Het radiodagboek van 13 april (103) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


2000

De maatschappij SIMIM plant een extra belasting op muziek die lokale radio’s uitzenden. De zogenaamde ‘billijke vergoeding’ moet jaarlijks 12.500 euro opbrengen voor de uitvoerende artiesten en componisten.

2001

De VRT kondigt een complete restyling aan van Radio 1, dit vanaf paasmaandag. Het nieuws zal heet van de naald gebracht worden. Enkel de beste stemmen mogen nog de journaals presenteren. Men wil alzo op de komst van de landelijke commerciële radio uit Vilvoorde anticiperen.


Lees verder onder de advertentie


2002

CD&V-er Eric Van Rompuy eist het vertrek van een lid binnen het Vlaamse Commissariaat voor de Media. De politicus neemt het commissaris Dirk Aelbrecht erg kwalijk dat hij een paar dagen voor de officiële bekendmaking gelekt heeft dat 4FM een licentie zou krijgen. In die korte periode steeg de aandelenkoers van aandeelhouder Think Media opvallend snel.

2003

De uitzendingen van Radio Contact worden in twee filialen in Noord-Limburg onderbroken. Het gaat om Radio Mystique (103.7 MHz) en Radio Hechtel (107.3 MHz). Vanaf 17:00 uur is er enkel nog een draaggolf.

2004

Radio Superstar kondigt op z’n website een totaal nieuwe programmering aan die zal ingaan op 18 april. De nieuwe naam wordt… Maeva FM.

2005

– Na Radio Forest uit Hamme kondigt FM Sinaai het definitieve einde en de ontbinding van de VZW aan.

– Cool FM start in Torhout op 107.5 MHz.

2006

De krant Het Nieuwsblad meldt dat de huidige VRT-baas Tony Mary (foto bovenaan) de eerste Belgische voorzitter van de European Broadcasting Union wordt. De Britse BBC, de Scandinavische omroepen en de ZDF vroegen hem om zich kandidaat te stellen. De EBU is de grootste professionele vereniging van nationale omroepen in de wereld en organiseert ondermeer het Eurovisie Songfestival.

1984

Radio Veronica zendt de duizendste Top 40 uit via Hilversum 3.

1999

Radio 538-medewerker Wessel van Diepen stopt met zijn presentatiewerk voor TMF. Hij blijft wel de vormgeving van het clipstation verzorgen. Ook VJ Sylvana overweegt om te vertrekken.

2001

De televisiestations RTL4 en RTL5 mogen onder de Luxemburgse mediawet blijven opereren. Dat bepaalt de Raad van State in een geschil dat de Holland Mediagroep tegen het Commissariaat voor de Media had aangespannen.

2004

De komst van Robert Jensen en Rob Stenders leidt tot het afscheid van Wouter van der Goes bij Yorin FM. Hij trekt naar 3FM om voor BNN elke werkdag (16:00-18:00 uur) het programma van Ruud de Wild over te nemen.2006

Jeroen Kijk in de Vegte wordt de kersverse ochtendpresentator van Caz. Martijn Richters, Renee Postma, Mijke van Wijk en Desiree Latenstein zorgen voor de nieuwsbulletins.

2007

Presentatrice Patricia van Liemt wordt bij 100%NL geschorst omdat ze dé nummer één hit van Jan Smit ‘Op Weg Naar Geluk’ draaide. Directeur Herbert Visser haalt haar dadelijk uit de uitzending.

1938: West Europa 

Terwijl een boot tussen Frankrijk en Nederland op en neer vaart, verzorgt ‘Radio Gegen das Dritten Reich’ sinds januari 1938 programma’s met de bedoeling de Duitse bevolking in te lichten over de ware bedoelingen van Adolf Hitler en zijn Nazipartij. Het initiatief wordt door de BBC en de Nederlandse VARA gesteund.

1966: Verenigd Koninkrijk 

Een Brits nationaal luisteronderzoek concludeert dat Radio London 10.330.000 dagelijkse luisteraars heeft. Radio Scotland kent een stijgende populariteit.

1983: USSR

Radio Moskou Internationaal brengt nu ook Franstalige uitzendingen.

1984: Verenigd Koninkrijk 

De Amerikaan David Irvine verschijnt voor een Engelse rechtbank. Op zijn scheepswerf had de politie de zendmasten voor de MV Communicator onderschept. Hij wordt veroordeeld tot het betalen van 550 pond boete, inclusief de gerechtskosten.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2008: VRT gaat digitaal 'Nooit meer sneeuw op je tv' 'Nooit meer sneeuw op je tv'. Het is de naam van de overheidscampagne waarmee antenne-kijkend Vlaanderen wordt gewaarschuwd dat vanaf 15 november aanstaande alle analoge tv-uitzend...
Het radiodagboek van 20 augustus – 232 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 19 augustus – 231 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2006: Oostende: Wat na het Europacentrum? Overzicht lokale radiosituatie in de Koningin de... Dinsdag las u in een bijdrage over de blikseminslag bij Radio Melinda tijdens het afgelopen weekend. Aanleiding om de Oostendse ether eens van nabij te bekijken in z'n geheel. De v...
Het radiodagboek van 18 augustus – 230 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Penisverlengers aangeboden bij Radio 1 Al was dat niet echt de bedoeling... Iedereen krijgt ze wel eens in zijn inbox: mailtjes met reclame voor 'penis enlargers' en middeltjes als Viagra. Verontruste luisteraars van Radio 1 hebben vorige week contact opge...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
Amptec
TVV Sound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Retro
2007: Retro-interview met Johan Henneman
2001: Een uur duurt bij RVI maar 56 minuten
Het radiodagboek van 12 april (102)
2001: Radiolegende op weg naar Antwerpen (video)
Het radiodagboek van 11 april (101)
2003: Mark Coenen over de nieuwe Studio Brussel
Sluiten