RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 13 juni

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

2000: 

– Radio Voltage (Harelbeke) verbreekt via een aangetekend schrijven alle banden met NRJ-Vlaanderen.

– Het Commissariaat voor de Media geeft Radio Contact een boete van 1.400 euro vanwege het té hoge zendvermogen. Er was een klacht door Radio Antigoon ingediend.

– 4FM haalt een commerciële manager in huis. Veerle Schevenels is een licentiate in de sociologie en heeft een post-universitair graduaat media- en informatiekunde. Ze werkte negen jaar bij de reclameregie ‘VAR’ als adviseur voor de radio- en de televisieafdeling.

2002: De Raad van State schorst, als gevolg van een klacht van de Waalse gemeenschap en van de RTBF, 20 FM-frequenties van 4FM en van Qmusic in onder meer Antwerpen en in Brussel. Daar het ‘VCM’, dat het zonder zijn drie commissarissen moet stellen, nog niet op de hoogte is gebracht, heeft deze nieuwe wending voorlopig geen gevolgen voor de uitzendingen.

2003: De administratie voor de Media onthult via een plan de FM-frequenties voor de lokale stations en voor de regionale netwerken. Die worden in het najaar aan de houders van een vergunning toegewezen.

2004: ‘RadioVisie’ en ‘Radio Actief’ werken samen. Laatstgenoemde site zal de radiodossiers en de belangrijkste onderwerpen uit de media-actualiteit van ‘RadioVisie’ dieper analyseren.

2018: De evenementenradio VROB start in ‘Picasso Village’, Lochristi op 87,6 MHz. Er wordt tot 15/7/2018 uitgezonden met uiteraard ook veel aandacht voor de Rode Duivels op het wereldkampioenschap voetbal. Men onderbreekt wel even voor de ‘Kermis Dorpsstraat’. Tijdens de niet sportdagen staat er non-stop muziek op het programma.  

1970: Het zendschip van het toekomstige Capital Radio, ‘MV King David’, gaat bij Noordwijk eindelijk voor anker.

1972: Het vermogen van de AM-zender bij Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ wordt verhoogd van 35 kW naar 90 kW.

1985:

– In de Tweede Kamer vraagt de heer P.J.A. (Piet) van der Sanden van het ‘CDA’ zich af waarom er geen actie tegen Radio Monique wordt ondernomen.

– De minister van ‘WVC’ (‘Welvaart, Volksgezondheid en Cultuur’) Elco Brinkman onthult alle details over de ledentelling bij de ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’). Hij neemt de bovengrens als uitgangspunt. 

1999: De Wereldomroep geeft het Kosovaarse Radio 21 zendtijd op de korte golf. Zodoende kan het naar Macedonië verbannen station dankzij de hulp in West-Europa online de landgenoten bereiken.

2000: Het Commissariaat voor de Media geeft vanaf 1/9/2000 voor 5 jaar een vergunning aan de ‘IKON’ en ‘ZvK’ (de ‘Stichting Verzorging Kerkelijke Zendtijd’, de ‘RKK’ (‘Rooms Katholieke Bisschoppenconferentie’), de ‘Humanistische Omroep Stichting’, het ‘NIK’ (‘Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap’), de ‘NMR’ (‘Stichting Organisatie voor Hindoe Media’) en (de ‘Nederlandse Moslimraad’). De aanvragen van de ‘Boeddhistische Unie Nederland’, de ‘Raad van Moskeeën’ (RvM) en de ‘Stichting Johan Maasbach Wereldzending’ zijn afgewezen.

2001:

– De poging tot samenwerking tussen ‘SBS’ en de ‘Vereniging Veronica’ mislukt. Daardoor keert Veronica niet terug op V8, het vroegere Fox 8. Beide partijen werden het niet eens over de financiële waarde van het merk ‘Veronica’.

– Radio Nationaal tekent met de maatschappij ‘Merlin Communications’ een overeenkomst over de huur van AM 1296 kHz. Deze wordt in de avonduren door de BBC World Service gebruikt. De zender aan de Britse kust heeft een vermogen van 500 kW en werkt met richtantennes naar het Europese vasteland.

2002: 39 radiostations tonen interesse in een tijdelijke radiovergunning, die loopt tot 1/9/2003. Dit blijkt uit de telling van het aantal deelnemers aan de vergelijkende toets voor de commerciële stations. 11 onder hen dingen naar één van de twee landelijke frequenties. De 28 resterende zenders wensen een regionale of een lokale frequentie. Staatssecretaris voor Economische Zaken Rick van der Ploeg en zijn collega bij Verkeer en Waterstaat Monique De Vries geven binnen een tweetal weken meer uitleg. 

1970: Radio Northsea International op de ‘Mebo II’ is Radio Caroline. Diverse boodschappen roepen de kiezers op om tijdens de verkiezingen voor de Conservatieve partij te stemmen. De zeezenderfans houden ook in de straten een betoging tegen de stoorzenders van de Britse overheid.

2009: Emma ‘Baby Spice’ Bunton start bij Heart FM 106,2 MHz in Londen met de vooraf opgenomen zaterdagse vooravondshow tussen 17.00 uur en 20.00 uur. Ze zal ook de vrijdagse ‘drivetime’ presenteren.

1962: Denemarken 

De Deense politici keuren een wet tegen de zeezenders goed.

1968: Nieuw Zeeland

Het zendschip ‘Tiri’ van Radio Hauraki belandt weer op zee.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 15 juni

Vandaag in 2006: Geruchten melden het nakende einde van de Oost-Vlaamse provinciale radio. De luistercijfers Lees verder

Het Radiodagboek van 14 juni

Vandaag in 2005: De kersverse eigenaar van het Nederlandse Noordzee FM, de 'VMMa' ('Vlaamse Media Lees verder

Het Radiodagboek van 12 juni

Vandaag in 1972: De 100ste 'Adje Bouman Top 10' wordt uitgezonden. The Doors met 'You're Lees verder

Het Radiodagboek van 11 juni

Vandaag in 1981: De VBRO (Vrije Brugse Radio Omroep') test voor de eerste keer vanop Lees verder

Het Radiodagboek van 3 juli

Vandaag in 2018: De VAR, publiciteitsregie  van de VRT, trekt zich na zware kritiek terug Lees verder

Het Radiodagboek van 2 juli

Vandaag in 1951: Radio Luxemburg start vanuit Junglinster met een Engelstalige service op 208 m Lees verder

Het Radiodagboek van 1 juli

Vandaag in 1995: Wolfman Jack overlijdt aan een hartaanval na een boekpromotie in Belvédère (North-Carolina).

Het Radiodagboek van 30 juni

Vandaag in 2006: In Nederland beslist het College voor het Bedrijfsleven dat RTL FM op Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx