RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 13 mei

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis!

1978: In het Cultureel Centrum van Waregem is er een actiesymposium over de Vlaamse ziekenhuisomroepen. De Waregemse Radio Regenboog, De Kortrijkse Studio Bloemendaal en Studio 2000 richten een organisatie op. De ‘OSV’ (‘Ommekaar Studio’s Vlaanderen’) heeft als taak dergelijke nieuwe projecten te promoten. In vergelijking met Nederland waar 120 ziekenhuisomroepen bestaan, telt Vlaanderen er slechts 7.

2001: Er loopt tegen het Brusselse Radio Judaïca, dat met een krachtige zender op 90.2 MHz een groot deel van het land in het Frans en in het Yiddish bestrijkt, een gerechtelijk onderzoek wegens grootschalige oplichting.

2005: RGR FM, ‘The Power Station’ uit het Brabantse Rotselaar wordt door het Vlaamse Commissariaat van de Media op de vingers getikt. Door de onjuiste hoogte van de antennemast, 38m in plaats van 28m, moet men een nieuwe, aangepaste vergunning aanvragen.

2006: Tony Mary, gedelegeerd bestuurder van de VRT, en mediaminister Geert Bourgeois (N-VA) praten in een onderhoud het gekibbel over het nieuwe decreet uit. De topman zal in weerwil van vorige uitspraken integraal het nieuwe VRT decreet aanvaarden dat in het Vlaamse Parlement gestemd werd. 

2020: De ‘SARC’ (‘Strategische adviesraad voor Cultuur en Media’) adviseert positief over de toevoeging van de frequenties Poperinge 104,5 MHz (pakket 1: NRJ) en Brussel 102,8 MHz (pakket 3: Topradio).  Ze kwamen reeds in de eerste versie van het frequentieplan in 2017 voor. Ze verdwenen door het ontbreken van een akkoord met de Waalse Gemeenschap uit het definitieve plan.

1960: Radio Veronica gaat uit de lucht om aan de zender te werken.

1984: Adam Curry verschijnt als eerste presentator op Tv van het vernieuwde ‘Countdown’, het muziekprogramma bij Veronica. De half Amerikaan, zoals Simone Walraven en Jeroen van Inkel van de Amsterdamse piraat Radio Decibel gekomen, wordt bekend. De eerste clip is de alarmschijf, de winnende song op het Eurovisie Songfestival ‘Diggi-Loo/Diggi-Ley’ van The Herrey’s.

2006: 

– 100%NL dient bij de Rotterdamse rechtbank een verzoek in waarbij de staat verplicht wordt om binnen zeven dagen een besluit te nemen over het kavel A9 waarop RTL FM uitzendt.

– Radio 538 start als aanloop naar het Wereldkampioenschap voetbal WK Radio online.

2015: Ferry Maat vervolgt de ‘Soulshow’ met een gelijknamig digitaal station. Buiten de heruitzending van een reeks oude afleveringen wordt er ook non-stop muziek gedraaid met aandacht voor nieuwe producties.

1965: Twee zakenlui, Reg Torr en George Short, willen een radiostation vanop zee. Ze testen op een bootje op 223 m (middengolf) met uitzendingen van Radio Pamela. De zwakke zender van 25 W bereikt nauwelijks de kust van het Engelse Clacton-On-Sea. De antenne hangt aan een met gas gevulde ballon.

1970: Nadat men door zware storingen en door een kleine brand uit de lucht ging, komt Radio Northsea International op de ‘Mebo II’, op 244 m (AM 1233 kHz) terug. De stoorzender op de marinebasis van Rochester (Kent) reageert maar bemoeilijkt de ontvangst van BBC Radio 1 op 247 m (AM 1214 kHz). Radio Northsea International (‘RNI’) besluit hierop te blijven.

1973: 

– Radio Caroline gebruikt een 50 kW-zender op 259 m (middengolf).

– ‘RNI goes DX’ met A.J. Beirens op Radio Northsea International via de ‘Mebo II’ meldt het einde van de ‘World Service’ op SW (korte golf) aan. ‘World in Action’ en ‘DX’ gaan verder. 

1985: Radio Caroline verhoogt na een pauze van om en bij de 10 minuten het zendvermogen. 

1995: Don Allan sterft aan een hartaanval. De Canadees werkte voor zijn vertrek naar Europa in Mexico en in de VS. Sinds december 1964 bleef hij in Engeland om bij Radio Caroline South en bij Radio Caroline North te vertoeven. Na een kort verblijf bij Manx Radio ging hij in 1972 naar Radio Noordzee Internationaal. Tijdens de laatste jaren van zijn leven was hij bij Radio 3 in het Ierse Tullamore.

2008: Het radiostation TALKsport schuift James Whale wegens partijdigheid aan de kant. Op 20/3/2008 had hij de luisteraars aangespoord om op de kandidaat voor de Londense burgemeestersverkiezingen Boris Johnson te stemmen. De mediawaakhond ‘Ofcom’ kreeg klachten en besloot een onderzoek in te stellen. Max Rushden vervangt hem.  

1977: Frankrijk

Radio Verte is de eerste vrije radio in de de Franse hoofdstad Parijs.

1996: Israël

Radio Arutz op de ‘King David’ is weer in de lucht. Het zendschip bevindt zich in de buurt van de Israëlische havenstad Ashod.

2005: Verenigde Staten

Het in Chicago gevestigde WUSM van ‘Viacom Inc Infinity Broadcasting’ is het eerste commerciële station dat multicasting brengt. Via WUSM-HD2 lokt men de jeugd van 18 tot 35 jaar met nieuwe countrymuziek. 

2021: Duitsland

Femotion Radio start als 13de station op het tweede Bundesmux DAB+. Arlett Drexler en Steffi Hornig moeten met hun ervaring de vrouwen in hun eigen wereld meenemen. Het initiatief komt van ‘HerFunk GmbH’, een zijtak van ‘Teutocast GmbH’ van de technologie-investeerder Joszef Bugovics. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 15 mei

Vandaag in 1971: De bemanning op het zendschip van Radio Northsea International, de ‘Mebo II’, Lees verder

Het Radiodagboek van 14 mei

Vandaag in 1985: Willem van Kooten, van wie men beweert dat hij tot de geldschieters van Lees verder

Het Radiodagboek van 12 mei

Vandaag in 1967: John Peel en Radio London krijgen de primeur van 'Sgt. Pepper's Lonely Lees verder

Het Radiodagboek van 11 mei

Vandaag in 1940: Door de Tweede Wereldoorlog moet de Belgische Radio zich tot illegale uitzendingen Lees verder

Radiozendschip houdt open dagen (video)

Een lichtschip is tegenwoordig een unicum, eentje met een radiostudio aan boord is dat al Lees verder

Het Radiodagboek van 16 mei

Vandaag in 19964: Op de Ierse scheepswerf van de Nederlander Cornelis Verolme te Cobh bij Lees verder

Boek over honderd jaar BBC 

De moeder (en vader) aller publieke omroepen in Europa is (bijna) een eeuw oud. Goed Lees verder

Peyton Place: het werd (te) duur om te kijken (video)

In 1971 opperde de Nederlandse overheid het idee om de kijkbijdrage minimaal te verhogen tot Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x