RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het Radiodagboek van 11 maart

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1975: De ‘Mi Amigo Drive-In-Show’ wordt door de inval van de rijkswacht op 3/3/1975 de ‘Gerona drive-in-show’.

1977: Bart van Leeuwen, die begin maart 1977 uit Playa de Aro uit heimwee naar Nederland was teruggekeerd, neemt afscheid van Radio Mi Amigo met een laatste programma.

1980: 

– Radio Judaïca start vanop het hoogste kantoorgebouw aan de Brusselse Louizalaan. Het station is van de ‘Ben Gourion Stichting’ en streeft naar wereldwijde solidariteit met alle Joden. De programma’s worden op 102,0 MHz in het Joods, Jiddish, Spaans en Engels gepresenteerd.

– De oorlog tussen de Brusselse vrije radio’s en het gerecht woedt in alle hevigheid. Nadat gisteren Radio Riposte op 104,2 MHz opdook, grijpt de BOB (‘Belgische Opsporingsbrigade’) in. 30 mensen bestormen na het forceren van de toegangsdeur met een ijzeren staaf de lokalen van z’Alternatives Bruxelles. De (nep)zender wordt dadelijk in beslag genomen. Men neemt enkele personen mee naar het politiekantoor. De raid zet kwaad bloed in het milieu, dat prompt een manifestatie organiseert. Radio Plus, Radio Capitale en Radio Contact betogen samen. Het station met het logo van de blauwe dolfijn neemt om 18.05 uur de uitzendingen van Radio Plus over.   

2007: Door een grondige reorganisatie bij de VRT is Jan Hautekiet niet langer nethoofd bij Radio 1. Hij stapt over naar de cel marktstrategie. Pieter Knapen wordt hoofd van de afdeling ‘Nieuws’, Lena De Meerleer houdt zich bezig met de afdeling ‘Sport’, Walter Couvreur, Bart De Poot, Inge Kluft, Stef Wauters, Paul De Wyngaert en Bart De Prez zijn verantwoordelijk voor ‘Cultuur’, ‘Weten’, ‘Jong’, ‘Fictie’, ‘Verbindend’ en ‘Uitleven’. 

1999: 

– Radio 538 biedt onder de naam ‘538 Jobzzz’ in samenwerking met The Monsterboard ook startersbanen, stages en afstudeerplaatsen op haar internetsite aan. Met het initiatief anticipeert men op de behoefte van de jongeren om op een snelle en een efficiënte manier een passende baan, stage of afstudeerplaats te vinden.

– De Tweede Kamer legt zich neer bij de bouw van twee 400 meter hoge zendmasten van Delta Radio, 35 kilometer buiten de Zeeuwse kust. De regering moet wel voor het toekennen van dergelijke vergunningen voor dergelijke installaties de partijen toetsen op de gevolgen voor het milieu.

2004: 

– Het ‘Eindhovens Dagblad’ meldt dat de muzieksamensteller bij de ‘NOS’ Herman van der Velden op 31/3/2004 met pensioen gaat. Daarmee komt een einde aan een samenwerking van dertig jaar. Hij werd bekend door zijn werk voor Radio 1-programma’s als ‘Met het oog op morgen’, ‘Radio Olympia’, ‘Langs De Lijn’ en vooral ‘Radio Tour De France’.

– De omroepvereniging ‘Max’ heeft 66.485 leden aan het commissariaat voor de Media aangeboden. Men overschrijdt dus het vereiste minimum aantal leden om tot het publieke omroepbestel te worden toegelaten.

1967: Verenigd Koninkrijk

De firma ‘Peir-Vick Ltd’ gaat failliet. De eigenaar van Britain Radio en van het Nederlandse Radio Dolfijn, het voormalige Swinging Radio England, kampt met enorme schulden.

1981: Ierland

De ‘MV Lieve’ (later omgedoopt tot ‘MV Magda Maria’) komt in de haven van Dublin aan. Daar zal het vaartuig worden uitgerust ten behoeve van het Nederlandse Radio Paradijs-project.

2004: Frankrijk

Europe 2 komt voor de tweede keer met het ‘CSA’ in aanvaring. Het niet naleven van de afspraken over hét muziekformat bij het toekennen van de vergunning is de oorzaak van de hoog oplopende spanning.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx