fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 12 september – 255 (video’s)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1978

De BOB en onderzoeksrechter D’Hondt houden een huiszoeking op 49 adressen. Ook de Vereniging voor Vrije Radio (de voorganger van RadioVisie) is bij de ‘prijswinnaars’. Men wil alle mogelijke betrokkenen bij Radio Mi Amigo aan de tand voelen. Zanger Willy Sommers krijgt een verbod om ter gelegenheid van de ‘Week van de liefde’, samen met een aantal fans naar Playa De Aro te reizen. Ook de fanclub van de zeezender komt gehavend uit de actie. Alles waar de naam Radio Mi Amigo op prijkt, wordt in beslag genomen. Zo verdwijnen t-shirts, lidkaarten, stickers en een boek met de volledige ledenlijst in de combi van de rijkswacht.

1979 

Radio Mi Amigo dat sinds 1 juli programma’s vanaf de MS Magdalena verzorgt, raakt opnieuw in moeilijkheden. Eén van de generatoren sneuvelt.

2000

– SBS-Broadcasting, het moederhuis van VT4, verlangt naar een nationale radiolicentie. Men overweegt om een dossier bij het Vlaams Commissariaat voor de Media in te dienen.

– De Vlaamse Mediamaatschappij onthult de najaarsprogrammering van Radio Mango. Anne De Batzelier, Tony Talboom, Katia De Vos, Geert Debaere, Peter Verhoeven, Bart Verscheuren en Luc Van Goethem zullen de programma’s verzorgen.

2001 

– De uitgeverijen, VUM, Concentra en NRJ vechten het besluit van het Vlaams Commissariaat voor de Media aan om 4FM en Qmusic een landelijke vergunning te geven. Ook Finnpage en Contact overwegen juridische stappen.

– Bart-Jan de Praetere en Francesca Van Thielen trekken naar Qmusic. Eerstgenoemde komt van TOPradio en maakt voor ex-Contact-DJ Daphné Jeurissen plaats. De televisieomroepster van VTM begon bij Radio Noordzee in Hasselt om nadien bij Studio Brussel de nodige ervaring op te doen.

2002 

De problemen rond Radio Mango blijven zich snel opstapelen. Verschillende radiostations bevestigen dat ze het tweede netwerk van de Vlaamse Mediamaatschappij in Vilvoorde zullen verlaten. Sommigen spreken openlijk over een vertrek naar Maeva FM.

2003 

Danny Scherpenberg en Didier Laporte versterken de nieuwsploeg van Radio Contact. Zij verzorgen hoofdzakelijk de ochtendjournaals.

2006 

– Topman Tony Mary zegt dat de VRT opnieuw gepolitiseerd wordt. Het idee om de serie ‘Flikken’ eerst tegen betaling via Belgacom TV aan te bieden, werd door mediaminister Geert Bourgeois als onmogelijk bestempeld.

– Radio Spes onthult de oprichting van een internetradio voor jongeren. Luk Van den Broeck, oud-leraar aan het H. Hartcollege in Ganshoren, wordt tot nieuwe directeur van dit hoofdstedelijke radiostation aangesteld.

– Door een wijziging van het decreet dat samenwerking tussen netwerken en lokale radio’s toelaat, kan TOPradio in Oud-Turnhout op 106.2 MHz starten.

1964 

De geplande uitzending van het Rolling Stones-concert bij TV Noordzee, uitzendend vanaf het REM-eiland wordt wegens ‘technische’ problemen afgevoerd. Later zou blijken dat men de beelden te gewelddadig vond door de vele rellen tijdens het concert.

