Het radiodagboek van 11 maart (070) Ook dit had vandaag in uw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1980

– Radio Judaïca start vanuit het hoogste kantoorgebouw aan de Louizalaan in Brussel. Het station van de Ben Gourionstichting streeft naar solidariteit met alle Joden over de hele wereld. Via 102.0 MHz worden programma’s in het Joods, Jiddish, Spaans en Engels uitgezonden.


Lees verder onder de advertentie


– De oorlog tussen de Brusselse vrije radio’s en het gerecht woedt in alle hevigheid. Nadat gisteren Radio Riposte op 104.2 MHz de uitzendingen begon, gaat de BOB vandaag tot actie over. Dertig mensen bestormen, na het forceren van de toegangsdeur met een ijzeren staaf, de lokalen van Radio Alternatives van waaruit het nieuwe station uitzendt. De (nep)zender en enkele personen worden naar het politiekantoor gebrach. De raid leidt tot een spontane demonstratie met Radio Plus, Radio Capitale en Radio Contact als voornaamste deelnemers.

2004

Het CIM (Centrum voor Informatie over de Media) maakt de allernieuwste luistercijfers bekend. De VRT behoudt, ondanks het gevoelige verlies van Radio 2 en Radio Donna, het grootste marktaandeel. De commerciële omroepen Qmusic en 4fm vergroten hun marktaandeel tot respectievelijk 6,6% en 3,9%.

1981

De MV Lieve komt in de haven van Dublin aan. Daar zal het vaartuig worden uitgerust ten behoeve van het Nederlandse Radio Paradijs-project.

2000

Radio 538-directeur Erik de Zwart bevestigt de komst van Jeroen van Inkel.

2003

De VARA maakt nu al de komst van Claudia de Breij (foto bovenaan)… voor 1 september, bekend. Momenteel verzorgt ze elke werkdag op Radio 3FM tussen 20:00 en 22:00 uur het programma ‘En dit is Claudia’.

2004

– Het Eindhovens Dagblad meldt dat NOS-muzieksamensteller Herman van der Velden op 31 maart met pensioen gaat. Daarmee komt een einde aan een samenwerking die dertig jaar duurde. De man verwierf bekendheid door zijn werk voor Radio 1-programma’s als ‘Met het oog op morgen’, ‘Radio Olympia’, ‘Langs De Lijn’ en vooral ‘Radio Tour De France’.

– Omroepvereniging Max kan het Commissariaat voor de Media 66.485 leden aanbieden. Het minimum aantal leden vereist om tot het publieke omroepbestel te worden toegelaten.

2006

Rob Stenders besluit dit weekend of hij bij Yorin FM blijft of dat hij opnieuw bij de VARA solliciteert.

1977: Verenigd Koninkrijk

Radio Caroline verhuist naar 319 meter middengolf.

2004: Frankrijk

Europe 2 is voor de tweede keer met het CSA in aanvaring gekomen. Aanleiding tot de hoog opgelopen spanning is het niet naleven van de afspraken over het muziekformat. 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: Hitlijsten afschaffen? (audio) Adriaan Van Landschoot is alvast pro Twee heren die ooit bij leven radiolegendes waren, maar anno 2009 toch beiden in die hoedanigheid zo goed als vergeten zijn; Adriaan Van Landschoot (foto bovenaan) en Paul Verbrugg...
Het radiodagboek van 19 september (262) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moete... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2007: Studie bewijst crossmediale impact van radio Radiospots doen aantal bezoekers van ee... Internetcampagnes zitten in de lift. Maar kan enkel een online campagne wel voldoende resultaten bieden? Dat onderzocht het Amerikaanse Radio Ad Effectiveness Lab (RAEL). Met de st...
Het radiodagboek van 18 september – 261 (video) Ook dit had van daag in jouw geschie... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2003: Worden de ‘kleine’ zenders geslachtofferd?  Grote onduidelijkheid in de ... Als alles volgens timing blijft verlopen krijgt Vlaanderen ten laatste begin 2004 naast landelijke en lokale ook regionale radiostations. Het ziet ernaar uit dat - op twee uitzonde...
Het radiodagboek van 17 september – 260 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschied... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2004: 4FM snelste stijger CIM-enqûete
Het radiodagboek van 10 maart (069)
2004: Retro-interview Bjorn Verhoeven
2001: Nederlandse duivenmelkers kiezen VRT radio
Het radiodagboek van 9 maart (068)
2001: 5% marktaandeel is niet overal evenveel
Sluiten