RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 12 december

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1976: Men meldt in Antwerpen op 103.0 MHz een vrije radio. Radio Antwerpia is een idee van Frank Nijst. De onstabiele en zwakke zender hindert het brengen van de programma’s, die vooraf op een cassetterecorder waren opgenomen. Enkele maanden later zorgt een sterkere krachtbron voor een gevoelige verbetering. 

1998: Een rechter laat de elf Brusselse en Waalse lokale zenders toe om hun na hun inbeslagname de uitzendingen te hervatten. Op 5/11/1998 werden ze tijdens een actie van het ‘BIPT’ het zwijgen opgelegd.

2002: 

– De Waalse deelregering keurt het decreet van Mediaminister Richard Miller over de RTBF goed. Zo komt er een herschikking van de publieke omroep.

– Racing Genk start als eerste Belgische voetbalclub in de loop van 2003 een eigen radiostation. Men bouwt in het Fenix stadion een studio.

1964: De Tweede Kamer keurt versneld de anti-REM wet goed. Die verbiedt radio en televisie vanaf een platform in zee. Men wil op die manier Radio en Tv Noordzee dwarsbomen.

2003: ‘Quality Radio BV’ van Ruud Poeze, dat tijdens de veiling in het voorjaar van 2003 zes AM-frequenties kreeg, test als Radio Paradijs op AM 828 kHz. Overdag wordt met 20 kW uitgezonden terwijl men in de avond en tijdens de nacht het vermogen tot 5 kW vermindert.

2019: Ruud de Wild en het volledige team trekt voor ‘De Wild in de Middag’ op NPO Radio 2 naar het Amsterdamse ‘Stoelenproject’ in de Marnixstraat, dat de daklozen opvangt. De aangrijpende getuigenissen leveren twee uur confronterende radio op.

1946: Groot Hertogdom Luxemburg

Radio Luxemburg kondigt voor de eindejaarsfeesten de terugkeer van Engelse gesponsorde programma’s aan.  

1981: Frankrijk

Jean-Paul Baudecroux sticht als voorbereiding op een jongerenstation de mediamaatschappij NRJ. 

1983: Verenigd Koninkrijk

De ‘MV Communicator’ verlaat de haven van New Ross in Ierland om aan de aandacht van de pers te ontsnappen. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Heynen
Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx