RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het Radiodagboek van 12 september

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1977: De Belgische BOB houdt onder leiding van onderzoeksrechter D’Hondt een huiszoeking op 49 adressen. Ook de Vereniging voor Vrije Radio (de voorganger van RadioVisie) in Geluwe is bij de ‘prijswinnaars’. Men wil alle mogelijke betrokkenen bij Radio Mi Amigo aan de tand voelen. Zanger Willy Sommers krijgt een verbod om ter gelegenheid van de ‘Week van de liefde’, samen met een aantal fans naar Playa De Aro te reizen. Ook de fanclub van de zeezender komt gehavend uit de actie. Alles waar de naam Radio Mi Amigo op prijkt, wordt in beslag genomen. Zo verdwijnen t-shirts, lidkaarten, stickers en een boek met de volledige ledenlijst in de combi van de rijkswacht. 

1978:

– Een tender uit Engeland levert de programma’s van Radio Mi Amigo uit Playa de Aro aan de ‘MV Mi Amigo’.

– Twee reders, die het schip, de ‘MV Mi Amigo’, bevoorraadden en twee adverteerders verschijnen voor een rechtbank in Brugge vanwege hun samenwerking met het illegale Radio Mi Amigo.

– Hugo Meulenhoff en Frank van der Mast, die regelmatig op de ‘MV Mi Amigo’ vertoefden, werden veroordeeld tot een boete van 800 gulden (363 euro). 

1979: Radio Mi Amigo op de ‘MS Magdalena’ krijgt opnieuw moeilijkheden. Een van de generatoren sneuvelt.

2002: De problemen bij Radio Mango stapelen zich op. Verschillende stations bevestigen dat ze het netwerk van de ‘Vlaamse Media Maatschappij’ in Vilvoorde verlaten. Sommigen spreken openlijk over een vertrek naar Maeva FM.

2011: De Vlaamse Mediaregulator ‘VRM’ en het Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (‘BIPT’) onderzoeken de samenwerking tussen Radio Ping (106 FM) in Lanaken en Radio 538. Men zegt dat er ‘voldoende aanwijzingen zijn voor een of meerdere inbreuken op de geldende regelgeving op het Mediadecreet’.

2020:

– Lichtervelde, gelegen tussen Torhout en Roeselare, krijgt op 106,8 MHz een tweedaagse evenementenradio. Radio Brugs Ommeland helpt op technisch vlak Radio Lichtervelde. De inwoners, de lokale verenigingen en de handelaars maken het project mogelijk door ‘crowdfunding’.

– Classixx FM start op 107,9 MHz in Gavere. 107,5 MHz in Nazareth en 105,1 MHz te Deinze uit hetzelfde pakket (51) blijven voorlopig ongebruikt.

– Radio Meteor (Aalter 105.0 FM en Tielt 105.8 FM) koopt het pand bij de bakkerij ‘Gozin’ op de Aalterse Markt. Na de volledige verbouwing tot radiostudio start men vanaf 1/1/2021 met meer live shows.

1978: Tijdens de nacht van 11/9/1978 breekt de tweedehandse ankerketting van de ‘Aegir’ van Radio Delmare. Een krachtige noordwestenwind duwt het zendschip naar de kust. De drie aanwezige personen slagen er niet in om de motor te starten. Rond 22.00 uur vraagt René de Leeuw de kustwacht om hulp. Het station verdwijnt de volgende ochtend om 9.01 uur uit de lucht. Het schip vaart om 10.00 uur naar de haven van Maassluis waar de justitie ingrijpt. Jan Römer en René de Leeuw worden opgepakt en ondervraagd.

1979: Radio Delmare verhuist van AM 1566 kHz naar AM 1610 kHz en heeft postbus 25 in Emmercompascuum als nieuw adres. Nadat de medewerkers afhaken, blijft Johan Rood als technicus en als presentator aan boord.

 1985: De eigenaren van Radio Paradijs, die na de entering van de ‘MV Magda Maria’ op 1/8/1981 een klacht tegen de overheid hadden ingediend, vernemen van de rechtbank dat de zaak naar 23/1/1986 is verschoven. Men heeft tijd nodig om de registratie van het zendschip op het ogenblik van de inbeslagname na te trekken.

2006: De directie van RTL Nederland kondigt het definitieve einde van RTL FM aan. Het station, dat op 8/7/2006 haar etherfrequenties aan 100%NL moest afstaan, zal op 30/9/2006 stoppen.

2020: Sint Maarten

NRJ start op het eiland Sint-Maarten op 103,9 MHz een Engelstalige afdeling. De zender staat wel in de Nederlandse zone vermits het Franse gebied geen beschikbare ruimte had.     

2005: Verenigd Koninkrijk

De ‘Ofcom’, reikt twee nieuwe licenties uit. Het gaat om 97 MHz in het noordoosten van Engeland waaronder de steden Newcastle, Durham, Middlesborough en Sunderland vallen. De tweede vergunning is voor de omgeving rond Plymouth. Op 8/12/2005 worden de dossiers verwacht.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 11 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 10 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 14 september

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan De geschiedenis heeft haar rechten. Die van Lees verder

Het Radiodagboek van 13 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 19 augustus

Vandaag in 1914: Na de Duitse inval in België worden alle radiozenders op uitdrukkelijk bevel Lees verder

Het Radiodagboek van 18 augustus

Vandaag in 2010: Simon Bates verlaat na 13 jaar het netwerk Classic FM om vanaf Lees verder

Het Radiodagboek van 17 augustus

Vandaag in 2017: Een medewerkster van 3FM wordt in het Hilversumse Mediapark door een verwarde Lees verder

Het Radiodagboek van 16 augustus

Vandaag in 2006: Presentator Krijn Torringa, hevig voorvechter van Nederlandse artiesten, overlijdt op 66-jarige leeftijd Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx