RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 12 juni

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1981: Radio Contact start op de hoogste verdieping van het ‘Europacentrum’ in Oostende op 100,3 Mhz. Het signaal vanuit de Brusselse studio wordt overgenomen. De lokale VRO plaatst uit protest een stoorzender. De niet geïnformeerde eigenaar van het appartement dient snel een klacht in waarop de inbeslagname volgt.  

2001: Radio Contact 2, het Waalse oldies-station, start met uitgebreide RDS-info. Zo zullen de artiesten, de titels van de nummers en de datums van de uitvoeringen te lezen zijn. 

2002: De politici reageren totaal verontwaardigd over de beschuldigingen van ‘CD&V’-parlementslid Carl De Caluwé als zou er voor de toekenning van de licentie aan 4FM smeergeld betaald zijn. Minister-president Patrick Dewael neemt het niet dat zijn naam aan die van Frank Verstraeten van dancing ‘Zillion’ wordt gelinkt. Hij overweegt om klacht in te dienen wegens laster en eerroof. De ‘VLD’-topman eist ook dat Carl De Caluwé de naam van zijn getuige aan het gerecht overmaakt. 

2006: 

– Radio Extra Gold duikt via de ex-frequentie van C-Dance in Merelbeke, 106,8 MHz op.

– Radio Ter Elst uit Duffel (107.5 MHz) wordt Cool FM.

2013: Bij de 33 aanvragen voor 8 nieuwe stations bevindt zich, volgens de Vlaamse overheid één dubbele. Van de 32 geldige zijn 4 door fouten of onvolledigheden onontvankelijk verklaard. De ‘vzw PDG FM’ (Lille), ‘vzw X-Ray’ (Roeselare), ‘vzw HFM’ en ‘vzw Panthera’ beiden uit Bilzen komen niet meer in aanmerking.

2015: Het Brussels parlement debatteert over het einde van FM Brussel. Johan Van Den Driessche (N-VA) spreekt over “een domme en een oneerlijke beslissing”. Elke Roex (SP.A) noemt het besluit “een staaltje van ijskoud managent”. Arnaud Verstaete (GROEN) noemt het plan “een poging tot moord”. De benoemde CEO Michel Tubbax maakt zich vanwege zijn aanpak niet erg geliefd.

1972: De 100ste ‘Adje Bouman Top 10’ wordt uitgezonden. The Doors met ‘You’re Lost Little Girl’ en The Hollies met ‘Man Without A Heart’ delen de eerste plaats.

1998: SBS’ plant een tweede tv-station. Dat zal zich voornamelijk op vrouwen richten. 

2007: Peter Holland (Klaas van Onselen en ex-Radio 10) wordt bij het regionale Radio M in Utrecht voor de maanden juli en augustus aangeworven. De voormalige medewerker bij de zeezender Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ zal iedere zaterdag en zondag tussen 14.00 en 18.00 uur het muziekprogramma “Hollandse Zomer” brengen.

2019: De bestuursrechter stelt in een zaak, aangespannen door Annemieke Schollaardt’s werkgever ‘AVROTROS’ dat de NPO correct handelde door haar geen dagelijks programma bij NPO Radio 2 te geven. Ze had nochtans het blok tussen 14.00 uur en 16.00 uur gekregen. Maar men wees ‘BNNVARA’ door de komst van Rob Stenders uiteindelijk deze plek toe.

1985: De medewerkers van Laser 558 op de ‘MV Communicator’ ontvangen twee televisieploegen en een aantal journalisten.

2009: Voor de tweede keer in anderhalve maand tijd wijzigt de Londense hitzender Capital 95,8 FM de programmering. Belangrijkste wijzigingen zijn Dave Kelly in de avond, de komst van The Bassman in de middag en het verdwijnen van Margherita Taylor.

2008: Denemarken

Radio 100FM van ‘Talpa Radio’ is de winnaar van de frequentieverdeling. De mediaregulator ‘Radio- og TV-naevnet’ wijst het station 15 van de in totaal 26 etherfrequenties toe. Men kan zo de etherdekking uitbreiden.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 14 juni

Vandaag in 2005: De kersverse eigenaar van het Nederlandse Noordzee FM, de 'VMMa' ('Vlaamse Media Lees verder

Het Radiodagboek van 13 juni

Vandaag in 2002: De Raad van State schorst, na een klacht van de Waalse gemeenschap Lees verder

Het Radiodagboek van 11 juni

Vandaag in 1981: De VBRO (Vrije Brugse Radio Omroep') test voor de eerste keer vanop Lees verder

Het Radiodagboek van 10 juni

Vandaag in 1979: Radio Nova International vanuit Ventimiglia test vanaf 16.30 uur voor de Franse Lees verder

Het Radiodagboek van 3 juli

Vandaag in 2018: De VAR, publiciteitsregie  van de VRT, trekt zich na zware kritiek terug Lees verder

Het Radiodagboek van 2 juli

Vandaag in 1951: Radio Luxemburg start vanuit Junglinster met een Engelstalige service op 208 m Lees verder

Het Radiodagboek van 1 juli

Vandaag in 1995: Wolfman Jack overlijdt aan een hartaanval na een boekpromotie in Belvédère (North-Carolina).

Het Radiodagboek van 30 juni

Vandaag in 2006: In Nederland beslist het College voor het Bedrijfsleven dat RTL FM op Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx