RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 12 juli

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1979: De op 10/7/1979 gesneuvelde zendbuis van Radio Mi Amigo op de ‘MS Magdalena’ wordt vervangen. Men keert nadien op 272 m terug.

1991: ‘CVP’-kamerlid en mediaspecialist Eric Van Rompuy besluit om een klacht bij de rechtbank in te dienen tegen de voorzitter van Radio Contact, Freddy Neyts wegens het verspreiden van onjuiste informatie en wegens de schending van de privacy. Het station had de luisteraars opgeroepen om de politicus te bellen als protest tegen het decreet dat het netwerk verbood. 

2001: De aandeelhouders van NRJ-Vlaanderen ruziën over de slechte financiële toestand. De ‘BVBA Parador’ start ‘meerdere juridische procedures om de belangen van het station en om die van zichzelf te vrijwaren’. De investeerder bij NRJ-Wallonië, de groep ‘Déficom’ ‘wordt beschuldigd om aan de basis van de conflicten te liggen.

2020: De correspondent voor de VRT in Londen, Roger Simons (93) sterft. Voor zijn vertrek naar de Engelse hoofdstad in 1961 werkte hij voor de ‘Gazet van Antwerpen’ en voor een paar Nederlandse kranten. Ondanks zijn pensioen in 1992 bleef de persoonlijkheid met een eigen stemgeluid en in zijn typische stijl verslag uitbrengen tot in 2002.

1985: De wens van de ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) om de A-status te krijgen, wordt door Elco Brinkman, de minister van ‘WVC’ (‘Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur’) in een brief afgewezen.

1999: Utrecht FM, Stadsradio Amersfoort en Radio M bereiken na jarenlange onderhandelingen een akkoord om regionale tv te maken.

2001: De 34-jarige Wim Rigter wordt opleidingscoördinator bij de publieke popzender 3FM. Hij zal tijdens de nacht het radiotalent begeleiden.

2021: Rob Stenders moet noodgedwongen door de gevolgen van Covid-19 in quarantaine blijven. Hij wordt voor de ‘Bonanza’ bij Radio Veronica van 14.00 uur tot 16.00 uur door Gerard Ekdom van Radio 10 vervangen. Ook de gebruikelijke sidekick Caroline Brouwer moet afhaken. 

1965: Verenigd Koninkrijk 

Don Allen neemt afscheid van Radio Caroline South op de ‘MV Mi Amigo’ en verhuist naar Radio Caroline North op de ‘MV Fredericia’.

1981: Frankrijk

RFM start rechtstreeks vanuit het ‘centre commercial’ Vélizy 2 in Parijs op 100,3 MHz. Het Amerikaans geïnspireerde pop-rock format en de jingles van ‘PAMS’ uit Dallas scoren vrijwel onmiddellijk. France-Inter en Europe 1 verliezen luisteraars t.o.v. de nieuwkomer.

1994: Israël

Abie Nathan schenkt de 25 kW zender van ‘The Voice of Peace’ aan ‘The Voice of Palestina’ in Jericho.

2005: Verenigde Staten

WCBS FM 101,1 vervangt om 13.01 uur na 2 jaar het geflopte Jack FM. ‘Don’t Stop Believin” van Journey luidt de comeback van het geliefde oldiesstation in.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 14 juli

Vandaag in 1930: De Belgische wet op de telecommunicatie wordt van kracht. Het staatsmonopolie voor Lees verder

Het Radiodagboek van 13 juli

Vandaag in 1985: verschillende radiostations als Hilversum 3, Studio Brussel en BBC Radio 1 zenden Lees verder

Het Radiodagboek van 11 juli

Vandaag in 1937: Componist George Gershwin, die een programma op maandag en op vrijdag bij Lees verder

Het Radiodagboek van 10 juli

Vandaag in 1945:'AFN', de ('American Forces Network') start het eerste radiostation in het bezette München.

Het Radiodagboek van 10 december

Vandaag in 1909: De Italiaan Marconi en de Duitser Braun winnen de Nobelprijs, respectievelijk voor Lees verder

Het Radiodagboek van 9 december

Vandaag in 1992: Lex Harding krijgt de vergunning om Radio 538 via de Nederlandse kabel Lees verder

Het Radiodagboek van 8 december

Vandaag in 1963: Alle stations van Radio France op FM krijgen een nieuwe naam in Lees verder

Het Radiodagboek van 7 december

Vandaag in 1987: De 'VUM' ('Vlaamse Uitgeversmaatschappij') lanceert het netwerk ‘Vijfsterrenradio'.

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx