Het radiodagboek van 13 juni (164) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


2000

– Radio Voltage uit Harelbeke maakt via een aangetekend schrijven bekend dat het alle banden met NRJ Vlaanderen verbreekt.

– Het Vlaamse Commissariaat voor de Media geeft Radio Contact een boete van 1.400 euro vanwege het té hoge zendvermogen. Er was een klacht door Radio Antigoon ingediend.

– 4FM haalt een commerciële manager in huis. Veerle Schevenels is licentiate in de sociologie en heeft een post-universitair graduaat media- en informatiekunde. De afgelopen negen jaar werkte ze bij de reclameregie VAR als media-adviseur voor de radio- en de televisieafdeling.


Lees verder onder de advertentie


2002 

De Raad van State schorst, als gevolg van een klacht van de Franse Gemeenschap en van de RTBF, twintig frequenties van 4FM en Qmusic. De belangrijkste plaatsen die verloren gaan zijn die in Antwerpen en in Brussel. Daar het VCM, dat het zonder zijn drie commissarissen moet stellen, nog niet op de hoogte is gebracht, heeft deze nieuwe wending voorlopig geen gevolgen voor de uitzendingen.

2003 

De administratie voor de media maakt de lokale en regionale frequenties bekend. Die zullen in het najaar worden toegewezen aan de kandidaten voor een vergunning.

2004 

De mediawebsites RadioVisie en Radio Actief werken voortaan samen. Laatst genoemde zal de radiodossiers en de heetste onderwerpen uit de actualiteit van RadioVisie dieper analyseren. 

1970 

Het zendschip van Radio Capital, de King David gaat na talrijke problemen, in de buurt van Noordwijk, eindelijk voor anker. 

1985

In de Nederlandse Tweede Kamer vraagt de heer Van der Sanden van het CDA zich af waarom er geen actie tegen de zeezender Radio Monique wordt ondernomen.

2001 

De geplande samenwerking tussen de SBS-groep en de vereniging Veronica is definitief van de baan. Daardoor keert Veronica niet terug op het kanaal van V8, het vroegere Fox8. Beide partijen konden het niet eens worden over de financiële waarde van het merk Veronica.

2001 

Radio Nationaal tekent met de maatschappij Merlin Communications een overeenkomst over de huur van de 1296 kHz. Deze AM-frequentie wordt in de avonduren gebruikt door de BBC Worldservice. De zender aan de Britse kust heeft een kracht van 500 kW en stuurt het signaal met richtantennes naar het Europese vasteland.

2002

Niet minder dan 39 radiostations tonen interesse in een tijdelijke radiovergunning die loopt tot 1 september 2003. Elf willen in aanmerking komen voor één van de twee landelijke frequenties, de 28 resterende zenders dingen naar een regionale of lokale frequentie. Staatssecretaris voor Economische zaken Van der Ploeg en zijn collega bij Verkeer en Waterstaat De Vries willen binnen twee weken meer duidelijkheid verschaffen.

1962: Denemarken

De Deense politici keuren een wet tegen de zeezenders goed.

1968: Nieuw Zeeland

Het zendschip Tiri van Radio Hauraki belandt weer op zee.

1970: Verenigd Koninkrijk

De zeezender Radio Northsea International wordt Radio Caroline. In promospots worden de luisteraars opgeroepen om tijdens de komende verkiezingen voor de conservatieve regering te stemmen. In de straten van London houden fans van het radiostation ondertussen een betoging tegen de stoorzenders van de Britse overheid.



1999: Kosovo

De Nederlandse Wereldomroep biedt de Kosovaarse zender Radio 21 zendtijd op de korte golf aan. Zodoende kan het naar Macedonië verbannen station niet alleen via internet, maar ook dankzij de hulp uit West Europa, de landgenoten bereiken.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2010: Jay Leno verbaasd over Qmusic Anne-Sophie won (één week) het leven van een Hollywood... In april organiseerde Qmusic de wedstrijd  'Loop eens naast je schoenen'. Op 14 juni vloog winnares Anne-Sophie first class naar Los Angeles. Ze mag er een week lang genieten ...
Het radiodagboek van 24 juni (175) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Vertrekt Norderney uit Antwerpen? (video) Net zoals het monster van Loch Ness of de tomaat van dertig kilo tijdens de zomer steeds weer opduiken in de media, geldt dit een beetje voor de Norderney, het ex-zendschip van Rad...
Het radiodagboek van 23 juni (174) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: Radiospotje live op Qmusic (video) Voor het eerst in de geschiedenis van de radiorec... Deze ochtend om 08:20 uur werd bij Qmusic, tijdens 'Ornelis & Rogiers Showtime' voor het eerst in de geschiedenis van de, na-oorlogse radioreclame een commercial live uitgezond...
Het radiodagboek van 22 juni (173) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
Amptec
Amptec
TVV Sound
Spotlight
Amptec
TVV Sound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *