Het radiodagboek van 12 juli (193) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1979

Nadat op 10 juli 1979 een gesneuvelde zendbuis de uitzendingen van Radio Mi Amigo vanaf de MS Magdalena onmogelijk maakte, wordt het onderdeel vervangen. Na de herstellingen keert het station op 272 meter terug.


Lees verder onder de advertentie


2001

Er heerst onrust onder de aandeelhouders van NRJ-Vlaanderen. De BVBA Parador zegt ‘meerdere gerechtsprocedures te willen aanspannen om de belangen van het station en die van zichzelf te vrijwaren’. Tevens wordt de alarmklok geluid over de financiële situatie die ‘ronduit catastrofaal’ zou zijn. In één adem wordt een beschuldigende vinger uitgestoken naar de investeerder van NRJ-Wallonie, de groep Déficom, die ‘aan de basis van de talrijke conflicten tussen de geldschieters zou liggen.

1999

Drie radiostations; Utrecht FM, Stadsradio Amersfoort en Radio M, bereiken na jarenlange onderhandelingen een akkoord om regionale televisie te maken.

2001

De 34-jarige Wim Rigter wordt opleidingscoördinator bij de publieke popzender 3FM. Hij zal tijdens de nacht het nieuwe radiotalent begeleiden.

2004

Geruchten melden een terugkeer van Riks Ozinga naar Radio 2. Roderick Veelo keert in het najaar immers niet meer naar de ‘Ochtendradio’ terug.

1967

Op de Laissez Faire van Radio 227 en Radio 355 breekt een vechtpartij uit. Een Nederlands bemanningslid bedreigt de kapitein. Gezien de ligging van het schip in internationale wateren kan de politie, ondanks herhaalde oproepen niet ingrijpen. De tender Offshore 2 haalt de rebel weg.

1975

Radio Trent start als lokaal commerciel station voor de streek rond Nottingham.

2004

De Schotse bekende presentator Jimmy Mack sterft op 70-jarige leeftijd aan kanker. Zijn carrière begon in 1965 bij de zeezender Radio Scotland. Na een verblijf bij BBC Radio 1 en BBC Radio 2 voegde hij Medway, BBC Radio Scotland, Radio Clyde en WROI92 in het Amerikaanse Rochester aan zijn palmares toe.

1959

Radiopresentator Alan Freed, de uitvinder van de term rock & roll, krijgt dertien weken lang een eigen programma bij ABC TV. 

1961

Dan Ingram start als vervanger van Chuck Dunaway bij WABC AM in New York. 

2001

Een groot aantal Amerikaanse radiostations herneemt tegen het einde van de zomer de online uitzendingen. Het doorgeven van de programma’s via internet werd na een conflict met de acteursvakbond AFTRA onderbroken. Die eiste prompt een extra vergoeding voor de etherreclame, die tevens via een live stream werd uitgezonden. Clear Channel, eigenaar van 1200 stations, staakte alle internetactiviteiten in afwachting van een definitieve juridische regeling.

2007

Het New Yorkse Jack FM neemt om 12:45 uur afscheid en wordt om 19:01 uur op 101.1 MHz voor WCBS FM omgeruild. Na een openingsspeech door de ex-burgemeester van New York Ed Koch, is ‘Do It Again’ van The Beach Boys als eerste nummer te horen. De medewerkers van weleer zoals Bob Shannon en Bill Lee keren terug.2004

Antenne Sachsen dat op 19 april 1993 als schlager- en oldiezender begon, start om 05:00 uur als Hitradio RTL. Daar men bewust op de doelgroep tussen 25 en 49 jaar mikt, brengt men de grootste hits uit voorbije vertig jaar afgewisseld met ondermeer extra regionaal nieuws. De officiële aftrap wordt met ‘Nothin’s Gonna Stop Us Now’ van Starship uit 1987 gegeven.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 11 juli (192) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 10 juli (191) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 9 juli (190) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staa... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 8 juli (189) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staa... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 7 juli (188) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staa... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 6 juli (187) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staa... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2012: VBRO krijgt de Jan Heemprijs in Brugge
Het radiodagboek van 11 juli (192)
2008: Willen we meer Vlaams op de radio?
Het radiodagboek van 10 juli (191)
2011: Radio luisteren maakt mensen gelukkig(er)
Het radiodagboek van 9 juli (190)
Sluiten