RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 11 mei

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1940: Door de Tweede Wereldoorlog moet de Belgische Radio zich tot illegale uitzendingen beperken. Om te vermijden dat de zendapparatuur bij de bezetters belandt, zendt men vanuit een studio in Watermaal-Bosvoorde uit.

1964: Er komen klachten vanuit België dat Radio Caroline legale vergunde omroepen stoort.

1980: Na het negatieve communiqué van de vereniging van de Franstalige vrije radio’s (‘ALO‘) over Radio Contact vliegen de beschuldigingen over en weer. Verschillende stations als Radio Plus en Radio Alternatives krijgen de schuld van de storingen. De luisteraars aarzelen niet om hun mening te uiten. In tegenstelling tot de voorstanders van Radio Contact, krijgt Radio Plus geen kans om te reageren. Dat gesprek werd echter bij hen uitgezonden. 

2020: Met de versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus hervat Vivacité de normale programmering. De regionale journaals tussen 6.00 uur en 8.00 uur en tussen 14.00 uur en 16.00 uur keren terug. 

1960: De ‘Borkum Riff’, het zendschip van Radio Veronica, dropt voor de kust van Scheveningen het anker. 

2007: Radio 538 moet de programmanaam voor Tiësto na een dreiging van ‘XM Satellite Radio’ wijzigen. ‘Club Nouveaux’ wordt reeds gebruikt. Men kiest voor ‘Club Life’, dat ‘s vrijdags van 22.00 uur tot middernacht loopt.

1975: Een Britse rechtbank veroordeelt Peter Jackson tot 75 pond (82 euro) boete en 25 pond (27 euro) gerechtskosten. Hij had een radioverbinding opgezet zodat hij in contact met de bemanning van de ‘MV Mi Amigo’ kon komen. De apparatuur wordt aangeslagen.

2007: Het marktaandeel van Heart FM lijdt averij tijdens het eerste kwartaal. Magic 105,4 neemt de leiding in de hoofdstad Londen over. BBC Radio 1 met ochtend-dj Chris Moyles haalt 1 miljoen luisteraars. BBC Radio 2 blijft landelijk marktleider met 15,4%. Zo trekt Sir Terry Wogan in de ochtend gemiddeld 7,8 miljoen luisteraars.

2004: Frankrijk

Parijs heeft een nieuw Engelstalig radiostation. Het is Paris Live Radio op de kabel en via de satelliet. Om de Britse en de Amerikaanse luisteraars een extra service te bieden, brengt men een mix van muziek, nieuws en informatie.

2006: Duitsland

Hitradio FFH en Harmony FM pakken op 21/6/2006 in Frankfurt tijdens het Wereldkampioenschap voetbal met ‘FFHan-Radio’ uit. Uta Schmidt, Thomas Meyer, Uli Fliorl, Roel Oosthout, Thijs Bakker en Robert Meeder zorgen voor de tweetalige presentatie.

2017: Verenigde Staten

‘Emmis Communications’ doet haar enige station in Los Angeles van de hand. Voor 82,75 miljoen dollar verhuist de hip-hopzender Power 106 (KPWR) naar de ‘Meruelo Group’, die een 2de zender in de stad bezit.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 13 mei

Vandaag in 1995: Don Allan sterft aan een hartaanval. De Canadees werkte voor zijn vertrek Lees verder

Het Radiodagboek van 12 mei

Vandaag in 1967: John Peel en Radio London krijgen de primeur van 'Sgt. Pepper's Lonely Lees verder

Het Radiodagboek van 10 mei

Vandaag in 1982: 77WABC stopt het 'Top 40'-format. Het New Yorkse station wilt zich als Lees verder

Het Radiodagboek van 9 mei

Vandaag in 1974: De Nederlandse minister van 'CRM' ('Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk') Harry Van Lees verder

Het Radiodagboek van 23 mei

Vandaag in 1969: Joost den Draaijer (Willem van Kooten) presenteert de eerste hitparade, de 'VPRO Lees verder

“Dat Is Het Oog Van De Duivel!” (video)

Een bijdrage dit keer waarin ik ruimte maak voor lezer Henk Kruize die het stukje Lees verder

Het Radiodagboek van 22 mei

Vandaag in 1969: Tom Mulder start als opvolger voor Eddy Becker bij Radio Veronica met Lees verder

Tisseltse lokale Radio Sint Jan herleeft als podcast

Op 1 mei was het precies 40 jaar geleden dat in Tisselt de lokale Radio Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x