RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 11 januari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2021.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1977: Een onweer verplicht Radio Mi Amigo en Radio Caroline om tijdelijk uit de lucht te gaan. Men voert de nodige herstellingen uit.

1983: Radio Seven in Zellik wordt ‘Magic Seven Music’ of kortweg ‘MSM’. Er is een nieuwe vzw opgericht en men betaalt dagelijks een huursom aan de curator. Luc De Groot, Peter Hoogland, Wim Vanderlinden, Erik Vink, Rudi Van Vlaanderen, Dirk Vandemast, Wiet Van Baekelandt en Ton Schipper vormen de DJ-ploeg. Op zaterdag en zondag hoor je een speciaal programma live vanuit de discotheek de Palm Beach van Nico De Bree. 

2001: 

– Minister voor Media Dirk Van Mechelen treft het niet. Nadat de ruzie met zijn Waalse opponente Corinne de Permentier over de coördinatie van de FM-frequenties was bijgelegd, is Mediaminister Richard Miller (‘MR’) zwaar misnoegd. Hij volgde Corinne De Permentier op toen zij vice-voorzitster van de ‘PRL’ en zo de rechterhand van Daniël Ducarme werd.

– Het Brusselse Franstalige station Air Libre, dat dankzij een maatregel van de Franse Gemeenschap op 87.7 MHz mag uitzenden en bijgevolg in half België te ontvangen is, moet begin februari de antenne aan de Rue Marconi 21 verwijderen. Volgens de buren bevindt het gevaarte zich op hun dak.

2006: De geruchten over een mogelijke schorsing door de Raad van State van het frequentieplan voor de lokale radiostations groeien. Dit zou voor Kerstmis op vraag van de RTBF en van Bel RTL gebeurd zijn.

1904: De eerste radiowetgeving of de ‘Telegraaf- en Telefoonwet’ wordt van kracht. 

1999: Sky Radio opent om de ontvangstkwaliteit in Noord-Nederland gevoelig te verbeteren een steunzender in Wieringermeer op 100,7 MHz. Er wordt ook gewerkt aan een optimalisatie project voor ‘Near Single Frequencies Networks’. Hiermee kunnen de stations frequenties in de nabijheid van de hoofdfrequentie in gebruik nemen.

2004: RTL FM en Yorin FM openen in het Hilversumse ‘Media Park’ nieuwe studio’s. De baas van ‘RTL-Nederland’ Fons Van Westerloo onthult dat Yorin FM op het punt staat om twee grote namen aan te trekken. 

2018: Dave Minneboo verlaat Radio 538 en trekt dit najaar naar Qmusic. Hij zal als zendermanager en als directielid de dagelijkse leiding overnemen.

1963: De ‘MV Mi Amigo’ komt aan in de Engelse havenstad Flushing om bij te tanken.

1984: Mike Read, de ochtendjock bij BBC Radio 1, boycot ‘Relax’ van Frankie Goes To Hollywood. De expliciete tekst was ook bij de top van de BBC in het verkeerde keelgat geschoten. De censuur maakt echter geen indruk. ‘Relax’, ‘Two Tribes’ en ‘The Power Of Love’ waarbij men op de 12″ versie de spot met Mike Read drijft, halen vlot nummer één in de BBC Top 40.

2004: De ex-echtgenote van producer Norman Cook, Zoe Ball, stopt bij Xfm. De zangeres van de band Kenickie, Lauren Laverne, wordt haar opvolgster.

2010: Chris Evans als opvolger van Sir Terry Wogan in de ochtend en Simon Mayo tijdens de vooravond starten bij BBC Radio 2. De benoeming van de nieuwe ontbijtpresentator stuit eerst op veel protest. Naarmate de tijd evolueert, stijgen de waardering en de sympathie tot fenomenale hoogten.

1979: Libië

De ‘Libyan Broadcasting Service’ stopt alle uitzendingen vanaf de Mebo II, het ex-zendschip van Radio Noordzee Internationaal.

2005: Duitsland 

Sky Radio in Hessen start om 7.00 uur gepresenteerde programma’s. De jongste luisteronderzoeken waren teleurstellend. Vandaar het besluit om de non-stop muziek af te schaffen.  

2009: Canada

Het mediaconcern ‘Astral Media’ breidt Virgin Radio uit. Na Toronto in augustus 2008 en na Vancouver op 8/1/2009 waarbij 99,9 Mix FM en 95 Crave zich volledig aanpasten, start het station in de ex-gaststad van de Olympische zomerspelen in 1976 Montreal. Mix 95 wordt Virgin 95,9. De ‘Hit40UK’ en de ‘American Top 40’ met Ryan Seacrest worden behouden.

1993: WKBW in Buffalo (New York) introduceert het programma van shockjock Howard Stern. 

2013: Cumulus rondt de overname van WFME (New York City) op 94,7 MHz af. Het christelijke Family Radio wordt op deze frequentie door WPLJ 95.5 vervangen.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx