Het radiodagboek van 13 februari (044) Pleidooi voor 40% nationale producties op VRT

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1980 

– De Vlaamse service van de Brusselse vrije Radio Plus, gaat van start. Iedere woensdag vanaf 06:00 uur tot te volgende donderdag om 06:00 uur zijn onder meer Ben Van Praag (foto bovenaan) en Ton Schipper te horen.


Lees verder onder de advertentie


– Sinds enkele dagen zijn er in het Brusselse op 101.3 MHz testuitzendingen te ontvangen met een hoog zendvermogen en in stereo. Radio Contact is van plan om Vlaamse en Franstalige programma’s uit te zenden.

2001

De voormalige directeur van de openbare omroep BRT, Jan Ceuleers wordt als senior-advisor bij het kabelstation Roxy aangetrokken.

2002

– Zangeres en Spirit-politica Margriet Hermans pleit voor hernieuwde onderhandelingen met de VRT over de beheersovereenkomst. Ze wil dat de publieke omroep 40% nationale producties uitzendt via de eigen radiostations. Mediaminister Dirk Van Mechelen en de VRT reageren negatief op het voorstel.

– Radio Maeva streeft naar een nationale comeback. Een doorstart via de kabel wordt echter uitgesloten.

2003

TOPradio blijft in Antwerpen, na een eventuele komst van Jim FM via 106.3 MHz in Schoten, uitzenden.

2004

– Waals politicus Olivier Chastel uit Charleroi volgt de ontslagnemende minister voor media Daniël Ducarme op. Deze laatste diende op te stappen nadat hij van geknoei met de belastingen werd beschuldigd.

– De RTBF meldt dat alle radiostations in de nacht van 20 op 21 februari de nieuwe FM-frequenties zullen innemen. Via diverse publiciteitscampagnes werden de luisteraars geïnformeerd over de komende wijzigingen.

– Radio 2 Limburg opent de fonkelnieuwe studio’s aan de Via Media in Hasselt.

2006

De VUM-kranten en Het Belang van Limburg citeren hoofdstukken uit het boek van Guido Van Liefferinge ‘Glamour en Glitter, Geld en Macht’ waarin blijkt dat premier Guy Verhofstadt in 1988 bij de commerciële televisiezender VTM investeerde. Een woordvoerder van de premier ontkent de aantijgingen.2007 

Volgens de laatste metingen door het CIM blijft Radio 2 marktleider in Vlaanderen. Qmusic en Donna verliezen terwijl 4FM een forse winst boekt. In Wallonië blijven Bel RTL en Radio Contact de lakens uitdelen, Radio Nostalgie wordt als derde een stevige concurrent.

1964

De MV Fredericia, een voormalige Deense ferryboot van 702 ton, gebouwd in 1930, verlaat de haven van Rotterdam en reist naar de scheepswerven van Greenore in Ierland. Daar volgt de verbouwing tot zendschip voor Radio Caroline.

1974 

Het verzoek van de Veronica Omroep Stichting om zendtijd te krijgen op het nieuwe net van de publieke omroep wordt door de CRM-minister afgewezen.

2003

De middengolf-uitzendingen van Business Nieuwsradio moeten vanwege ernstige storingen tijdelijk onderbroken worden.

2004

Arrow Classic Rock start om 16:40 uur vanuit Lopik via 90.7 MHz testuitzendingen van het tweede station. Er zal hoofdzakelijk soul, blues, jazz en urban worden uitgezonden. Tegen de tweede week van maart wil men officieel starten.

1984: Verenigd Koninkrijk

Na de twee mislukte pogingen met ballonnen als antennesysteem starten vandaag nieuwe testuitzendingen van Laser 730. De nieuwe T-antenne is tussen de twee masten op de MV Communicator bevestigd. Het zendvermogen van 15 kW staat evenwel niet garant voor een goede ontvangst.

1988: Verenigd Koninkrijk

Nadat de MV Ross Revenge de hoge zendmast tijdens een storm in de vroege ochtend van 25 november 1987 verloren had, keerde Radio Caroline na acht dagen via een noodantenne met een beperkt vermogen terug. Vandaag kan men opnieuw uitzenden met het maximale vermogen dankzij de nieuwe antenne die tussen twee hogere masten is opgehangen.

1995: Verenigde Staten

KIOZ FM in San Diego zendt de show van de controversiële shockjock Howard Stern uit.

2002: Verenigd Koninkrijk

De Communications Commission van het eiland Man geeft het station MusicMan 279 een zendvergunning. De 500 kW sterke zender zal op een platform, negen kilometer ten noordoosten van Ramsey, in de Noordzee geplaatst worden. Eén van de drijvende krachten achter MusicMan 279 is Paul Rusling, eerder betrokken bij Radio Caroline en Laser 558.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2008: Q-music start radioschool: de Q-Academy Opleiding voor jongeren tussen 15 en 25 jaar Qmusic leidt binnenkort dj's op in een eigen radioschool. De opleiding is zeer specifiek en heeft als doel jonge talenten wegwijs te maken in de wereld van de hitradio. De Q-Academ...
Het radiodagboek van 21 november – 324 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Limburgse lokale radio’s gaan samenwerken 'Bedoeling om in de toekomst vaker a... In Limburg zijn nog slechts een vijftiental échte lokale radiostations actief. Het soort zenders dat slechts één frequentie heeft en vanuit de provincie zelf opereert.  Een...
Het radiodagboek van 20 november -323 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Radio luisteren doet muziek ‘kopen’ 'DJ's moeten vaker titels aan- en af... Radio doet nieuwe muziek ontdekken, dat blijkt uit een recente studie, een gezamenlijk initiatief van NARM (National Association of Recording Merchandisers) en onderzoeksbureau The...
Het radiodagboek van 19 november – 322 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2004: Geen grens houdt NRJ Tournai tegen
Het radiodagboek van 12 februari (043)
2001: Broekzak-vestzak voor VRT?
Het radiodagboek van 11 februari (042)
De week van Sylvain Tack – slot (video)
2005: Radio 1-columnist op non-actief (video)
Sluiten