Het radiodagboek van 12 december – 345 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1976

Op 103.0 MHz worden in Antwerpen de uitzendingen van een vrije radio opgevangen. Radio Antwerpia is een initiatief van Frank Nijst. De onstabiele en zwakke zender is evenwel een hinderpaal voor het brengen van de programma’s die vooraf op een cassetterecorder zijn opgenomen. Enkele maanden later volgt er een verbetering wanneer een sterkere krachtbron in gebruik wordt genomen.


Lees verder onder de advertentie


1998

Een Brusselse rechter verleent de elf Brusselse en Waalse in beslag genomen lokale radio’s de toelating om hun uitzendingen te hervatten. Op 5 november werden ze tijdens een actie van het BIPT het zwijgen opgelegd.

2002

– De Franse deelregering keurt het decreet van mediaminister Richard Miller over de RTBF goed. Zo komt er een totale herstructurering van de Franstalige publieke omroep.

– Racing Genk start als eerste Belgische voetbalclub in 2003 met een radiozender. In het Fenix-stadion sleutelt men volop aan een studio.

– Qmusic hervat in Oostende op 87.6 MHz, na een stroomonderbreking, de uitzendingen.

– Radio Saturnus uit Maldegem (105.9 MHz) vervangt de programma’s van Contact 2 door het aanbod van Radio Contact.

– Er zijn verregaande gesprekken aan de gang over een mogelijke samenwerking tussen Radio Superstar in Gent (107.7 MHz) en het nieuwe netwerk Maeva FM.

2006

– De actie Music For Life voor het goede doel van Studio Brussel, die gedurende zes dagen geld voor de slachtoffers van landmijnen zal inzamelen, krijgt extra aandacht via het internet en via TV1. De slotshow kan men op 24 december rechtstreeks volgen.

– Directeur Eric Aedelbrecht bevestigt de fusie tussen Contact 2 en de Stadsradio BXL. Het nieuwe station, Mint en niet RTL2, mikt op de doelgroep tussen, 25 en 44 jaar.

2007

4FM mikt vanaf februari 2008 op een publiek tussen 30 en 40 jaar. Bert Geenen presenteert van 06:00 tot 09:00 uur een nieuwe ochtendshow met muziek, actualiteit en duiding. Leen Demaré verhuist naar het blok 17:00-19:00 uur met haar visie op de actualiteit. Overdag blijft de programmering rustig met een bondige samenvatting van het nieuws en weer.

1964

De Nederlandse tweede kamer keurt de anti-REM-wet goed. Die verbiedt het verzorgen van radio- en televisieprogramma’s op een platform dat in zee is gebouwd. Op deze manier wil men Radio en TV Noordzee dwarsbomen.2003

– Quality Radio BV, de maatschappij van Ruud Poeze, die tijdens de beruchte veiling in het voorjaar van 2003 verschillende middengolf-frequenties kreeg, begint testuitzendingen onder de naam Radio Paradijs op 828 kHz. Overdag wordt met 20 kW uitgezonden terwijl men in de avond en tijdens de nacht het vermogen tot 5 kW reduceert.

– Acht werkgroepen onder leiding van de publieke omroepdirecteuren, raden het schrappen van 400 tot 450 banen aan. Men pleit tevens voor een station dat zich op de tweede en de derde generatie van de allochtone bevolking richt. De betrokkenen zijn ook voorstander van onderlinge samenwerking binnen het publieke bestel.

2005

De Telegraaf Mediagroep wordt als de belangrijkste kandidaat overnemer van de groep rond Sky Radio geciteerd. Volgens de Engelse krant The Times bracht men het hoogste bod uit. Ook John de Mol en SBS zijn geïnteresseerd.

1901

Gugliermo Marconi slaagt in zijn opzet om draadloze signalen tussen Newfoundland en het Britse continent uit te zenden.

2006

Smooth FM krijgt van de Britse media-verantwoordelijken de toelating om het format te wijzigen. Men richt zich voortaan op de 50+ generatie.


1946: Groot Hertogdom Luxemburg 

Radio Luxembourg kondigt voor de eindejaarsfeesten de terugkeer van Engelse gesponsorde programma’s aan.

1981: Frankrijk 

Jean-Paul Baudecroux sticht de mediamaatschappij NRJ, die een radiostation moet uitbaten.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 11 december – 344 (audio) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 10 december – 343 (video) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 9 december – 342 (video) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 8 december – 341 (video) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 7 december – 340 (audio) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het dagboek van 6 december – 339 (unieke audio) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2008: RNW begint Europese radiozender
Het radiodagboek van 11 december – 344 (audio)
2005: RadioVisie werkt samen met Kabinet Media
Het radiodagboek van 10 december – 343 (video)
2011: Zwaardere boetes voor Nederlandse piraten
Het radiodagboek van 9 december – 342 (video)
Sluiten