1978

Tijdens de nacht breekt de tweedehandse ankerketting van de Aegir, van Radio Delmare. Het vaartuig wordt vervolgens door een stevige Noordwestenwind naar de Nederlandse kust gestuwd. De drie aanwezige bemanningsleden slagen er niet in om de motor te starten. Omstreeks 22:00 uur vraagt René de Leeuw de kustwacht om hulp. Het station verdwijnt om 09:01 uur uit de lucht. Het schip vaart vervolgens om 10:00 uur naar de haven van Maassluis waar de Nederlandse justitie meteen ingrijpt (foto bovenaan). De medewerkers Jan Römer en René de Leeuw worden aangehouden en ondervraagd.

1979 

Radio Delmare verhuist van 1566 naar 1610 kHz en neemt postbus 25 Emmercompascurm als correspondentieadres. Nadat de meeste medewerkers vertrokken waren, blijft Johan Rood als technicus en presentator alleen aan boord.

1985 

De eigenaren van Radio Paradijs, die na de entering van de MV Magda Maria op 1 augustus 1981 klacht tegen de Nederlandse overheid hadden neergelegd, vernemen van de rechtbank dat de zaak naar 23 januari 1986 is verschoven. Men heeft immers meer tijd nodig om de scheepsregistratie van het zendschip, op het ogenblik van de inbeslagname, na te trekken.

2001 

De terreuraanslagen in de Verenigde Staten halen de programmering van diverse stations helemaal overhoop. De publieke omroepen en de commerciële zenders brengen om het half uur extra nieuwsuitzendingen. Bij Radio 538 worden alle spelitems en een gepland interview met de Belgische groep Lasgo afgelast.

2003 

Gijs Staverman stopt als co-presentator van het programma ’Wout en Gijs in de Middag’ op Yorin FM. Hij kon het radiowerk met zijn televisieactiviteiten niet meer combineren.

2004 

De gezondheid van 3FM-DJ Wim Rigter blijft onrustwekkend. De slokdarmkanker is te ver gevorderd. De geneesheren melden dat er weinig tegen kan gedaan worden.

2006

De directie van RTL Nederland kondigt het definitieve einde van RTLFM aan. Het station, dat op 8 juli haar etherfrequenties aan 100%NL moest afstaan, zal op 30 september stoppen.

2005

De controversiële DJ Bubba ‘the love sponge’ Clem tekent een contract met Sirius Satellite Radio. De in 2004 door Clear Channel ontslagen presentator zal bij Douche 100 starten. Howard Stern wil via dit kanaal afgedankte DJ’s opnieuw aan het werk zetten.

2007

CBS radio, de eigenaar van onder meer het oldiesstation WCBS FM, zet het meeste personeel van talkradio WYSP in Philadelphia op straat. De geruchten over een terugkeer naar een rockformat nemen toe.

2005

De OFCOM, het Britse Commissariaat voor de Media, wil twee nieuwe licenties uitreiken. Het gaat om 97.0 MHz in het noordoosten van Engeland waaronder Newcastle, Durham, Middlesborough en Sunderland vallen. De tweede vergunning is voor de wijde omgeving rond Plymouth. Tegen 8 december worden de kandidaturen verwacht.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 2 juli – 184 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 1 juli – 183 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

VS: Entercom herstelt salarissen vanaf eind juli

Entercom, de op één na grootste aanbieder van commerciële radio in de Verenigde Staten, gaat Lees verder

Het radiodagboek van 30 juni – 182 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 28 juni – 180 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 26 juni – 178 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 25 juni – 177 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2010: Amerikaanse Jay Leno verbaasd over Qmusic

In april organiseerde Qmusic de wedstrijd  'Loop eens naast je schoenen'. Op 14 juni vloog Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, erkenningen, groot-brittannië, lokale radio, nederland, netwerkradio, offshore
Blad 263: Maria, Klara en Langegolf (audio)

Kickoff ‘Rode Neuzen Dag’, live op Qmusic

Hallo. Joop, altijd in de buurt van zijn sigaar (audio)

Het radiodagboek van 11 september – 254 (video)

Blad 262: Apple, Candlelight, fouten en Syd (audio)

Kicken op radio en zo (52)

Sluiten