Het radiodagboek van 12 mei (132) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


2001

In het Staatsblad verschijnen de voorwaarden waar de deelnemers aan de licentiecarrousel voor een landelijke FM-pakket aan moeten voldoen. Het document is vier pagina’s lang geworden en bevat de handtekeningen van Vlaams minister-president Patrick Dewael en minister van Media Dirk Van Mechelen.


Lees verder onder de advertentie


2002 

De uitzendingen van Cable Dance via de kabel, worden om 20:00 uur plotseling onderbroken. Er is een verbindingsprobleem tussen de hoofdstudio en de maatschappijen die het signaal verspreiden.

2003 

Het Vlaamse Commissariaat voor de Media had Radio Contact vanwege het veroorzaken van storingen een schorsing van drie dagen opgelegd die vandaag ingaat. De maatschappij van de blauwe dolfijn legt de sanctie echter naast zich neer en vervolgt de uitzendingen.

2005 

Cool FM, het non stop muziekstation begint in Knokke-Heist, op de voormalige frequentie van Magic FM, de 106.2 MHz, uit te zenden.

1989 

Lex Harding (foto bovenaan) neemt als presentator afscheid van de Nederlandse Top 40. Tijdens een rechtstreekse uitzending van op het eiland Curaçao stelt hij Erik de Zwart als zijn opvolger voor. ‘Eternal Flame’ van The Bangles wordt als nummer 1 gedraaid.

2004 

– In de Tweede Kamer wordt er heftig gedebatteerd over de vraag of men het minimum aantal leden voor het toelaten van kandidaten tot het publieke bestel moet verlagen tot 150.000. Nu ligt de grens op 300.000. Door de politieke heisa dreigt de toekomst van BNN op de helling te raken.

– Er komt dan toch geen 400 meter hoge zendmast voor Radio Delta voor de kust van Walcheren. De Stichting Noordzee protesteerde immers tegen dit voornemen en trok naar de Raad van State. Die gaf de organisatie gelijk. De uitspraak betekent meteen het einde voor de plannen om een krachtige lange golfzender te starten met voornamelijk Engelse programma’s.

2005

Radio Waddenzee start om 17:00 uur op 1602 kHz een testuitzending met een laag vermogen. Ook in het verhaal rond Radio London zit eindelijk beweging. Om 19:00 uur duikt via 1395 kHz een oude Jon Steele Show op. Na een korte onderbreking om 19:24 uur worden om 19:45 uur de testuitzendingen afgerond. Groot is de verrassing als Radio London om 23:00 uur terug van zich laat horen.2006

De Veronica Radioschool lanceert om 17:30 uur V-Radio. Het internetstation moet nieuw talent de kans geven om creatieve en gedurfde radio te maken. 3FM-DJ Gerard Ekdom en nieuwslezer Arend Langeberg geven de aftrap.

1964

Om 06:00 uur beginnen de officiële uitzendingen van Radio Atlanta op 201 meter middengolf.

1966

Radio Tower, de fortpiraat waarvan de exploitatiemaatschappij Vision Projects op 28 april failliet was verklaard, stopt definitief.

1965

De DJ’s van Radio London ontvangen op de MV Galaxy Marianne Faithfull. De zangeres geeft tijdens een live programma haar mening over de gedraaide platen.

2006 

Magic FM is dé nieuwe nummer één in de Britse hoofdstad. Met 7% blijft het station van DJ Neil Fox concurrenten als Heart FM met 5,7% voor. Voor de ex-nummer één, Capital Radio neemt de terugval catastrofale gevolgen aan. 5,5% betekende een verlies van 0,4%. Op landelijk vlak blijft BBC Radio 2 marktleider met 16% voor BBC Radio 4 met 11,7%.

2004

Jean-Paul Cluzel, de huidige PDG van Radio France International, wordt de nieuwe voorzitter van Radio France. Hij volgt Jean-Marie Cavada op die op 27 april opstapte om bij de Europese verkiezingen op de UDF lijst te kunnen staan.

2007

Het Parijse house- en technostation FG DJ Radio begint op een zevende frequentie. Met een zendvermogen van 500 Watt krijgt Rennes via 91.2 MHz een degelijke ontvangst.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 24 januari – 024 (audio) Audio: Laser Hot Hits - Brandon Lee (1... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Radio Caroline hengelt naar AM-vergunning Politici en artiesten scharen zich achter ... Diverse bronnen melden dat Radio Caroline actie voert om een zendvergunning te krijgen om op de middengolf uit te mogen zenden. Er wordt gemikt op het zuid-oosten van Engeland...
Het radiodagboek van 23 januari -023 (audio) Audio: Radio Nordsee International - Testuitz... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 22 januari – 022 (audio ) Audio: Pioniere, Piraten und der Fall... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2012: Peter Van de Veire wil wereldrecord (video) En gaat proberen langer dan 183 uur radi... "Elke examenperiode zitten tienduizenden studenten hele nachten met hun neus in de boeken om alles toch maar geblokt te krijgen. Ik heb daar enorm veel respect voor. Vaak blijkt de...
Het radiodagboek van 21 januari -021 (audio) Audio: Laser testuitzending met Johnny Moss e... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2013: Een veelvoud kandidaten voor 8 frequenties
Het radiodagboek van 11 mei (131)
2014: Kurt stopt met politieke spots (video)
Het radiodagboek van 10 mei (130)
Zeven mannen van de RTT
2008: Procedure uitbating digitale frequenties
Sluiten