Het radiodagboek van 11 februari (042) (Voorlopig) weinig interesse voor Qmusic en 4fm

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1981

Liefst 181 Personen verschijnen voor een Gentse rechtbank in dezelfde zaak. Ze worden allen van illegale medewerking aan Radio Mi Amigo beschuldigd. De meeste onder hen zijn zelfstandigen die advertentietijd op het station hadden geboekt.

1982

De tijdelijke zender Radio Groenplaats verzorgt uitzendingen vanuit een studio op het dak van een bordeel. Dit is een gevolg van een grote razzia in Antwerpen waarbij Radio 2000, Radio Annick, Antwerp City en Pelgrim (foto bovenaan) in beslag werden genomen.

1999

S&Si en BOB – het tweede station van Radio Flandria – beginnen via de kabel. Ondertussen is er op de frequentie van Radio 538 (106.8 MHz) een aankondiging te horen dat het station pas op 13 februari om 06:00 uur zal starten.

2002

– Uit een onderzoek van Het Belang van Limburg blijkt dat zeer weinig luisteraars de weg naar de nieuwe landelijke commerciële zenders gevonden hebben. Slechts 18,5% van de ondervraagden verklaarde minstens één maal naar Qmusic geluisterd te hebben. 4FM scoorde nog lager met 9,2%.

– Radio Scorpio uit Leuven start om 18:00 uur, na twee jaar afwezigheid, met live programma’s.

2003

Radio Mango uit Aalst stopt met de overname van de non-stop muziek uit het Vilvoordse moederhuis. De Gentse afdeling van het opgedoekte netwerk verdwijnt voor enkele uren met technische problemen uit de lucht. De muziek wordt omstreeks 14:00 uur hervat.

2004 

– Talrijke erkende radiostations ontvangen van de Administratie Media een brief met de vraag om hun technische dossier te voltooien. Concreet gaat het over zaken als het antenne-type, de zender en een uittreksel van de landkaart.

– De Brusselse afdeling van de Waalse politieke partij CDH pleit voor de oprichting van een stadsradio in samenwerking met Télé Bruxelles. Zo wil men het gebrek van lokale ontkoppelingen bij VivaCité compenseren.

– De 65-jarige Ugo Prinsen of Hugo Vanderveken van het Mechels Miniatuurtheater sterft. Naast rollen in diverse tv-reeksen zoals De Collega’s, Flikken, Het Pleintje en De bossen van Vlaanderen, was hij één van de graag gehoorde stemmen in Het Koekoeksnest van Radio 2.

2006

De studentenradio Nova FM start op 104.8 MHz als opvolger voor Hellena FM in Louvain-La-Neuve. Dit station had in 2005 de uitzendingen definitief gestaakt.

2007

Het Arabische station Al Manar zorgt in Brussel voor grote opschudding door op 100.3 MHz, de frequentie van Jet FM, een krachtige twee kilowatt zender in gebruik te nemen.

2000 

Pete Felleman, de allereerste DJ van de Nederlandse radio, overlijdt. De op 17 mei 1921 geboren presentator debuteerde in 1947 met ‘Swing And Sweet’, het jazzprogramma van de VARA waarmee hij enorme bekendheid oogstte.

2004 

– Een vraag van Radio 227 om via de kabel in ’t Gooi te mogen uitzenden, wordt (voorlopig) afgewezen.

– De enige vrouwelijke DJ van Radio 538, Froukje de Both verlengt haar contract. Samen met muziekverantwoordelijke Niels Hoogland presenteert ze het twee uur durend programma dat op vrijdagavond, na de Top 40 met Wessel van Diepen, de aanloop naar het weekend vormt. 

1970: Verenigd Koninkrijk 

De testuitzendingen van Radio Northsea International starten op 186 meter of 1610 kHz.

1985: Verenigd Koninkrijk

De kapitein van de MV Ross Revenge contacteert via de boordradio zijn collega van de MV Communicator (Laser 558). Bij Radio Caroline had men gemerkt dat hun zendschip op drift was geslagen. In allerijl wordt het reserveanker uitgezet.

1993: Verenigde Staten 

Howard Stern start bij WRQI in Rochester (New York)

2004: Verenigd Koninkrijk

De OFCOM, de organisatie die de Britse Radio Authority opvolgt, kondigt de uitreiking van 35 vergunningen voor nieuwe FM-frequenties aan.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2005: Persgroep neemt Noordzee 100.7 FM over Na een krant koopt Christian Van Thillo nu o... We schreven het alweer een poosje geleden. En zie daar... wederom blijkt dat 'waar rook is, er ook (meestal) vuur is'. Nederlands populairste station Radio 538, wordt overgenomen d...
Het radiodagboek van 23 mei (143) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staa... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2005: Retro-interview met Wim Oosterlinck (audio) 'Dit Stier-kind is een mensje met natuur... Met een regelmaat gelijk aan die van het onvoorspelbare lenteweer, halen we uit ons immense archief een audio-interview. Op 29 januari 2005 mocht ene Wim Oosterlinck voor de microf...
2008: VRT blijft zijn doelpubliek bereiken De radionetten behalen een relatief weekbereik ... In 2007 is de VRT grondig hervormd. De openbare omroep evolueert naar een crossmediale organisatie die geïntegreerd werkt. De radio- en televisienetten blijven hun doelpubliek bere...
Het radiodagboek van 22 mei (142) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moten staan De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Open VLD wil dat MNM wordt verkocht "Dan nog zal de VRT marktleider zijn met meer da... Vlaams parlementslid Bart Tommelein van Open Vld (foto bovenaan) is niet te spreken over de resolutie van de meerderheid over de nieuwe beheersovereenkomst met de VRT. “De tekst bl...
Deel of print dit artikel
Spotlight
Amptec
Amptec
TVV Sound
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *