Het radiodagboek van 14 april (104) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1981

De eerste testuitzendingen van Radio Maeva zijn te ontvangen op 103.5 MHz. Het begin van een periode tijdens welke een aantal zenders sneuvelen.

2000

Jan Huyse wordt de nieuwe programmadirecteur van de Vlaamse Mediamaatschappij. Hij zal samen met Guy Helsen vanaf de maand mei het aanbod bij de televisiestations bekijken en aanpassen.

– Minister van cultuur Bert Anciaux protesteert bij de Vlaamse regering tegen het voornemen van federaal minister Mark Verwilghen om een extra belasting op het spelen van muziek bij de lokale radiostations te heffen.


Lees verder onder de advertentie


2002

– In een snelle reactie op de kritiek van CD&V-er Eric Van Rompuy, die zwaar naar Vlaams Mediacommissaris Dirk Aelbrecht uithaalde, onderstreept minister Dirk Van Mechelen het vertrouwen in de geviseerde beleidsman.

– Eén van de actievoerders die Radio Donna stoorde, wordt in Leuven door het BIPT betrapt.

– Luisteraars van France Culture overhandigen een petitie met 1569 handtekeningen aan o.a. Waals mediaminister Richard Miller. Het station wordt sinds de start van Qmusic in het Brusselse gestoord.

2003

– Cool FM start met de nieuwsdienst de Radio Actualiteiten Service. Deze voorziet de lokale afdelingen van aangepaste regionale journaals.

– De aangekondigde doorstart van C-Dance met onder meer Daphné Jeurissen (foto bovenaan), David Claes, Dee Willems en Didier Demeyere wordt zonder verdere uitleg verdaagd.

– Na een onderbreking van een dag worden de uitzendingen van Radio Contact via de lokale zenders in Overpelt en Hechtel hervat. Deze afdelingen waren net een dag uit de lucht.

2004

City Music dat in Aalst tijdens de lokale erkenningsronde de 3 kW-vergunning verkreeg, start testuitzendingen op 102.7 MHz.

2005

Cool FM kondigt de start in Knokke Heist op 106.2 MHz aan.

2007

De 76-jarige gewezen socialistische minister en professor Marc Gallen overlijdt in Gent. Hij werd ondermeer bekend dankzij de dagelijkse ochtendrubriek ‘Taalwenken voor wie haar soms geweld aandoet’ bij Radio 1.

1976

Op de Norderney, het voormalige zendschip van Radio Veronica, dat in de haven van Zaandam ligt, worden enkele opnamen voor de eerste televisie-uitzendingen van de Veronica Omroep Organisatie gemaakt. Deze beelden zullen op 21 april via Nederland 2 te zien zijn.

2005

De mediamaatschappij Talpa van John de Mol ontvangt 30.000 voorstellen over de naam van het toekomstige televisiestation dat in het najaar van start moet gaan.

2006

Een consortium onder leiding van de Telegraaf Media Groep heeft met de steun van ondermeer ING Corporate Investments de overname van Sky Radio afgerond. De Nederlandse en Duitse autoriteiten keuren de transactie goed. 1968

De organisatie van Radio Caroline onderhandelt met de eigenaar van het zendschip van Radio 270, de Oceaan 7. Het komt tot een overeenkomst en men plant om op Paaszondag de bekendste zeezender nieuw leven in te blazen. Helaas lekken de plannen voortijdig uit in de Britse pers uit en valt het project volledig in het water.

1979

De Engelstalige programma’s van Radio Caroline keren terug op 319 meter (963 kHz)

2006

Emma B. of Emma Battersby wordt bij Heart FM de enige jock tijdens de drive time show (16:00 en 19:00 uur). Haar collega Greg Burns moet vertrekken bij de Londense nummer 1.

1988: Israël 

De MV Peace van Abie Nathan vaart naar de haven van Ashod en slaat het nodige proviand in. Tevens wordt een nieuwe 25 kW FM-zender geplaatst.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

1998: Peter speurde naar kastjes VMM niet echt blij met de oproep Duidelijk geïnspireerd door het grote succes van TOPradio via het 'testbeeld' van Kanaal 2, bedacht sterpresentator Peter Hoogland (foto), nooit om een stunt verlegen trouwens, een...
Het radiodagboek van 12 december – 345 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: RNW begint Europese radiozender Ook Deutsche Welle en Radio France Internationale do... Radio Nederland Wereldomroep, het Nederlandse radiostation voor het buitenland, is één van de drijvende krachten achter de oprichting van het European Radio Project (ERP). Het gaat...
Het radiodagboek van 11 december – 344 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2005: RadioVisie werkt samen met Kabinet Media En verdeelt 'HOOP'-spot op vraag van Geert ... Op Tweede Kerstdag 2004 werden Zuid-Azië en Oost-Afrika getroffen door een enorme tsunami als gevolg van een aardbeving bij Sumatra. Die kostte aan tienduizenden mensen het leven e...
Het radiodagboek van 10 december – 343 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2000: ‘Billijke Vergoeding’ voor lokale radio
Het radiodagboek van 13 april (103)
2007: Retro-interview met Johan Henneman
2001: Een uur duurt bij RVI maar 56 minuten
Het radiodagboek van 12 april (102)
2001: Radiolegende op weg naar Antwerpen (video)
Sluiten