fbpx

RadioVisie

  • .
    Belgian Radio Day
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 12 januari – 012 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1999

– De Vlaamse Mediamaatschappij in Vilvoorde plant een tweede radionetwerk.

– De NV Vlamco, de overkoepelende exploitatiegroep van de stations TOPradio, VRM en Nostalgie zou, volgens Antwerpse bronnen, in slechte financiële papieren zitten.

2000

– Radio CBS op 104.0 MHz wordt een onderdeel van het netwerk NRJ-Vlaanderen.

– Radio Donna pakt uit met een nieuwe programmering waarbij Erwin Deckers en Sven Ornelis (foto bovenaan), naar voorbeeld van het Amerikaanse Z100, de ochtendshow verzorgen. Alexandra Potvin vervangt Sven Ornelis tussen 17:00 en 19:00 uur in de ‘Bumpershow’, terwijl Johan Henneman, ooit Bert De Groef bij Radio Maeva, de ‘Donnateur’, het blok tussen 15:00 en 17:00 uur, presenteert.

2001

De Waalse tegenhanger van het VCM, het CSA of het Conseil Audiovisuel Supérieur, geeft het BIPT de opdracht om tegen de Naamse zender van BFM (107.1 MHz) op te treden. De afdelingen in Charleroi (101.4 MHz) en in Waver (101.9 MHz) blijven buiten schot.

2002

– 4FM en Liberty TV zenden vanaf vandaag het politieke discussieprogramma ‘Zwart op Wit’ met Jurgen Verstrepen uit.

– Radio Tienen klaagt in een brief aan de minister van media Marino Keulen, het beperkte zendvermogen van de lokale stations aan. Men spreekt ondermeer van een economische en van een technische discriminatie tegenover de publieke omroepen.

2005

VZW Jobero klaagt de toestand in Beveren aan nadat Radio Super uit Sint Niklaas op 3 januari de 105.7 MHz ‘kaapte’. Deze frequentie was eigenlijk voor een lokale radiozender bedoeld.

2006

– De Raad van State maakt de geschorste frequenties bekend.

– De VZW Enjoy FM uit Hoeilaart krijgt Mark Van Kapellen als voorzitter. Hij is de man achter het project Cool FM. Meteen zijn er veronderstellingen dat het Vlaamse antwoord op Sky Radio een afdeling in de Druivenstad zal beginnen.

– De Wase afdeling van C-Dance zendt vanaf nu via 105.3 MHz muziek uit.

2007
 
– De eindejaarsprogramma’s van de diverse VRT-radiostations worden goed beluisterd. Vooral de ‘Top 2000’ van Radio Donna scoort gemiddeld één miljoen luisteraars. 1,8 miljoen luisteraars kozen op 26 december 2006 voor de ‘Gouden 200’ van Radio 2, tussen 06:00 en 20:00 uur.

– Na de voormalige presentator van Pure FM, Cédric Godart wordt Marc André van Radio Contact als tweede naam voor het nieuwe popstation Mint in huis gehaald.


1977

Samantha Dubois of Ellen van Kraal, wordt vanwege haar medewerking aan de zeezender Radio Mi Amigo, tot duizend gulden boete veroordeeld. Ondanks deze straf keert ze snel terug bij het station. In de jaren ’80 duikt ze even bij Radio Caroline op. In 1992 overlijdt ze in Australië.

° Radio Caroline – Samantha Dubois (september 1979 – 23:54-12:09 uur)

1999

– Radio Noordzee wordt Noordzee FM. De Nederlandse muziek wordt behouden. De interventies van de presentatoren zijn gevoelig korter.

– Sky Radio breidt het ontvangstgebied via een steunzender in Wieringenmeer op 100.7 MHz uit. Noord Holland, Texel, Vlieland en Terschelling genieten kraakvrij van de non-stop muziek. Het station uit Naarden zet hiermee ook een stap in de richting van een ‘Near Single Frequency Network’ waarbij men wil uitzenden op frequenties in de omgeving van de hoofdzender.

2000

De eerste uitzending van de ‘Top 2000’ bij Radio 2, of de ‘Millenium Top 2000’ waarin Ferry Maat van de publieke ontspanningszender afscheid nam, lokte vier miljoen luisteraars. 32% van de Nederlandse bevolking vanaf 15 jaar gaf 7,6 op 10 als waarderingscijfer terwijl de doelgroep van Radio 2, de luisteraars rond 40 jaar, een cijfer van 7,9 op 10 gaven. Door dit succes besluit men de ‘Top 2000’ steeds tijdens de eindejaarsperiode te laten terugkeren.

2001

– Na vier jaar afwezigheid keert Ron Bisschop bij het alternatieve station Kink FM terug. Op vrijdagavond verzorgt hij tussen 23:00 en 01:00 uur het gitaarrock-programma ‘Bennie And The Jets’.

– Ander transfernieuws komt van Radio 538. Op 1 maart zal de 29-jarige ex-C-Dance medewerker Colin Banks naar Noordzee FM vertrekken.

2004

– Noordzee FM start een grootschalige reclamecampagne om nog meer luisteraars te lokken. Onder het motto ‘Je krijgt er zin in’ verzorgt Gordon een marathonuitzending tussen 06:00 en 19:00 uur. Dit betekent een dag vrijaf voor onder meer Robert Jensen, Jan Paparazzi en Robbie Feller.

– Chiel Montagne maakt de oprichting van de Montagne Omroep Nederland bekend. De bekende presentator van succesprogramma’s als ‘Op Losse Groeven’ wil het Nederlandse lied blijven promoten. Tegen 1 maart hoopt hij 50.000 leden te halen om zo een plaats in het publieke omroepbestel af te dwingen.

1932: Verenigde Staten

Ed Sullivan debuteert bij CBS Radio met een show waarin de laatste roddels uit de wereld van entertainment centraal staan. Het zal niet lang duren vooraleer hij de overstap naar de televisie maakt.

1966: Verenigd Koninkrijk

Radio London wordt gedwongen om de programma’s te onderbreken omdat hun zendschip, de MV Galaxy, zich binnen Britse territoriale wateren bevindt.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Belgian Radio Day
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 21 januari -021 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 387: Europa 2, Contact en Nathalie (audio)

Trektochtje naar Slovakije. Steeds populairder als vakantiebestemming, maar wat weten we over hun radiostations? We Lees verder

Het radiodagboek van 18 januari – 018 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 386: MIG, Lex Harding en Contact (audio)

Hoeveel mensen zijn er nodig om een vastgeroest omroepbestel om te gooien? Niet zoveel. De Lees verder

Het radiodagboek van 17 januari – 017 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 385: StuBru, Talpa, NRJ (video)

Studio Brussel scoort op sociale media dankzij Warmste Week Online radioluisteren in HD-kwaliteit: in Nederland Lees verder

Het radiodagboek van 16 januari – 016 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 15 januari – 015 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Radiodagboek
Het radiodagboek van 11 januari – 011 (audio)

Het radiodagboek van 10 januari – 010 (video)

Het radiodagboek van 9 januari – 009 (audio)

Het radiodagboek van 8 januari – 008 (audio)

Het radiodagboek van 7 janauari – 007 (audio)

Het radiodagboek van 6 januari – 006 (audio)

Sluiten