RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 13 juni

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

2000:

– Radio Voltage (Harelbeke) verbreekt via een aangetekend schrijven alle banden met NRJ-Vlaanderen.

– Het Commissariaat voor de Media geeft Radio Contact een boete van 1.400 euro vanwege het té hoge zendvermogen. Er was een klacht door Radio Antigoon ingediend.

– 4FM haalt een commerciële manager in huis. Veerle Schevenels is een licentiate in de sociologie en heeft een post-universitair graduaat media- en informatiekunde. Ze werkte negen jaar bij de reclameregie ‘VAR’ als adviseur voor de radio- en de televisieafdeling.

2002: De Raad van State schorst, na een klacht van de Waalse gemeenschap en van de RTBF, 20 FM-frequenties van 4FM en van Qmusic in onder meer Antwerpen en in Brussel. Daar het ‘VCM’ zonder drie commissarissen nog niet is geinformeerd, heeft deze wending voorlopig geen gevolgen.

2003: De administratie voor de Media onthult via een plan de FM-frequenties voor de lokale stations en voor de regionale netwerken. Die worden in het najaar aan de houders van een vergunning toegewezen.

2004: ‘RadioVisie’ en ‘Radio Actief’ werken samen. Laatstgenoemde site zal de radiodossiers en de belangrijkste onderwerpen uit de mediaactualiteit van ‘RadioVisie’ dieper analyseren.

2018: De evenementenradio VROB start in ‘Picasso Village’ start in Lochristi op 87,6 MHz. Er wordt tot 15/7/2018 uitgezonden met uiteraard ook veel aandacht voor de Rode Duivels op het wereldkampioenschap voetbal. men onderbreekt wel even voor de ‘Kermis Dorpsstraat’. Tijdens de niet sportdagen staat er non-stop muziek op het programma.  

1970: Het zendschip van Radio Capital, de King David gaat na talrijke problemen, in de buurt van Noordwijk, eindelijk voor anker.

1972: Het vermogen van de AM-zender bij Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ wordt verhoogd van 35 kW naar 90 kW.

1985:

– In de Nederlandse Tweede Kamer vraagt de heer Van der Sanden van het CDA zich af waarom er geen actie tegen de zeezender Radio Monique wordt ondernomen.

– De minister van ‘WVC’ (‘Welvaart, Volksgezondheid en Cultuur’) Elco Brinkman onthult alle details over de ledentelling bij de ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’). Hij neemt de bovengrens als uitgangspunt. 

1999: De Wereldomroep geeft het Kosovaarse Radio 21 zendtijd op de korte golf. Zodoende kan het naar Macedonië verbannen station dankzij de hulp in West-Europa online de landgenoten bereiken.

2001: De poging tot samenwerking tussen ‘SBS’ en de ‘vereniging Veronica’ mislukt. Daardoor keert Veronica niet terug op V8, het vroegere Fox 8. Beide partijen werden het niet eens over de financiële waarde van het merk ‘Veronica’.

2001: Radio Nationaal tekent met de Britse maatschappij ‘Merlin Communications’ een overeenkomst over de huur van AM 1296 kHz. Deze wordt in de avonduren door de BBC World Service gebruikt. De zender aan de Britse kust heeft een vermogen van 500 kW en werkt met richtantennes naar het Europese vasteland.

2002: 39 radiostations tonen interesse in een tijdelijke radiovergunning, die loopt tot 1/9/2003. Dit blijkt uit de telling van het aantal deelnemers aan de vergelijkende toets voor de commerciële stations. 11 onder hen dingen naar één van de twee landelijke frequenties. De 28 resterende zenders wensen een regionale of een lokale frequentie. Staatssecretaris voor Economische Zaken Rick van der Ploeg en zijn collega bij Verkeer en Waterstaat Monique De Vries geven binnen een tweetal weken meer uitleg. 

1962: Denemarken

De politici keuren een wet tegen de zeezenders goed.

1968: Nieuw Zeeland

Het zendschip ‘Tiri’ van Radio Hauraki belandt weer op zee.

1970: Verenigd Koninkrijk

Radio Northsea International op de ‘Mebo II’ is Radio Caroline. Diverse boodschappen roepen de kiezers op om tijdens de verkiezingen voor de Conservatieve partij te stemmen. De zeezenderfans houden ook in de straten een betoging tegen de stoorzenders van de Britse overheid.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 12 juni

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 11 juni

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 10 juni

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 9 juni

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 18 mei

Vandaag in 1960: De nieuwe omroepwet voorziet de stichting van twee uitzendinstituten namelijk de BRT Lees verder

Nostalgie straks ook in Denemarken? (video)

Het van origine Bauer Media-concern heeft concurrentie gekregen uit Franse hoek bij de herverdeling van Lees verder

Het Radiodagboek van 17 mei

Vandaag in 1988: Mike Smith brengt voor de laatste keer de 'BBC Radio 1 Breakfast Lees verder

Radiozendschip houdt open dagen (video)

Een lichtschip is tegenwoordig een unicum, eentje met een radiostudio aan boord is dat al Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x