RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 11 augustus

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1974: De nieuwsuitzendingen bij Radio Atlantis op de ‘Jeanine’ worden beperkt tot het weerbericht.

1978: Ferry Eden is terug op de ‘MV Mi Amigo’ met een sonovox jinglepakket van Steve England. 

2000: Het Antwerpse mini-netwerk Radio Atlantis met drie FM-frequenties in de Scheldestad, in Willebroek en in Essen werd gedurende een half uur door C-Dance gekaapt. Men legt een klacht neer tegen Jeroen Goos, de eigenaar van het concurrerende station.

2002: Enjoy FM test als eerste Vlaams internetstation. Men brengt soft-pop en soft-rock.

2003: Een aantal Brugse journalisten dient klacht in tegen TOPradio Swing en tegen Radio VBRO. Beiden worden van diefstal van teksten beschuldigd.

2004: Radio Judaïca start een Nederlandstalig blok. Jan Van Bokhoven brengt elke maandag en dinsdag tussen 13.00 uur en 14.00 uur ‘Kosher’. Muziek en informatie over de Joodse cultuur bepalen de inhoud.

1975: Het voormalige zendschip van Radio Veronica, de ‘Norderney’, met aan boord directeur Bull Verweij en de medewerkers vaart de haven van IJmuiden binnen. 5000 fans zorgen voor een zeer warm onthaal. De reis vervolgt richting Amsterdam waar men het anker dropt.

1988: Een onderzoek van enkele Nederlandse kranten over de bekendheid van Radio 558, dat overdag de hoofdzender op de ‘Ross Revenge’ gebruikt, draait negatief uit. Slechts 2% van de ondervraagden kent het station.

1994: De sleepboot ‘Vlieland’ neemt in de haven van de Portugese hoofdstad Lissabon de ‘MV Communicator’ op sleeptouw naar Nederland. Holland FM wil het voormalige zendschip van Laser 558 en Laser Hot Hits gebruiken om via 1224 kHz uit te zenden.

2001: De ex-medewerkers van Radio Veronica, Radio Noordzee Internationaal, Radio Caroline, Radio Monique en Radio Mi Amigo zenden gedurende twee dagen via Radio 192 live vanaf de Noordzee uit. Jos van Heerden, Marc Jacobs, Krijn Torringa, Marc van Amstel en Ron Bisschop (Johan Visser) halen op het tijdelijke zendschip ‘Willem Beukens’ de leukste herinneringen op.

2005: Mediatycoon John de Mol, wiens tv-project ‘Talpa’ over 2 dagen start, bevestigt in een interview met het ‘Regionale Dagblad’-pers de komst van een tweede station. De eigenaar van Radio 538, van Juize FM en van Radio 10 Gold ziet mogelijkheden voor een aanvullende familiezender. Als startdatum wordt maart 2006 voorop gesteld.

2006: 

– Business Nieuwsradio en de teletekstredactie van de ‘NOS’ meldden per vergissing de dood van de Utrechtse burgemeester Annie Brouwer. De beleidsvrouw werd in het ziekenhuis met een legionellabesmetting opgenomen.

– Dennis Weening en technoproducer Dave Clark worden de vervangers van Job de Wit en Luc Janssen, die bij ‘3voor12’ van de ‘VPRO’ moeten opstappen.

1967: Keith Skues introduceert één van de leden van The Beach Boys, Bruce Johnston, bij Radio London op de ‘MV Galaxy’. Hij wordt door Ed Stewart geïnterviewd ter gelegenheid van de hit ‘Heroes and Villains’. Er worden tevens enkele jingles en commercials opgenomen.

1983: Na een korte test met een relatief laag vermogen op de ‘Ross Revenge’ onderneemt men een nieuwe poging. Wanneer men de kracht van de zender opdrijft, sneuvelt de hoofdisolator, die het signaal door het dek naar de 90 m hoge mast moet brengen. Door deze pech valt de geplande start op 14/8/1983 in het water. 

2021: ‘Global Radio’, de eigenaar van onder meer Capital, Heart, Smooth en Classic FM, neemt zes lokale radiostations van de groep ‘Quidem’ rond Birmingham over. Ze draaiden reeds als  franchise van Capital FM.

1977: Libië

De Silvretta (‘Mebo II’) en de tender ‘Angela’ (Mebo I’) bereiken de haven van Benghazi op 600 mijlen (965 km) van Tripoli. De tocht gaat na een pauze van een uur richting Derna. Men wil – gezien de gespannen politieke verhoudingen – de Egyptische staatsradio op AM 773 kHz storen. De ex-10 kW zender van Radio Veronica op het zendschip ‘Mebo II’ moet het snel afleggen tegen het vermogen van 1000 kW van het doelwit in Caïro.

2017: Verenigde Staten

In New York is Lite FM 106,7 met 6,7% marktleider. WCBS FM volgt op 0,1%. WBLS 107.5 strandt op 5.4%. Q104.3 (WAXQ), met een classic rock format en Z100 (WHTZ) vullen de top 5, de hitzender scoort 4,9%. In Los Angeles is 104.3 My FM (KBIG) marktleider met 6,1% (+0,8%). 94.7 The Wave (KTWV) daalt naar 5,3%. De classic hitszender K-Earth 101 (KRTH) wordt derde met 4,8%. 102.7 KIIS FM en KOST 103.5 (met veel ’80’s en ’90’s) scoren elk 4,7%. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx