Het radiodagboek van 13 oktober – 285 (audio)
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.
De Belgische regering in ballingschap in London ondertekent een wet die de oprichting van een Belgisch Nationaal Bureau voor Radio Omroep (BNRO-RNB) goedkeurt. Jan Boon wordt tot directeur van de Nederlandstalige uitzendingen benoemd.
Lees verder onder de advertentie
1981
Op 29 juni begon in Gent het Radio Mi Amigo-proces. Verschillende veroordeelden gingen in beroep. Vandaag stelt de rechtbank de geplande zaak uit tot 23 december 1982.
2000
Radio Roxy, de opvolger voor S&Si, start als webradio. Men gebruikt een speciale mediaplayer, de playlist is tevens op de voet te volgen.
2003
Een stroompanne in Beringen zorgt voor een tijdelijke onderbreking van de uitzendingen van Radio Benelux.
2006
– De Franse gemeenschapsregering heeft het beheerscontract van de RTBF voor de periode van 2007 tot 2011 goedgekeurd. De Raad van Bestuur zal nu snel het licht op groen zetten nadat eerder de tekst nog was verfijnd.
– Het headhuntersbureau ‘Verschelde en Desmedt’ start de zoektocht naar een geschikte opvolger voor de eerder opgestapte VRT-baas Tony Mary.
– Vlaams CD&V-volksvertegenwoordiger Carl de Caluwé ondervraagt mediaminister Geert Bourgeois over de lokale radio’s. Hij wil meer duidelijkheid over de storingen veroorzaakt door de Waalse stations en over de vrijgekomen frequenties na de intrekking van de vergunningen door het VCM.
– Radio 1-stem Friedl Lesage moet vanwege een longaandoening geruime tijd afhaken. Zij wordt door Kristel Mariën vervangen. (Foto bovenaan: Friedl’ Lesage kreeg in 2003 een RadioVisie trofee voor haar programma ‘De Nieuwe Wereld’. Het bijhorende interview is van Serge Hadermann).
– Radio Meetjesland stapt uit het kleine netwerk MFM. De betrokken partijen verschilden van mening over het muziekbeleid.
– Het dansnetwerk Crazy FM krijgt een vijfde frequentie, het gaat om IZIFM uit Oostkamp (107.7 MHz).
1998
Het toekomstige omroepmuseum gaat tussen tachtig en honderd miljoen gulden kosten, zo meldt het magazine Spreekbuis. De uiteindelijke plannen worden later aan minister van media Van der Ploeg voorgelegd.
1999
Andrew van Esch wordt als directeur bij TV West door Jack Kroes opgevolgd. Hij zal de fusie met de radioafdeling in 2000 afronden.
2000
De voormalige presentator bij de zeezender Radio Noordzee Internationaal, Bert van der Veer, die inmiddels programmaleider bij RTL4 is geworden, ligt onder vuur. De eigenaren van het televisiestation zijn ontevreden over de gemaakte winsten. De kans bestaat dat de belaagde topman vertrekt en door Leo van der Goot vervangen wordt.
2002
SBS Broadcasting, de moedermaatschappij van SBS6, Net 5, Veronica TV, VT4 en VIJFtv overweegt geen stappen tegen SBS FM, dat legaal op de Utrechtse kabel startte. Men wil met de directie van Surinam Broadcasting Station een minnelijke schikking treffen.
2003
De kabelfrequenties van Country FM, dat bij de algemene herverdeling geen FM-frequentie kreeg, worden door RTLFM overgenomen. Het countrystation stopt onmiddellijk met uitzenden.
2005
De toekomst van de klassieke muziekzender Radio 4 is opnieuw onzeker. Men overweegt, na de toestemming van mediaminister Medy van der Laan, om de etherfrequenties aan Fun X af te staan. De politica verklaart echter dat het voorstel nog niet zal worden besproken.
2006
Alex Oosterveen, die bij Slam!FM moest opstappen, start bij Radio Veronica. Hij zal als DJ en producer het team versterken.
Reageer op dit artikel