RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 11 juni

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1974: Om de ‘Jeanine’ van Radio Atlantis tegen zeestormen te beschermen, worden een nieuw anker en de bijhorende ketting van 11 ton aan boord gebracht.

1981: De VBRO (‘Vrije Brugse Radio Omroep’) test voor de eerste keer vanop het dak van restaurant ‘De Komme’ aan de Brugse Komvest 24 met een vooraf opgenomen mededeling van Norbert. Na talloze herhalingen, gespreid over verschillende dagen, komen er oproepen met de vraag om medewerker te worden.

2000: 

– 4FM bouwt de nieuwsredactie op. Na Kris Van Der Hagen wordt Valerie Bauwens van Radio 2 West-Vlaanderen aangeworven. 

– Radio 7 haalt de ex-coryfee van Radio Maeva Frans Babbelaar in huis. Hij zal dagelijks tussen 10.00 uur en 12.00 uur te beluisteren zijn.

2002: De politieke partij ‘CD&V’ eist een onderzoekscommissie, die de herrie bij de toekenning van de licenties moet uitpluizen. Vlaams parlementslid Carl De Caluwé beweert dat hij over een ‘betrouwbare getuige beschikt, die op de hoogte is van smeergeld bij de vergunning voor 4FM’. 

2004:

– De Vlaamse regering verlengt het mandaat van de leden bij het Commissariaat voor de Media voor zes jaar. De huidige samenstelling met voorzitter Henri Coremans, commissarissen Dirk Albrecht en Johan Boon blijft behouden. De vervangers zijn Carlo Adams, Patrick Herroelen en Johan Blomme. 

– Crooze FM, het station dat Antwerpen en de radiowereld verraste met een soft-jazz format, keert na een afwezigheid van diverse dagen terug. Tijdens de onderbreking van de non-stop muziek werd er gesleuteld aan het antennesysteem. 

2012: Peter Van de Veire van Radio MNM start om 6.00 uur met zijn poging om het record radio maken te verbeteren. Het huidige record bedraagt 183 uur en staat op naam van een Italiaanse DJ.

2015: Ministers Sven Gatz en Pascal Smet geven na een dringende bijeenkomst een persmoment in de Brusselse Beursschouwburg. De Mediaminister, die eerst de beslissing van de bestuursraad van FM Brussel verdedigde, meldt dat hij verzocht had om de hervorming van de Vlaams-Brusselse Media met de medewerkers van het radiostation te onderzoeken.

2019: ‘DPG Media’, de eigenaar van Qmusic en Joe, vult het nieuwe landelijke DAB+-net Vlaanderen 2. Nadat eerder twee themakanalen van Qmusic werden toegevoegd, duiken er nu twee nieuwe stations van Joe op: Joe 90’s en Joe Easy.

2020: De live studio (studio 1) van Radio M fm verhuisde van Ophasselt naar Zottegem (studio 2). Het lokale radiostation vestigt zich in het hart van het zendgebied dat de Vlaamse Ardennen, de Denderstreek en het Land van Rhode bestrijkt. 

1973: Radio Veronica brengt de ‘Top 100 Allertijden’. Deep Purple met ‘Child in Time’ staat op nummer één.

2001: John de Mol, tegenwoordig eigenaar van onder meer Radio Veronica en Radio 538 sluit een recorddeal met de Franse commerciële zender ‘TF1′. Het station koopt de komende vijf jaar voor anderhalf miljard gulden (226.890.00 euro) programma’s zoals ‘The Voice’ bij zijn concern. Nooit eerder in de geschiedenis van ‘Endemol Entertainment’ werd zo’n grote overeenkomst getekend.

2004: 

– Yorin FM belandt in een lastig parket na een grap met Gerard Joling. Een arts, die dacht dat de zanger in moeilijkheden zat, wou hem ter hulp snellen. Het bleek om een imitatie te gaan. De dokter overweegt om een klacht tegen de ‘HMG’ (‘Holland Media Groep’) in te dienen.

– Het deurwaarderskantoor ‘Van Der Werf en Partners’ legt beslag op de inboedel van Radio 192. Er is op 24/6/2004 om 13.00 uur een openbare verkoop. De uitzendingen van het oldiesstation worden online hervat.

2003: Verenigd Koninkrijk

Stuart Maconie vervangt even Johnny Walker bij BBC Radio 2. De ex-journalist bij het blad ‘Musical Express’ ontving in 2001 een ‘Sony Award’ voor de categorie ‘beste presentator’.

2013: Verenigde Staten

De classic rockzender Q104.3 (WAXQ) (New York City) heeft een goed voorjaar. De afgelopen maanden steeg het marktaandeel waardoor men zich in de top vijf van best beluisterde stations bevindt. 106.7 Lite FM (WLTW) blijft aan kop, terwijl 102.7 Kiis FM en 104.3 My FM (KBIG) weer de leiding in Los Angeles delen.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 13 juni

Vandaag in 2002: De Raad van State schorst, na een klacht van de Waalse gemeenschap Lees verder

Het Radiodagboek van 12 juni

Vandaag in 1972: De 100ste 'Adje Bouman Top 10' wordt uitgezonden. The Doors met 'You're Lees verder

Het Radiodagboek van 10 juni

Vandaag in 1979: Radio Nova International vanuit Ventimiglia test vanaf 16.30 uur voor de Franse Lees verder

Het Radiodagboek van 9 juni

Vandaag in 1972: Vanaf 20.00 uur zendt Radio Veronica 50 uur live vanop de 'Norderney' Lees verder

Het Radiodagboek van 29 november

Vandaag in 2006: Radiolegende Alan Freeman sterft op 79-jarige leeftijd. De Australiër werkte o.m. bij Lees verder

Het Radiodagboek van 28 november

Vandaag in 1979: Radio 24 uit Zürich valt het Zwitserse omroepmonopolie aan vanop een Italiaanse Lees verder

1962: En hier is Radio Veronica voor… de huisvrouw (audio)

Hans Knot blikt terug op een onderzoek uit 1962 waarin men uitvlooide waarom huisvrouwen vooral Lees verder

Het Radiodagboek van 27 november

Vandaag in 2015: Annemarie Coebergh (80) sterft in Schaarbeek. Ze maakte radioprogramma's voor Radio Luxemburg, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx