RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 11 september

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1978: Marc Jacobs, Johan Visser en Ferry Eden moeten vanwege het ontbreken van programmabanden uit Playa de Aro alle programma’s live op de ‘MV Mi Amigo’ brengen. 

2002: 

– De geruchten over de commerciële haalbaarheid van Qmusic staan centraal. De publiciteitsinkomsten liggen veel lager dan verwacht. In een interview met de krant ‘De Standaard’ klaagt directeur-generaal Eric Claeys van de ‘VMMa’ dat de VRT oneerlijke praktijken hanteert bij het sluiten van reclamecampagnes. Zo krijgen de klanten, naar verluidt, 25% korting wanneer ze tegelijk bij Radio 2 en bij Radio Donna boeken.

– Radio Zuid in Roeselare van de uitgeverij ‘Roularta’ wil Radio Mango verlaten. Men overweegt om naar het netwerk rond Maeva FM over te stappen. 

2003: 

– Het is aanschuiven voor het Brusselse Commissariaat van de Media want de termijn voor het indienen van de lokale radiodossiers van Oost- en van West-Vlaanderen verstrijkt. Om 16.00 uur start het lang en bang afwachten op goed of slecht nieuws.

– Contact-Inter, de migrantenradio van de Contact groep, verhuist weer naar 94,5 MHz. Sinds 22/8/2003 werd via 94,6 MHz uitgezonden.

– De Amerikaanse mediamaatschappij ‘Emmis’, die zich op de Vlaamse radiomarkt wil wagen, neemt een aantal sites van lokale stations in gebruik. De boodschap doet vermoeden dat men diverse vergunningen zal krijgen.

2021: Felix Alen (71), de chef van het ‘Hof te Rhode’ in Schaffen, is overleden aan de gevolgen van kanker. Hij startte als kok voor koning Boudewijn en bouwde daarna een mooie carrière uit. Jaren voor Piet Huysentruyt en Jeroen Meus op het scherm kwamen, was hij een van de bekendste figuren van Vlaanderen. Hij presenteerde onder meer ‘De culinaire kerst hulplijn’ op Radio Donna en ‘Zuidkant’ op Radio 1.

1970: Om de terugkeer naar de haven van Zaandam te versnellen, probeert de bemanning van de ‘MV King David’ de ankerketting door te branden. De klus verandert in een drama wanneer een kabel plots afrolt. Matroos Arie van den Brent moet met een gebroken enkel naar een ziekenhuis gevlogen worden.

2001: Presentator en jingle producent Ferry Maat wil op 1/1/2002 het easy listening-project Easy FM lanceren.

1976: Verenigd Koninkrijk

Verenigd Koninkijk

Na het uitvallen door de storm van de zender op 192 m (AM 1562 kHz), stopte Radio Caroline plots rond 3.23 uur op 259 m (AM 1187 kHz). Twee lekken in de romp zorgden voor binnenstromend zeewater. De ‘MV Mi Amigo’ strandde op een zandbank. Terwijl Ed Foster, Mark Lawrence, Tom Anderson en Peter Chicago de gaten dichtten, werden de Nederlandse medewerkers door een tender uit Oostende van boord gehaald. Tijdens de daaropvolgende nacht werd een nieuwe ankerketting naar dit zendschip gebracht. 

2001: Verenigde Staten

– De 45-jarige CNN-presentatrice Barbra Olson en de 54-jarige tv-producer David Angell zijn twee van de talloze slachtoffers bij de reeks aanslagen op het Pentagon in Washington en op de ‘Twin Towers’ in New York.

– Scott Shannon bij WPLJ Power 95,5 ziet tijdens zijn ontbijtshow hoe het tweede gekaapte vliegtuig zich in de tweede WTC-toren boort. De meeste radiostations in de ‘Big Apple’ slagen er in om ondanks de schade in de lucht te blijven. 

2002: Frankrijk

De hoofdaandeelhouder van ‘RMC’, ‘Nextradio’, neemt BFM over. De Franse Business Nieuwsradio verkeert in zware financiële problemen.

2005: Duitsland

De Berlijnse hitradio RTL 104,6 MHz wordt Jack FM. De muziekmix bestaat uit actuele hits gemengd met muziek uit de jaren ’70, ’80 en ’90.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 13 september

Vandaag in 1981: Radio Kompas gaat uit de lucht. Men wacht liever de publicatie van Lees verder

Het Radiodagboek van 12 september

Vandaag in 1977: De BOB houdt een huiszoeking op 49 adressen op zoek naar banden Lees verder

Het Radiodagboek van 10 september

Vandaag in 2001: Radio Contact reageert verbaasd over de toekenning van de tweede vergunning voor Lees verder

Het Radiodagboek van 9 september

Vandaag in 1970: Negen dagen na de start van Capital Radio op de ‘MV King Lees verder

Het Radiodagboek van 24 september

Vandaag in 2018: Eigenaar Frits van Eerd geeft in een studio te Veghel het startschot Lees verder

Het Radiodagboek van 23 september

Vandaag in 1984: Tony Blackburn neemt na 17 jaar afscheid bij BBC Radio 1, het Lees verder

Het Radiodagboek van 22 september

Vandaag in 1970: Avro's Toppop komt voor het eerst op televisie via Nederland 1 van Lees verder

Het Radiodagboek van 21 september

Vandaag in 1979: De MS Magdalena van Radio Mi Amigo wordt losgetrokken en naar de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx