RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 13 december

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1962: De Belgische autoriteiten, die van plan waren om het zendschip de ‘Uilenspiegel’ van Radio Antwerpen te enteren, moeten vanwege het slechte weer hun plan opbergen. Twee dagen eerder was de drijvende kracht en de bezieler van de eerste Vlaamse zeezender, Georges De Caluwé, gestorven in een Antwerps ziekenhuis. Hij werd 73 jaar.

2002: De eigenaren van de netwerken C-Dance en Radio Atlantis staan voor de Antwerpse correctionele rechtbank. De onderlinge rivaliteit leidde tot verschillende sabotagedaden en tot een gevecht. De openbare aanklager vordert voor beide partijen achttien maanden effectieve celstraf.

2004: ‘Talpa Radio International’ van John de Mol en Erik de Zwart neemt met de goedkeuring van Mediaminister Geert Bourgeois alle aandelen van ‘Déficom’ bij 4FM over. Men werkt ook op allerlei vlakken met Qmusic samen.

2019: Meer radiostations schakelen over naar het digitale tijdperk. Radio Star in Herzele opent een nieuwe studio met een gloednieuwe mengtafel en een soundengine. 

1978: Diverse kranten zeggen dat Ronan O’Rahilly de ‘MV Mi Amigo’ aan Radio Delmare verhuurt. Men betaalt 35.000 gulden (15.882 euro) voor de hoofdzender en voor het schip waar een aantal gaten in de boeg met cement worden gedicht. 

1989: Het Rotterdamse boekhouderskantoor ‘Reyn en De Blaey’, dat voor het Commissariaat voor de Media, de banden tussen de omroep Veronica en het in Luxemburg gevestigde RTL-Véronique onderzoekt, pakt met een slecht rapport voor Lex Harding uit. Veronica krijgt als omroep een zeven weken durend uitzendverbod.

2006:

– De Algemene programmaraad van Amsterdam en de wijde omgeving besluit om de doorgifte via de kabel van RTL FM, WDR4 en BBC Radio 1 voor de periode 2007-2008 te stoppen. Het Franse FIP met easy-listening muziek uit Parijs, Concertzender Classic en Deutschlandfunk komen in de plaats. WDR4 en BBC Radio 1 behouden wel hun plek in Purmerend en in Zaandam omdat de kwaliteit van de SALTO omroepen zoals Carribean FM te zwak is.

– De 63-jarige kleinkunstenaar, tekstschrijver, zanger, cabaretier en presentator Robert Long (Robert Leverman) overlijdt aan de gevolgen van buikvlieskanker. In de jaren ’70 verwierf hij bekendheid met zijn band Unit Gloria. Als solist brak hij door met de elpee ‘Vroeger Of Later’. Zijn populariteit scheerde hoge toppen met ‘Tien Voor Taal’ bij de ‘TROS’ en ‘Mezzo’ dat hij tussen 1999 en 2003 bij Radio 2 presenteerde.

– DJ Frank van ‘t Hof geeft om 13:30 uur de aftrap voor de ‘Nationale Kidsradio’. Het station, dat onder meer Elize en Kim-Lian van der Meij als medewerkers heeft, richt zich op de kinderen onder 14 jaar.  

2008: Ferry Maat presenteert bij Radio Veronica de laatste ‘Soulshow’. Het programma begon ooit bij de zeezender Radio Noordzee Internationaal in 1973 en werd vervolgd bij de ‘TROS’, Radio 10, Radio 538, NPO Radio 2 en even bij Jazz FM.

1972: Mark Slade (ex-Radio Caroline) start bij Radio Northsea International op de ‘Mebo II’.

2002: Tony Blackburn stapt na 15 jaar op bij Capital Gold in Londen. Hij stapt over naar het kleinere netwerk Classic Gold.

2005: Het duo Pete Mitchell en Geoff Loyd presenteert voor de laatste maal de ontbijtshow bij Virgin Radio. Laatstgenoemde zal het avondblok tussen 22.00 uur en 1.00 uur invullen terwijl Pete elders werk zoekt. Tot de geplande komst van Christian O’ Connell zal ‘Russ’ Williams als vervanger worden ingezet.

2005: De omstreden dj Howard Stern neemt in New York bij K-Rock afscheid van zijn werkgever ‘Infinity Radio’. Het wordt chaotisch wanneer hij op een bus door de straten van Manhattan naar het ‘Hard Rockcafe’ wordt gevoerd. Daar wordt een groot feest, met onder meer zangeres Sheryl Crow, gehouden.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx