RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het Radiodagboek van 13 oktober

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1942: De Belgische regering in ballingschap in London tekent een wet die een Belgisch Nationaal Bureau voor Radio Omroep (‘BNRO-RNB’) opricht. Jan Boon wordt de directeur van de Nederlandstalige afdeling.

1977: De ‘Vita Nova’ met aan boord 15 ton olie voor de ‘MV Mi Amigo’ wordt aan de ketting gelegd.

1981: Op 29/6/1981 begon in Gent het proces rond Radio Mi Amigo. Verschillende veroordeelden gingen in beroep. Vandaag stelt de rechtbank de geplande zaak uit tot 23/12/1982. 

2005: De Raad van Bestuur van de VRT benoemt op voorstel van gedelegeerd bestuurder Tony Mary Mark Coenen tot Algemeen Directeur Radio en tot lid van het Directiecomité. De huidige Directeur Marktstrategie van de radio volgt op 1/2/2006 Frans Ieven op die in januari 2006 60 jaar wordt en met pensioen gaat.

2006: 

– De Waalse gemeenschapsregering heeft het beheerscontract van de RTBF voor de periode van 2007 tot 2011 goedgekeurd. De Raad van Bestuur zal snel het licht op groen zetten nadat eerder de tekst werd verfijnd.

– Friedl Lesage van Radio 1 moet door een longaandoening geruime tijd afhaken. Zij wordt door Kristel Mariën vervangen. 

– Radio Meetjesland stapt uit het netwerk MFM. De betrokken partijen verschilden van mening over het muziekbeleid.

1966: Tijdens een persconferentie wordt de nieuwe Nederlandse popzender op de ‘Laissez Faire’ voorgesteld. Swinging Radio Holland zal Swinging Radio England vervangen omdat men met enorme verliezen kampt. Nog vóór de eerste uitzending kwam men er achter dat deze naam al geregistreerd stond en werd gekozen voor Radio Dolfijn.

1978: De ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) is eindelijk C-omroep. Vanaf 15/11/1978  mag men de televisiezendtijd op zondagmiddag vullen. Men krijgt vanaf 1/4/1979 3 uur radio op Hilversum 3.  

2000: De ex-presentator bij Radio Noordzee Internationaal, Bert van der Veer, inmiddels programmaleider bij RTL4, ligt onder vuur. De eigenaren zijn ontevreden over de gemaakte winsten. De kans groeit dat de belaagde topman vertrekt en door Leo van der Goot vervangen wordt.

2020: Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat begint met de raadpleging van geïnteresseerden voor de veiling ‘Niet-landelijke commerciële FM-vergunningen met een lokaal bereik’. Opmerkelijk is dat de frequenties niet beperkt worden tot plaatselijke geïnteresseerden maar dat ook regionale stations deze mogen gebruiken.

1969: Zwitserland

‘Mebo Ltd.’ uit Zürich koopt in Noorwegen een schip de ‘Angela’. Het wordt de ‘Mebo I’. Maar later bleek dat bij het ombouwen tot een zendschip dit schip daarvoor te klein was en werd toen als tender omgebouwd. Daarom werd later een groter schip de ‘Silvretta’ hiervoor aangekocht dat toen de ´Mebo II’ geworden is.

1985: Laser 558 keert na een pauze terug met een nieuwe line-up.  Craig Novack, John Leeds, Jeff Davis, Jay Mack en Chuck Cannon vullen de dagprogrammering. Liz West en Chris Carson keren niet meer terug. Erin Kelly wordt binnenkort terug verwacht. 

2006: Simon Hirst wordt door Lucio als nieuwe presentator van de ‘Hit40UK’, de commerciële tegenpool van de ‘BBC Top 40’ opgevolgd. Hij is tevens de avondjock bij Capital Radio.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 12 oktober

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 11 oktober

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 15 oktober

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 14 oktober

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 27 september

Vandaag in 1999: In Nederland wordt de ‘Avondspits’ (Hilversum 3/ Radio 3) verkozen tot het Lees verder

Het Radiodagboek van 26 september

Vandaag in 2006: Johan Henneman ruilt Radio Donna voor 4FM. Na Johan Bosman is hij Lees verder

Frank Conrad vond commerciële radio uit (audio)

Hij begon met de eerste reguliere radio-uitzending vanuit zijn garage in Wilkinsburg en richtte de Lees verder

Het Radiodagboek van 25 september

Vandaag in 2001: XM Satellite Radio start in Dallas en in Fort Worth. Men kan Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx