fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 12 februari – 043 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1980

Onder impuls van de Vlaamse afdeling van het Brusselse Radio Capital vindt er op de Vrije Universiteit Brussel (VUB) een vergadering plaats om de organisatie voor de ‘Bevrijding van de Ether’ op te richten. Die moet de tegenhanger van de Franstalige ALO worden. 

2002

Qmusic neemt de 1 kW sterke zender in Diksmuide (89.2 MHz) in gebruik. Zo wordt de dekking in West-Vlaanderen volledig.

2004

De Brusselse minister-president en verantwoordelijke voor de Waalse mediazaken Daniël Ducarme neemt ontslag. Hij zou met zijn belastingsaangifte gesjoemeld hebben.

1974 

Minister van Doorn meldt het bestuur van de Veronica Omroep Stichting dat het station niet als zendgemachtigde op de zogenoemde vierde frequentie kan starten. De tweede aanvraag van Veronica om te worden erkend als C-omroep onder de naam Veronica Omroep Organisatie blijft van kracht.

1998

Sky Radio en Classic FM vallen onder de Nederlandse wetgeving. Beide stations krijgen een licentie van het Commissariaat voor de Media. Dat had hen eerder op de vingers getikt omdat er met een Britse vergunning werd gewerkt.

2002

Radio 192 voert versneld actie om via diverse Nederlandse kabelnetten te kunnen uitzenden. Men klopt bij vele programmaraden aan. Michael Bakker en zijn medewerkers willen immers op 1 maart in geheel Nederland via de kabel te beluisteren zijn. Een poging om al bij Multikabel in het pakket te worden opgenomen, mislukt. Een seniorenradio was Radio 192 te snel af.

2003

Staatssecretaris Wijn voor Economische Zaken en zijn collega Dhr. van Leeuwen van Cultuur sturen in het vooruitzicht van de herverdeling van de etherfrequenties een regeling naar de Tweede Kamer. Daaruit blijkt dat de kennis en de ervaring van enorm belang zullen zijn om kans te maken op een FM-pakket. Niet alleen de nieuwe kandidaten maar ook de bestaande zenders moeten via een bod proberen om een acht jaar geldende vergunning te krijgen. Vijf van de negen toekomstige, commerciële stations moeten voldoen aan een vooraf vastgelegd profiel, vier ervan zullen volledig vrij zijn.

1931: Vaticaanstad

Gugliemo Marconi opent met Paus Pius XI de uitzendingen van Radio Vaticaan. (Foto: bovenaan)

1962: Denemarken

De Cheeta I van Radio Mercur loopt tijdens een storm averij op en wordt onmiddellijk naar de haven van Kopenhagen voor herstellingswerken gebracht. Daar volgt de inbeslagname omdat een scheepsvlag ontbreekt. De Lucky Star, die voor Danmarks Commercielle Radio diende, vervangt het verzegelde schip waardoor Radio Mercur opnieuw kan uitzenden.

1966: Verenigd Koninkrijk

Radio Caroline South keert met testuitzendingen vanaf de Cheeta II terug in de lucht. Ondertussen wordt de MV Mi Amigo vlot getrokken en naar de haven van Zaandam gesleept.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2007: Nederlandse frequentie voor Vlaamse radio

Lokale radio-omroep Radio BaHeNa in Baarle-Hertog, een stukje Vlaanderen dat helemaal omringd is door Nederlands Lees verder

Het radiodagboek van 17 februari – 048 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 413: Joe, Sky Radio, Qmusic en veel Valentijn (video)

Straks sluiten we ‘Week 7’ definitief af met het gebruikelijke overzicht, zodat u op een Lees verder

Het radiodagboek van 16 februari – 047 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 15 februari – 046 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 110 (audio)

Ging Margriet Piening namens Nederland naar Knokke? Terug naar 1966 en naar de ‘Europabeker voor Lees verder

Het radiodagboek van 14 februari – 045 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 410: Mono, Spotify, Radio Day & Lutgart (video)

Radio is een krachtig medium om de mensheid in al zijn diversiteit te leren kennen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in commercieel, nederland
Blad 408: Nostalgie, podcast, Motown, Singjaal (video)

Kicken op radio en zo – 67

PvdA wil etherpiraten het liefst gedogen in Nederland

Het radiodagboek van 11 februari – 042 (audio)

Het radiodagboek van 10 februari – 041 (audio)

Het radiodagboek van 9 februari – 040 (audio)

Sluiten