Het radiodagboek van 12 april (102) Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2001

– Arie van Loon (foto bovenaan), één van de boegbeelden van Radio Maeva overlijdt even na de middag aan een hartstilstand tijdens een fietstocht. Hij werd 44 jaar. Voor zijn komst naar België werkte hij ondermeer bij de zeezender Radio Caroline als Hugo de Groot.


Lees verder onder de advertentie


– De Franstalige omroep RTBF zet al haar radiostations op het internet.

– Radio Contact Totaal uit Kapellen (104.8 MHz) en Radio Contact Eiland uit Antwerpen (107.0 MHz), zenden hetzelfde stereosignaal uit. Ook de RDS display is aangepast. Telkens leest men: CONTACT ANTW.

2002

– Enkele afgevaardigden van de landelijke commerciële zenders Qmusic en 4FM worden door het VCM voor een tussentijdse evaluatie gehoord. De resultaten van de hoorzitting, die er onder ander onder druk van de CD&V-politicus Carl de Caluwé kwam, worden eind april 2002 aan het Vlaamse parlement gegeven.

– De komst van Qmusic in Brabant op 98.1 MHz brengt de luisteraars van France Culture op 98.0 MHz in een lastig parket. De storingen inspireren de fans tot een handtekeningenactie. De lijst, getekend door 1500 personen, zal op 14 april aan de Waalse mediaminister Richard Miller worden overhandigd.

– De Vlaamse Zendmaatschappij, die Energy-Vlaanderen exploiteerde, overweegt om Radio Voltage in Kortrijk te verkopen. De vraagprijs voor de inboedel bedraagt 75.000 euro.

2003

Het Gentse Radio Go, dat de studio’s aan de Kortrijksepoortstraat voor de gebouwen van de regionale televisiezender AVS omruilde, zendt in stereo uit.

2005

– VZW Golden Flash stopt zijn procedure tot nietigverklaring van de erkenning van VZW VRH (Radio Double You). Het niet erkende station stapte naar de Raad van State omdat men geen licentie voor Westerlo meer kreeg.

– Radio Nostalgie start de uitzendingen in Brugge op 106.4 MHz.

2006

Integan, de Antwerpse aanbieder van kabel -televisie en -radio, verhoogt het jaarabonnement tot 144,76 euro. Ook WVEM (actief in Beerse en Vosselaar) en het Limburgse Interelectra wijzigen hun tarieven. Aanleiding is de prijs van de auteursrechten. Bij Telenet (Mixt-ICS) blijft alles ongewijzigd.2007 

De rivaliteit tussen Mint, RTL2 en Pure FM vertaalt zich in een interview met het weekblad Télémoustique. Vooral de RTBF spaart de kritiek niet. Zo verwijt Rudy Leonart nieuwkomer Mint, een flagrant gebrek aan originaliteit qua muziekkeuze. Bovendien wordt hun reclamecampagne als plagiaat beschreven.

1973

Radio Veronica verzorgt live programma’s vanaf de MV Mi Amigo. De presentatoren vragen hun landgenoten om op 18 april 1973 massaal voor het behoud van hun favoriete zender te betogen in Den Haag.

1996

De start van Talkradio wordt aangekondigd. Het station van Manaus, de eigenaar van Jazzradio moet tegen einde dit jaar in de lucht zijn.

2000

De bouw van vier zendmasten in Kootwijk ten behoeve van de Britse commerciële popzender Delta 171 komt naderbij. De gemeente Apeldoorn wordt door de Zutphense rechtbank verplicht om een vergunning af te geven.

2005

Na Den Haag en Mierlo krijgen de radiostations van de publieke omroep in Roosendaal vier nieuwe steunzenders. Radio 1 is te ontvangen via 87.6 MHz. Radio 2 op 95.9 MHz. Radio 3 kan men via 96.5 MHz beluisteren, terwijl Radio 4 op 92.1 MHz uitzendt. In Alphen a/d Rijn werd drie weken geleden Radio 3FM met een extra zender op de 96.5 MHz versterkt. In totaal nemen de landelijke en regionale publieke omroepen ongeveer dertig steunzenders in gebruik.

1976

Wolverhampton krijgt zijn eerste lokale commerciële station. Op AM 989 kHz en FM 97.2 MHz starten de programma’s van Beacon Radio. 

2003

Capital FM haalt een nieuwe presentatrice in huis. Vanaf 8 juni zal Dannii, de zus van zangeres Kylie Minogue, een wekelijks programma op zondagavond verzorgen. 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2008: Kelly Merckx is de nieuwe Miss Wim Tweede Miss Wim zal 'zichzelf blijven' Miss Wim 2008 was ook deze zomer de leukste en - gelukkig - de énige missverkiezing op de radio! Maandag jongstleden is Kelly Merckx uit Tervuren tijdens een galafinale in het Q Be...
Het radiodagboek van 19 augustus – 231 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2006: Oostende: Wat na het Europacentrum? Overzicht lokale radiosituatie in de Koningin de... Dinsdag las u in een bijdrage over de blikseminslag bij Radio Melinda tijdens het afgelopen weekend. Aanleiding om de Oostendse ether eens van nabij te bekijken in z'n geheel. De v...
Het radiodagboek van 18 augustus – 230 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 17 augustus – 229 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2003: We zochten en vonden de 4FM Tourbus De keuze tussen een ventilator of een presentato... De gewoonte is zo oud als de (commerciële) radio zelf. Van zodra de zon hoog in het zwerk zit, haasten radio en tv-omroepen zich naar diverse openlucht locaties. Bij gebrek aan com...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Retro
2001: Radiolegende op weg naar Antwerpen (video)
Het radiodagboek van 11 april (101)
2003: Mark Coenen over de nieuwe Studio Brussel
Het radiodagboek van 10 april (100)
2009: ‘Oortjes’ verboden in het verkeer?
Het radiodagboek van 9 april (099)
Sluiten