RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 12 mei

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

2001: In het Staatsblad verschijnen de voorwaarden waaraan de kandidaten voor een landelijk FM-pakket moeten voldoen. Het document telt vier pagina’s en bevat de handtekeningen van Vlaams minister-president Patrick Dewael en minister van Media Dirk Van Mechelen.

2003: Het Vlaamse Commissariaat voor de Media had Radio Contact vanwege het veroorzaken van storingen een schorsing van drie dagen opgelegd. De maatschappij van de blauwe dolfijn legt de sanctie echter naast zich neer en vervolgt de uitzendingen.

2005: Cool FM, het non-stop muziekstation, begint in Knokke-Heist op de ex-frequentie van Magic FM namelijk 106,2 FM.

2007: Nieuwsradio BFM krijgt in Brussel van het ‘BIPT’ (‘Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie’) een boete wegens het storen van Radio Ten (Begijnendijk) en MFM (Zottegem). Het is de eerste keer dat een Franstalige radio een dergelijke sanctie wegens het veroorzaken van storingen in Vlaanderen wordt opgelegd. Allen gebruiken 107.6 MHz.

2021:

– Radio Fun hervat de uitzendingen vanuit de studio’s in Vorst. Een brand op 30/3/2021 had de apparatuur ernstig beschadigd en onbruikbaar gemaakt. Men vond wel onderdak bij ‘IP Belgium’ met een reservestudio van Bel RTL.

– Radio ZRO uit Zelzate (Meetjesland 106.2 MHz en Gentse Kanaalzone 107.3 MHz) zet een stream op de site. De 42-jarige lokale radio versterkt zich met Els Bassier, Chris De Bruycker en Benny Stroobant. 

1989: Lex Harding neemt afscheid van de ‘Nederlandse Top 40’. Tijdens een live uitzending op Curacao stelt hij Erik de Zwart als zijn opvolger voor. ‘Eternal Flame’ van The Bangles is de nummer één.

2004: 

– In de Tweede Kamer wordt er heftig gedebatteerd over de vraag of men het minimum aantal leden voor het toelaten van kandidaten tot het publieke bestel moet verlagen tot 150.000. Nu ligt de grens op 300.000. Door deze heisa dreigt de toekomst van ‘BNN’ onzeker te worden. 

– Er komt dan toch geen 400 m hoge zendmast voor Radio Delta voor de kust van Walcheren. De ‘Stichting Noordzee’ trok uit protest naar de Raad van State. Die gaf de groep volledig gelijk. De uitspraak betekent meteen het einde voor de plannen om een krachtige lange golf zender te starten met voornamelijk Engelse programma’s.

2005: 

–  Radio Waddenzee start om 17.00 uur op AM 1602 kHz een test met een (laag) vermogen van 120 Watt.

– Er is nieuws van Radio London. Men test vanaf 19.00 uur op AM 1395 kHz met regelmatige onderbrekingen een oude Don Steele show.

2006: De ‘Veronica Radioschool’ start om 17.30 uur V-Radio. Het online station moet nieuw talent uitdagen om creatieve en gedurfde radio te maken. 3FM-dj Gerard Ekdom en nieuwslezer Arend Langeberg geven de aftrap.

1964: Radio Atlanta start om 6.00 uur deze ochtend op 201 m (middengolf). Colin Nicol is de eerste presentator met een vooraf opgenomen show. 

1965: De dj’s van Radio London ontvangen op het zendschip, de ‘MV Galaxy’, Marianne Faithfull. De zangeres oordeelt live over de gedraaide songs.

1967: John Peel en Radio London krijgen de primeur van ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’, het album van The Beatles.

2006: Magic FM is de nieuwe nummer één in de Britse hoofdstad Londen. Met 7% blijft het station van dj Neil Fox Heart FM met 5,7% voor. Voor de ex-nummer één Capital Radio heeft de terugval pijnlijke gevolgen. 5,5% betekent een verlies van 0,4%. Op landelijk vlak blijft BBC Radio 2 marktleider met 16% voor BBC Radio 4 met 11,7%. 

2019: Frankrijk

Arnaud Lagardère blijft na de woelige meeting van de aandeelhouders directeur over de mediagroep rond het slabakkende Europe 1. Pogingen van ‘Amber Capital’ om, via een vijftien punten tellend plan, een aantal personen te vervangen, werden door een overgrote meerderheid van de ‘aanwezigen’ verworpen.

2021: Duitsland

Hackers hebben het op de computers van Energy Hamburg gemunt. De luisteraars op 97,1 MHz of via de lokale DAB+ multiplex krijgen voorlopig de landelijke programma’s. Men probeert zo snel mogelijk de schade te herstellen om de lokale blokken te hervatten.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 14 mei

Vandaag in 1985: Willem van Kooten, van wie men beweert dat hij tot de geldschieters van Lees verder

Het Radiodagboek van 13 mei

Vandaag in 1995: Don Allan sterft aan een hartaanval. De Canadees werkte voor zijn vertrek Lees verder

Het Radiodagboek van 11 mei

Vandaag in 1940: Door de Tweede Wereldoorlog moet de Belgische Radio zich tot illegale uitzendingen Lees verder

Het Radiodagboek van 10 mei

Vandaag in 1982: 77WABC stopt het 'Top 40'-format. Het New Yorkse station wilt zich als Lees verder

Het Radiodagboek van 23 mei

Vandaag in 1969: Joost den Draaijer (Willem van Kooten) presenteert de eerste hitparade, de 'VPRO Lees verder

“Dat Is Het Oog Van De Duivel!” (video)

Een bijdrage dit keer waarin ik ruimte maak voor lezer Henk Kruize die het stukje Lees verder

Het Radiodagboek van 22 mei

Vandaag in 1969: Tom Mulder start als opvolger voor Eddy Becker bij Radio Veronica met Lees verder

Tisseltse lokale Radio Sint Jan herleeft als podcast

Op 1 mei was het precies 40 jaar geleden dat in Tisselt de lokale Radio Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x