RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het Radiodagboek van 13 november

Ook dit is geschiedenis

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

1975: Pogingen van de ‘MV Mi Amigo’ om uit de buurt van de ‘South Edinburgh Boei n°3’ te verdwijnen, leveren niets op. Radio Mi Amigo keert na een korte periode met non-stop muziek toch om 9.30 uur terug.

1977: Tijdens de zomermaanden van 1977 organiseerde Radio Mi Amigo een 64 dagen durende kustactie in België. In ruil voor 2.231,04 euro (90.000 BEF) voerde men op iedere halte en op de zeezender reclame voor de medewerkende bedrijven. Het gerecht greep echter in en eiste dadelijk zware straffen. De advocaten van de talrijke beklaagden spraken over een vriendendienst van baas Sylvain Tack en eisten prompt de vrijspraak.

1981: Eindelijk is er nieuws van Radio Seven in Zellik. Het station met grootse ambities kwam er omdat misnoegde Vlaamse medewerkers van Radio Contact meer zendtijd vroegen. Ze hielden zelfs een pleidooi voor een volledige Franstalige en een complete Nederlandstalige afdeling maar vingen bot bij de directie. Het zendbereik voldeed echter niet aan de wensen van de initiatiefnemers. Het zou tot in het voorjaar van 1982 duren eer Seven tot een volwaardig station uitgroeide.

2002: NRJ reageert fel op de uitspraken van Radio Contactbaas Francis Lemaire tijdens een gesprek met de sites ‘iRadio’ en ‘Tuner.be’. Vooral de mening ‘dat het Franse netwerk als ‘vreemd’ station geen recht op een plaats in het Belgische radiolandschap heeft’, valt verkeerd. Men dreigt met gerechtelijke stappen.

1965: Ad Bouman solliciteert bij Radio Veronica. Hij zal enorm populair worden met de eigenzinnige ‘Adje Bouman Top 10’, de ‘ABTT’.

1966: Radio Dolfijn start op de ‘MV Laissez Faire’.

1970:  De ‘MV King David’ van Capital Radio wordt door het schip ‘Hector’ van het bedrijf Wijsmüller vlot getrokken en naar de haven van IJmuiden gebracht. Daar de exploitatiemaatschappij IBS de hoge kosten niet meer kan betalen,volgt het faillissement.

2006: Erik de Zwart is de nieuwe voorzitter van de ‘Stichting Nederlandse Top 40’. Samen met penningmeester en secretaris Peter van Dooren volgt hij Lex Harding op.

2008: ORN (13,4%), Radio 538 (11,4%) en Radio 2 (9,5%) bleven in september 2008 en in oktober 2008 het populairst. 3FM steeg, volgens het ‘Bureau Intomart’, met 0,3% van 7,4% naar 7,7%.

2020: Qmusic Maximum Non-Stop Hits wordt in de Randstad op FM en via DAB+ tijdelijk door Qmusic Xmas vervangen. Men wil concurreren met ‘Sky Radio The Christmas Station’.

Heynen

1972:

– Een krachtige storm vernielt de mast op de ‘MV Amigo’. Het station zonder identiteit zwijgt gedurende een volle week.

– Steve Berry wordt de nieuwe zendtechnicus op de ‘Mebo II’ van Radio Northsea International. Hij zal soms een nachtshow presenteren.

2000: Nog voor het einde van de licentie in februari 2003 vraagt TALKsport in Londen een verlenging bij de ‘Radio Authority’ aan. Omdat men op AM en op het digitale multiplex netwerk uitzendt, zal de vernieuwing geen probleem vormen. De directie betaalt inmiddels 50.000 pond (55.564 euro) aan de ‘Radio Authority’ voor de nieuwe aanvraag.

2003:

– Saga Radio krijgt een vergunning voor het Schotse Glasgow. Het station verslaat The Arrow (‘Chrysalis’). Ook ‘Magic 105.2 FM (‘Emap’), Virgin Radio (‘Scottish Media Group’) en Glasgow Gold haalden het niet.

– De krant ‘The Guardian’ zegt dat BBC Radio 1 de jacht op Jason Griffith en Joel Hogg heeft ingezet. Ze zijn beter bekend als JK & Joel van Key 103 (Manchester). Hun contract loopt volgend jaar af.

1937: De ‘National Broadcasting Company’ (‘NBC’) richt een symfonieorkest op. De beroemde dirigent Arturo Toscanini zal het gezelschap zeventien lang jaar leiden.

1991: 191 radiostations in de Amerikaanse staat Louisiana mogen van Bryan Adams ‘(Everything I Do) I Do It For You’ niet meer draaien. Het thema uit de film ‘Robin Hood, Prince Of Thiefs’ werd gebruikt door de leider van de Ku Klux Klan David Duke bij de campagne voor het gouverneurschap.

1987: Het Parijse Pacific FM stopt om middernacht.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound
Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx