Het radiodagboek van 14 februari (045) Het Nederlandse Radio 538 start op de kabel een Vlaamse versie

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1979

Naast Radio Capital, dat als enige Brusselse zender sporadisch een Vlaams programma uitzendt, start Radio Plus met een gelijkaardige programmering op woensdagavond.

1992 

De RTBF maakt in Namen van de eerste digitaal uitgeruste radiostudio gebruik.

1999 

– Radio 538 start in Vlaanderen via de kabel. Het openingsprogramma wordt door Wessel van Diepen gepresenteerd. De eerste plaat is ‘België’ van het Goede Doel uit 1982.

– Radio Donna zendt vanaf nu de klok rond uit.

2000

– Interne spanningen leiden tot het vertrek van directeur Peter Sweeck bij NRJ-Vlaanderen.

– Kabelradio Hitmix S&Si heet vanaf nu Rockmix. Men richt zich op de doelgroep tussen 25 en 44 jaar.

– De Antwerpse lokale radio Metropolys (105.4 MHz) wordt een onderdeel van het netwerk Nostalgie.

2002 

De draaggolf op de Antwerpse frequentie 106.3 MHz maakt voor muziek plaats. De RDS-tekst laat zien: ‘More Music More Fun.

2003 

– Radio Houtland uit Koekelare (105.8 MHz) en Radio Echo uit Schoten (106.3 MHz) stappen naar het vernieuwde TOPradio over.

– RTL-topman Didier Bellens volgt John Goossens op. De baas van Belgacom stierf onverwacht in november 2002.

2007 

De net gepubliceerde luistercijfers leveren bij de zuiderburen weinig of geen grote verschuivingen op. Bel RTL en Contact blijven de lakens uitdelen maar Nostalgie werpt zich als een geduchte achtervolger op.

1977 

De vraag van de Veronica Omroeporganisatie om C-omroep te worden, krijgt een negatief antwoord. De reden is het onvoldoende aantal leden met een omroepkaart.

1991

Naast Radio 10 Gold start de Arcade-groep een tweede station op de kabel; Power FM. Voorlopig moeten de luisteraars het met non-stop hits stellen.

2004 

– Het tijdschrift ‘Weekend’ haalt zwaar uit naar Gordon, de ochtendpresentator van Noordzee FM. Zijn grappen worden als ‘schunnig’ en ‘zonder niveau’ omschreven.

– Aanhoudende geruchten hebben het over de groter wordende belangstelling van de publieke popzender voor Veronica-medewerker Rob van Someren. In 1999 ruilde hij het radioleven voor een baan bij internetprovider World Online. Tijdens de zomer van 2003 jaar ging de presentator van ‘Somertijd’ toch in op een aanbieding van Veronica om de namiddag in te vullen. Door de komst van Jeroen van Inkel zag hij echter zijn zendtijd tot drie uur ingekort.

– Adam Curry, Michiel Veenstra, Arend Langenberg en enkele technici vertrekken naar Irak voor ‘Operation Iraki Sunrise’.

1922: Verenigd Koninkrijk 

Nadat het bedrijf van Guglielmo Marconi in 1920 met een dagelijks muziekprogramma van een uur onder de naam 2MT ofwel ‘2 Emma Writtle’ testte, starten vandaag de officiële uitzendingen. (Foto bovenaan: de 2MT-zender)

1924: Verenigde Staten 

De Amerikaanse President Calvin Coolidge brengt een politieke toespraak via de radio. Dit is een primeur in de Amerikaanse mediageschiedenis.

1967: Verenigd Koninkrijk

Het magazine ‘Disc and Music Echo’ brengt een speciale Valetijns-editie uit. Men roept Kenny Everett van Radio London tot de vijfde populairste DJ in Groot-Brittannië uit. Op nummer 8 staat zijn collega Tony Blackburn.

1971: Verenigd Koninkrijk

Radio Northsea International is in de lucht met gesproken testuitzendingen. Stevie Merike meldt dat het station spoedig officieel via FM, AM en kortegolf terug keert.

1977: Libië

Na veel verwarring krijgen de Mebo II en de Angela toch de toelating om de haven van Tripoli binnen te varen. Daar worden de bemanning en de kapitein vervangen door matrozen van de Kaap Verdische Eilanden en door een nieuwe Nederlandse bevelvoerder.

1986: Spanje

Nadat de motorproblemen van de MV Nannell opgelost zijn, wordt het schip opnieuw zeewaardig verklaard. Men trekt zonder dralen naar Pasajes San Juan in Noord Spanje. Op de scheepswerven van Atlantico volgen de verdere verbouwingen tot zendschip.

1987: Verenigd Koninkrijk

Bij het begin van de dagelijkse uitzendingen om 08:00 uur meldt DJ Brandy Lee van Laser hot Hits dat er technische moeilijkheden zijn vanwege het slechte weer. Het popstation moet diverse keren de programma’s onderbreken.

1995: Verenigd Koninkrijk

Op de voormalige middengolf-frequenties van BBC Radio One; 1053 en 1089 kHz starten de officiële uitzendingen van Talk Radio UK. Aanvankelijk bevat de programmering een aantal shock jocks zoals Caesar The Geezer maar na een reeks klachten worden ze afgevoerd. In hun plaats komen een aantal sterren zoals Simon Bates, Sean Bolger, Anna Reaburn, Mike Allen, Paul Ross, Nick Abott (& Carol McGiffin), James Whale en Mike Dickin.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2005: Persgroep neemt Noordzee 100.7 FM over Na een krant koopt Christian Van Thillo nu o... We schreven het alweer een poosje geleden. En zie daar... wederom blijkt dat 'waar rook is, er ook (meestal) vuur is'. Nederlands populairste station Radio 538, wordt overgenomen d...
Het radiodagboek van 23 mei (143) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staa... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2005: Retro-interview met Wim Oosterlinck (audio) 'Dit Stier-kind is een mensje met natuur... Met een regelmaat gelijk aan die van het onvoorspelbare lenteweer, halen we uit ons immense archief een audio-interview. Op 29 januari 2005 mocht ene Wim Oosterlinck voor de microf...
2008: VRT blijft zijn doelpubliek bereiken De radionetten behalen een relatief weekbereik ... In 2007 is de VRT grondig hervormd. De openbare omroep evolueert naar een crossmediale organisatie die geïntegreerd werkt. De radio- en televisienetten blijven hun doelpubliek bere...
Het radiodagboek van 22 mei (142) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moten staan De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Open VLD wil dat MNM wordt verkocht "Dan nog zal de VRT marktleider zijn met meer da... Vlaams parlementslid Bart Tommelein van Open Vld (foto bovenaan) is niet te spreken over de resolutie van de meerderheid over de nieuwe beheersovereenkomst met de VRT. “De tekst bl...
Deel of print dit artikel
Amptec
Spotlight
Amptec
TVV Sound
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *