RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 13 februari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2021.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1974: De studio van Radio Mi Amigo verhuist op verzoek van de Vlaamse dj’s van Den Haag naar Breda.

1980: De Vlaamse versie van de Brusselse vrije Radio Plus in Ganshoren begint. Elke woensdag vanaf 6.00 uur tot donderdagmorgen 6.00 uur zijn onder meer enkele ex-medewerkers van Radio Mi Amigo zoals Ben Van Praag en Ton Schipper te horen.

1999: Radio 538 start in Vlaanderen via de kabel op 106,8 MHz. Wessel van Diepen presenteert om 18.00 uur het openingsuur. De eerste plaat is ‘België (Is Er Leven Op Pluto…?)’ van het Goede Doel uit 1982. 

2001: De ex-directeur bij de openbare omroep BRT, Jan Ceuleers, wordt als senior-advisor bij het kabelstation Roxy aangetrokken. 

2002: Radio Maeva hengelt naar een landelijke comeback. Uit een mededeling blijkt echter dat men niet via de kabel zal terugkeren.

2004: Waals politicus Olivier Chastel uit Charleroi volgt de ontslagnemende minister voor Media Daniel Ducarme op. Die stapte gedwongen op na beschuldigingen over geknoei met de belastingen. 

2006: De ‘VUM’-kranten en ‘Het Belang van Limburg’ citeren hoofdstukken uit het boek van Guido Van Liefferinge ‘Glamour en Glitter, Macht en Geld’ waarin blijkt dat Premier Guy Verhofstadt in 1988 bij het commerciële VTM investeerde. Een woordvoerder van de premier ontkent echter de aantijgingen.

2009: Het tweede Waalse pakket met stadsfrequenties wordt voorlopig niet gebruikt. De nieuws- en informatieradio Ciel behaalde de vergunning maar men overweegt een totaal nieuw station te lanceren.

2018: De kleine erkenningsronde voor de lokale radio’s wordt ingezet. Er zijn 21 frequentieclusters te verdelen waarvoor tijdens de eerste ronde geen kandidaat werd gevonden.

1964: De ‘Fredericia’, een ex-Deense ferryboot van 702 ton en gebouwd in 1930, verlaat de haven van Rotterdam en reist naar de scheepswerf van Greenore in Ierland. Daar start de verbouwing tot zendschip voor Radio Caroline.

1974: Het verzoek van de ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) om zendtijd te krijgen op het nieuwe net van de publieke omroep wordt door de ‘CRM’-minister Harry van Doorn afgewezen.

2003: Henk Westbroek stopt op 1/9/2003 het op 5/10/1992 gestarte ‘Denk aan Henk’ bij 3FM. Zijn contract met de ‘VARA’ wordt niet verlengd. De laatste uitzending is op 28/8/2003.

2004: Arrow Classic Rock opent om 16.40 uur in Lopik via 90,7 FM Arrow Jazz FM. dat hoofdzakelijk soul, blues, jazz en urban zal brengen. Tegen de tweede week van maart wil men starten.

2008: Tiësto van Radio 538 krijgt de ‘Buma Exportprijs 2007’ voor het album ‘Elements of Life’. Tijs Michiel Verwest verkocht de meeste cd’s en dvd’s in het buitenland. Hij is zo buiten Nederland de succesvolste artiest.

2019: De zendmasten van Radio Bloemendaal worden afgebroken.

1966: Radio Caroline South start op de ‘Cheeta II’. Tony Blackburn, Tommy Vance, Emperor Rosko, Tim Yale, Tom Lodge (ex-Radio Caroline North), Tony Prince en Norman St. John zijn de medewerkers. Graham Webb wordt ziek door een bevoorradingsschip aan land gebracht. 

1984: Na twee geflopte pogingen om dure heliumballonnen als zendmast te gebruiken, starten de nieuwe testuitzendingen van Laser 730. De T-antenne is tussen de twee masten op de ‘MV Communicator’ bevestigd. Het zendvermogen van 15 kW levert echter een slechte ontvangst op.

1988: Nadat de ‘MV Ross Revenge’ de 90 m hoge zendmast tijdens een storm in de vroege ochtend van 25/11/1987 verloren had, keerde Radio Caroline na 8 dagen via een noodantenne met een beperkt vermogen terug. Vandaag kan men opnieuw uitzenden met het maximale vermogen dankzij de nieuwe antenne die tussen twee hogere masten is opgehangen.

2002: De ‘Communications Commission’ van het Eiland Man geeft het station Music Man 279 een vergunning. De 500 kW sterke zender zal op een platform 9 km ten noordoosten van Ramsey in de Noordzee komen. Eén van de initiatiefnemers is Paul Rusling van Laser 558.

2007: Het lokale radiostation BBC Radio Devon zendt als test minimaal een jaar in ‘DRM’ (‘Digitale Middengolfradio’) uit. De BBC start in de komende maanden tien zenders voor ‘Digital Audio Broadcasting’ (‘DAB’) op.

2008: De BBC Worldservice stopt via de korte golf. Het station zendt in West-Europa op AM 648 kHz uit. Daarnaast beschikt men in Berlijn over een FM frequentie en in Moskou over een AM-zender op 1260 kHz.

2020: Duitsland

Energy stapt naar de administratieve rechtbank om de intrekking van de vergunning op 97,1 MHz aan te vechten. De Hamburgse hitzender moet in principe rond augustus 2020 plaats maken voor het alternatieve Flux FM uit Berlijn.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx