RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 14 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1977: Radio Mi Amigo met Herman de Graaf, Marc Jacobs, Roger Mathews en Stuart Russell herdenkt het einde van de Engelse zeezenders op 14/8/1967. De interviews van Robbie Dale met de gasten op de ‘Offshore Radio Convention Flashback ’67’ in het ‘Centre Airport Hotel’ bij de Londense luchthaven Heathrow worden dadelijk naar het zendschip gebracht voor de uitzending.

1978: Ferry Eden wijzigt in overleg met zijn collega’s Marc Jacobs en Johan Visser de namen van twee door hem gepresenteerde programma’s in de oorspronkelijke namen. ‘Hallo, hier is Mi Amigo’ is weer ‘Ook Goeiemorgen’. ‘Bakboord’ heet opnieuw ‘Stuurboord’. 

2011: Een Antwerpse rechter beslist in kortgeding dat VBRO2 (Brugge) van de ‘vzw Radio Breydel’ Hit FM wordt. Door het einde van de deal tussen beide radiogroepen verdwijnt het Limburgse project uit de West-Vlaamse ether.

2017: Evi Hanssen heeft vanaf het najaar een eigen blok bij Joe. Ze presenteert op zaterdag ‘Het Heilig Huis van Hanssen’. Ze ontvangt vanuit haar huis vanaf 2/9/2017 tussen 10.00 uur en 12.00 uur een bekende figuur. 

2020: Denderbelle brengt tijdens de jaarlijkse zomerkermis Radio Belle Kermis op 87,6 MHz in de lucht. Vrijwilligers en luisteraars zorgen voor een uitgebreid aanbod.

1979: Radio Delmare onderbreekt door het slechte weer de uitzendingen voor onbepaalde tijd. De financiële moeilijkheden aan land groeien. 

2002: De verkoop van Radio 10  door eigenaar Wegener wordt weer uitgesteld. De onduidelijkheid van de regering over de nieuwe frequentieverdeling zorgt voor de vertraging.

2005: Met een marktaandeel van 18,5% werd het pas gestarte ‘Talpa’ het meest bekeken op zaterdagavond 13/8/2005. Zowat 1 miljoen mensen volgden de openingsshow met Linda de Mol en Beau van Erven Dorens. 

2006: 

– Na het vertrek van Kas van Iersel bij Radio Veronica verdelen Bart van Leeuwen en Ferry Maat de vrije uren. ‘Goed Bij Kas’ verdween omdat men op de middag meer muziek wou. Peter Teekamp brengt op zondag van 18.00 uur tot 20.00 uur ‘Het Beste Uit De Top 1000 Allertijden’.

– Menno De Boer, overgekomen van Radio 538, start bij SLAM!FM.

– RTL FM verliest weer een aantal medewerkers. De onzekere toekomst doet Koen Huijgevoort naar CAZ! overstappen.

2014: De radiostations bij de publieke omroepen heten voortaan NPO Radio 1 tot en met NPO Radio 5.

2020: NPO Radio 1, 2, 4 en 5 schenken in talrijke programma’s op hun manier aandacht aan de actie van Giro 555 over de gevolgen van de gigantische explosie in Beiroet. Ook NPO 3FM doet uitgebreid verslag. Emmely De Wilt, HendrikJan Smits en Luc Sarneel melden zich geregeld vanuit onder meer het actiecentrum met updates.

Heynen

1967: 

– Radio London op de ‘MV Galaxy’ stopt om 15.00 uur na ‘A Day In The  life’ van The Beatles en na het afscheid van Paul Kay ‘Radio London is now closing down’.

– De dj’s van Radio London worden om 18.40 uur bij hun aankomst aan het Liverpool Street Station door duizenden fans ontvangen. Wanneer ze horen dat Dave Cash een contract voor het nieuwe BBC Radio 1 tekende, reageert men furieus. De medewerkers vluchten in een taxi.

– Radio 270 en Radio Scotland eindigen om middernacht. De twee Radio Caroline’s wijken niet en openen met ‘We Shall Overcome’ van Pete Seeger een nieuw tijdperk. De kantoren zijn van Londen naar Amsterdam verplaatst.

1972: Arnold Layne maakt tijdens zijn show bij Radio Northsea International op de ‘Mebo II’ bekend dat hij in de jaren ’60 bij Radio 390 als Roger Kent werkte.

1983: Men vervangt de kapotte hoofdisolator op de ‘Ross Revenge’ van Radio Caroline. De afstelling wordt vervolgens getest.

1985: 

– Charlie Wolf brengt een eerste verslag van ‘Eurosiege ’85’ bij Laser 558.

– Om de doeltreffendheid van de blokkade door de ‘Dioptric Surveyor’ te testen, stuurt de krant ‘Daily Star’ reporter Neil Wallis met onder meer een fles champagne en t-shirts naar de ‘MV Communicator’. De krant dreigt door het ‘DTI’ vervolgd te worden met mogelijk een celstraf voor de journalist van 2 jaar.

2017: De BBC brengt via BBC Radio 2 een schitterende ode aan de zeezenders, die een halve eeuw geleden ophielden. Johnnie Walker reconstrueert de gebeurtenissen van toen aan de hand van interviews met onder meer Keith Skues, Emporor Rosko, Pete Brady en Tony Blackburn.

2020: Radio Caroline koopt een bevoorradingsboot, die de Ronan ‘O’Rahilly’ wordt gedoopt. De oude ankerketting van de ‘Ross Revenge’ werd ondertussen vervangen door een nieuwe. Het kostte twee dagen en enkele sleepboten om de werken in Blackwater ter hoogte van Bradwell nabij Essex uit te voeren.

1978: Libië

Robin Adcroft en Prinz Holman brengen van 5.00 uur tot 6.00 uur lokale tijd op het zendschip ‘El Fatah’, de voormalige ‘Mebo II’ in de haven van de hoofdstad Tripoli – vlak voor de start van de programma’s gewijd aan de Koran – een geheim programma waarin het verdwijnen van de Engelse zeezenders centraal staat. Het wordt de ultieme Engelstalige uitzending met ‘Man Of Action’ van Les Reed Orchestra als slotakkoord. 

2018: Frankrijk

Europe 1, dat reeds lange tijd in een crisis zit, wijzigt weer de ochtend. Na één seizoen wordt Patrick Cohen door Nikos Aliagas vervangen. Julie Leclerc, één van de oudste stemmen, wordt na 10 jaar als co-host vervangen.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound
Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx