RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 12 februari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2021.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1980: Onder impuls van het Nederlandstalige Radio Capitale vergadert men in de Vrije Universiteit Brussel (‘VUB’) voor de oprichting van een organisatie voor de ‘Bevrijding van de Ether’ (‘VEBORA’). Deze moet de tegenhanger van de ‘ALO’ vormen.

1983: Bert Ree, Willy Leecoo en twee vertegenwoordigers van het Oostendse ‘Andromeda Hotel’ stichten de ‘vzw Andromeda’. Radio Andromeda is een verlengstuk van Radio Kompas en start met testuitzendingen.

2004: De Brusselse minister-president en de verantwoordelijke voor de Waalse Media Daniel Ducarme neemt ontslag. Hij zou met de belastingaangifte gesjoemeld hebben.

2019: De Vlaamse dienst Media van de overheid houdt een raadpleging over het FM-frequentieplan. Die van einde verleden jaar verliep niet zoals het hoorde. Tot woensdag 13/3/2019 kan men alles bekijken en de nodige opmerkingen indienen. 

1974: Minister van ‘CRM’ Harry van Doorn informeert het Veronica-bestuur dat men geen zendmachtiging krijgt. De tweede aanvraag van Veronica als ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) voor C-omroep blijft gelden. 

1998: Sky Radio en Classic FM vallen onder de Nederlandse wetgeving. Beide stations krijgen een licentie van het Commissariaat voor de Media. Dat had hen eerder op de vingers getikt omdat er met een Britse vergunning werd gewerkt.

2002: Radio 192 voert actie om op diverse kabelnetten te komen. Men klopt bij de programmaraden aan. Michael Bakker en zijn medewerkers willen immers op 1/3/2002 in geheel Nederland via de kabel te beluisteren zijn. Een poging om bij ‘Multikabel’ in het pakket te worden opgenomen, mislukt. Een seniorenradio was Radio 192 te snel af.

2003: De staatssecretarissen Joop Wijn (Economische Zaken) en Cees Van Leeuwen (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) sturen een regeling voor de volledige herverdeling van de frequenties naar de Tweede Kamer. Daaruit blijkt dat de kennis en de ervaring belangrijk zijn om kans te maken op een FM-pakket. Niet alleen de nieuwe maar ook de actuele zenders moeten via een bod proberen om een acht jaar geldende vergunning te krijgen. Vijf van de negen commerciële stations moeten voldoen aan een vooraf vastgelegd profiel (clausule). Vier zullen volledig vrij zijn. 

2008: De directrice van de vereniging ‘Bumra/Stemra’, Jerney Kaagman, maakt bij Schiffers.fm op Radio 2 bekend dat Tiësto van Radio 538 de ‘Buma Export’-prijs krijgt. Deze bekroont de succesvolste artiest in het buitenland. Tijs Verwest, ontvangt met Ilse DeLange en Candy Dulfer ook een ‘Gouden Harp’ voor zijn bijdrage aan de nationale muziek.

2018: Jan van Veen brengt ‘Candlelight’ tot en met 16/2/2018 bij het regionale Radio M uit Utrecht. Er zijn vanaf 22:00 uur gedichten afgewisseld met romantische muziek.

1931: Vaticaanstad

Samen met paus Pius XI opent Gugliemo Marconi Radio Vaticaan.

1962: Denemarken

De ‘Cheeta I’ van Radio Mercur loopt tijdens een storm averij op en wordt onmiddellijk naar de haven van Kopenhagen voor herstellingswerken gebracht. Daar volgt echter inbeslagname omdat een scheepsvlag ontbreekt. De ‘Lucky Star’, die voor Danmarks Commercielle Radio diende, vervangt het verzegelde schip waardoor Radio Mercur opnieuw kan uitzenden.

1966: Verenigd Koninkrijk

Radio Caroline South keert in de namiddag met testuitzendingen op de ‘Cheeta II’ terug. Ondertussen wordt de ‘MV Mi Amigo’ vlot getrokken en naar de haven van Zaandam gesleept.

2004: Rick Dees, die in 1976 met ‘Disco Duck’ een wereldhit scoorde, stopt na 22 jaar bij Kiis FM in Los Angeles. Hij blijft de ‘Weekly Top 40’ verzorgen. Zangeres Britney Spears feliciteert als eerste zijn opvolger Ryan Seacrest tijdens zijn rechtstreekse televisieshow.

2007: Talkshowkoning Howard Stern van ‘Sirius Satellite Radio’ werd, volgens het zakenblad ‘Forbes’, in 2006 met 302 miljoen dollar het best betaald. Oprah Winfrey ontving 225 miljoen dollar. Dr. Phil McGraw (45 miljoen dollar) en David Letterman (40 miljoen dollar) werden de nummers drie en vier. Howard Stern, Rush Limbaugh en Ryan ‘American Idol’ Seacrest vulden de top 3 in de radiosector.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren

 


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx