Het radiodagboek van 11 maart (070) Ook dit had vandaag in uw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 2 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1980

– Radio Judaïca start vanuit het hoogste kantoorgebouw aan de Louizalaan in Brussel. Het station van de Ben Gourionstichting streeft naar solidariteit met alle Joden over de hele wereld. Via 102.0 MHz worden programma’s in het Joods, Jiddish, Spaans en Engels uitgezonden.


Lees verder onder de advertentie


– De oorlog tussen de Brusselse vrije radio’s en het gerecht woedt in alle hevigheid. Nadat gisteren Radio Riposte op 104.2 MHz de uitzendingen begon, gaat de BOB vandaag tot actie over. Dertig mensen bestormen, na het forceren van de toegangsdeur met een ijzeren staaf, de lokalen van Radio Alternatives van waaruit het nieuwe station uitzendt. De (nep)zender en enkele personen worden naar het politiekantoor gebrach. De raid leidt tot een spontane demonstratie met Radio Plus, Radio Capitale en Radio Contact als voornaamste deelnemers.


RadioVisie

2004

Het CIM (Centrum voor Informatie over de Media) maakt de allernieuwste luistercijfers bekend. De VRT behoudt, ondanks het gevoelige verlies van Radio 2 en Radio Donna, het grootste marktaandeel. De commerciële omroepen Qmusic en 4fm vergroten hun marktaandeel tot respectievelijk 6,6% en 3,9%.

1981

De MV Lieve komt in de haven van Dublin aan. Daar zal het vaartuig worden uitgerust ten behoeve van het Nederlandse Radio Paradijs-project.

2000

Radio 538-directeur Erik de Zwart bevestigt de komst van Jeroen van Inkel.

2003

De VARA maakt nu al de komst van Claudia de Breij (foto bovenaan)… voor 1 september, bekend. Momenteel verzorgt ze elke werkdag op Radio 3FM tussen 20:00 en 22:00 uur het programma ‘En dit is Claudia’.

2004

– Het Eindhovens Dagblad meldt dat NOS-muzieksamensteller Herman van der Velden op 31 maart met pensioen gaat. Daarmee komt een einde aan een samenwerking die dertig jaar duurde. De man verwierf bekendheid door zijn werk voor Radio 1-programma’s als ‘Met het oog op morgen’, ‘Radio Olympia’, ‘Langs De Lijn’ en vooral ‘Radio Tour De France’.

– Omroepvereniging Max kan het Commissariaat voor de Media 66.485 leden aanbieden. Het minimum aantal leden vereist om tot het publieke omroepbestel te worden toegelaten.

2006

Rob Stenders besluit dit weekend of hij bij Yorin FM blijft of dat hij opnieuw bij de VARA solliciteert.

1977: Verenigd Koninkrijk

Radio Caroline verhuist naar 319 meter middengolf.

2004: Frankrijk

Europe 2 is voor de tweede keer met het CSA in aanvaring gekomen. Aanleiding tot de hoog opgelopen spanning is het niet naleven van de afspraken over het muziekformat. 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

1962: Uylenspiegel strandt op Cadzand (video) Zendschip wordt direct een toeristische attr... Radio Antwerpen was op 12 oktober 1962 in de Appelzak, twaalf mijl voor de kust van Oostende voor anker gegaan en begon onmiddellijk met de programmering. Er werd uitgezonden op de...
Het radiodagboek van 16 december – 349 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2002: Antigoon houdt eigen luisteronderzoek (audio) Bedoeld om het muziekformat continu te... Omdat de populairste zender van 't Stad Radio Antigoon, de meest recente luistercijfers beter wil kaderen, is besloten om onder de luisteraars een eigen onderzoek te houden. H...
Het radiodagboek van 15 december – 348 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
1998: S&SI – what’s in a name? (audio) Gust De Coster begint ’Radio Donna... Na Radio Magdalena heeft nu ook een tweede Vlaamse kabelradio haar vergunning te pakken. Met Kerstmis vlakbij zijn ze bijzonder gul geworden bij het Vlaams Commissariaat voor de Me...
Het radiodagboek van 14 december – 347 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2004: 4FM snelste stijger CIM-enqûete
Het radiodagboek van 10 maart (069)
2004: Retro-interview Bjorn Verhoeven
2001: Nederlandse duivenmelkers kiezen VRT radio
Het radiodagboek van 9 maart (068)
2001: 5% marktaandeel is niet overal evenveel
Sluiten