971

Radio Northsea International is in de lucht met gesproken testuitzendingen. Stevie Merike meldt dat het station spoedig officieel via FM, AM en kortegolf terugkeert.

1987

Bij het begin van de dagelijkse uitzendingen om 08:00 uur meldt DJ Brandy Lee van Laser hot Hits dat er technische moeilijkheden zijn vanwege het slechte weer. Het popstation moet diverse keren de programma’s onderbreken.

1995

Op de voormalige middengolf-frequenties van BBC Radio One; 1053 en 1089 kHz starten de officiële uitzendingen van Talk Radio UK. Aanvankelijk bevat de programmering een aantal shock jocks zoals Caesar The Geezer maar na een reeks klachten worden ze afgevoerd. In hun plaats komen een aantal sterren zoals Simon Bates, Sean Bolger, Anna Reaburn, Mike Allen, Paul Ross, Nick Abott (& Carol McGiffin), James Whale en Mike Dickin.

1924: Verenigde Staten 

De Amerikaanse President Calvin Coolidge brengt een politieke toespraak via de radio. Dit is een primeur in de Amerikaanse mediageschiedenis.

1977: Libië

Na veel verwarring krijgen de Mebo II en de Angela toch de toelating om de haven van Tripoli binnen te varen. Daar worden de bemanning en de kapitein vervangen door matrozen van de Kaap Verdische Eilanden en door een nieuwe Nederlandse bevelvoerder.

1986: Spanje

Nadat de motorproblemen van de MV Nannell opgelost zijn, wordt het schip opnieuw zeewaardig verklaard. Men trekt zonder dralen naar Pasajes San Juan in Noord Spanje. Op de scheepswerven van Atlantico volgen de verdere verbouwingen tot zendschip.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 700: Bier, Breaker, Jam (video)

Dit moet wel Belgisch zijn: een podcast over bier. Ook Twitter lijft een podcast-platform in. Lees verder

Blad 699: Qmusic, Joepie en S.I.S. (video)

En Vincent, die trok er zich allemaal niks van aan. De 'testaflevering' die toch nog Lees verder

Het radiodagboek van 31 december – 365 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 29 december – 362 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 27 december – 360 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Viva for Live haalde 7.061.534 euro euro op

Gedurende net geen volle week schakelde VivaCité een versnelling hoger om de schrijnende en de Lees verder

Het radiodagboek van 23 december – 356 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Veiling ‘Viva for Life’ goed voor € 36.200 (video)

Een glazen huis, drie presentatoren en een groep gedreven medewerkers, meer was er niet nodig Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 410: Mono, Spotify, Radio Day & Lutgart (video)

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-07

Willy eert Willy Willy op Valentijn (video)

Sluiten