RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 11 mei

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1940: Door de Tweede Wereldoorlog moet de Belgische Radio zich tot illegale uitzendingen beperken. Om te vermijden dat de zendapparatuur bij de bezetters belandt, zendt men vanuit een studio in Watermaal-Bosvoorde uit.

1964: Er komen klachten vanuit België dat Radio Caroline legale vergunde omroepen stoort.

1980: Na het negatieve communiqué van de vereniging van de Franstalige vrije radio’s (‘ALO‘) over Radio Contact vliegen de beschuldigingen over en weer. Verschillende stations als Radio Plus en Radio z’Alternatives krijgen de schuld van de storingen. De luisteraars aarzelen niet om hun mening te uiten. In tegenstelling tot de voorstanders van Radio Contact, krijgt Radio Plus geen kans om te reageren. Dat gesprek werd echter bij hen uitgezonden. 

2020: Met de versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus hervat Vivacité de normale programmering. De regionale journaals tussen 6.00 uur en 8.00 uur en tussen 14.00 uur en 16.00 uur keren terug. 

1960: De ‘Borkum Riff’, het zendschip van Radio Veronica, dropt voor de kust van Scheveningen het anker nadat het eerder voor anker voor de kust van Katwijk had gelegen.

2007: Radio 538 moet de programmanaam voor Tiësto na een dreiging van ‘XM Satellite Radio’ wijzigen. ‘Club Nouveau’ wordt reeds gebruikt. Men kiest voor ‘Club Life’, dat ’s vrijdags van 22.00 uur tot middernacht loopt.

1975: Een Britse rechtbank veroordeelt Peter Jackson tot 75 pond (82 euro) boete en 25 pond (27 euro) gerechtskosten. Hij had een radioverbinding opgezet zodat hij in contact met de bemanning van de ‘MV Mi Amigo’ kon komen. De apparatuur wordt aangeslagen.

2007: Het marktaandeel van Heart FM lijdt averij tijdens het eerste kwartaal. Magic 105,4 neemt de leiding in de hoofdstad Londen over. BBC Radio 1 met ochtend-dj Chris Moyles haalt 1 miljoen luisteraars. BBC Radio 2 blijft landelijk marktleider met 15,4%. Zo trekt Sir Terry Wogan in de ochtend gemiddeld 7,8 miljoen luisteraars.

Heynen

2004: Frankrijk

Parijs heeft een nieuw Engelstalig radiostation. Het is Paris Live Radio op de kabel en via de satelliet. Om de Britse en de Amerikaanse luisteraars een extra service te bieden, brengt men een mix van muziek, nieuws en informatie.

2006: Duitsland

Hit Radio FFH en Harmony FM pakken op 21/6/2006 in Frankfurt tijdens het Wereldkampioenschap voetbal met ‘FFHan-Radio’ uit. Uta Schmidt, Thomas Meyer, Uli Florl, Roel Oosthout, Thijs Bakker en Robbert Meeder zorgen voor de tweetalige presentatie.

2017: Verenigde Staten

‘Emmis Communications’ doet haar enige station in Los Angeles van de hand. Voor 82,75 miljoen dollar verhuist de hip-hopzender Power 106 (KPWR) naar de ‘Meruelo Group’, die een 2de zender in de stad bezit.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx