RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 10 september

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1976: Tijdens een hevige storm op de Noordzee sneuvelen de ankerketting en de patrijspoort van de ‘MV Mi Amigo’. Het schip slaat op drift. Het studiogerief, de singles, de lp’s, de bibliotheek en de slaapkamers staan onder water. Radio Mi Amigo moet noodgedwongen vanuit de studio van Radio Caroline uitzenden. 

2001: Radio Contact reageert verbaasd over de toekenning van de tweede vergunning voor een landelijke commerciële radio aan 4FM. Vooral het feit dat men voor het onderdeel ‘ervaring’ slechts 15 op 20 kreeg, kon bij de groep rond de blauwe dolfijn niet door de beugel.  

2004: Het netwerk C-Dance start een procedure tegen de mini erkenningsronde, die tussen februari 2004 en mei 2004 werd gehouden. Toen werden de achttien frequenties die tijdens de eerste toekenningen nog niet ingevuld waren, herverdeeld. 67 dossiers werden ingediend, 17 kregen een goedkeuring. Enkel de frequentie in Nieuwpoort werd niet toegekend. C-Dance, dat veertien aanvragen stuurde, voelt zich door het ‘VCM’ geviseerd omdat geen enkel ingediend dossier een vergunning kreeg. 

2020: Siska Schoeters, Otto-Jan Ham, Linde Merckpoel, Tomas De Soete en Vincent Byloo keren (even) terug naar de avondspits van Studio Brussel tussen 16.00 uur en 19.00 uur. Zij vervangen de collega’s, die door de positieve test op het coronavirus, in quarantaine vertoeven.

1970: De tender van Radio Capital, de ‘MV Kangaroo’ brengt technisch personeel en de nodige vervangstukken naar de ‘MV King David’. Tijdens een grondige inspectie blijkt dat de ronde antenneconstructie zwaarder beschadigd is dan gedacht. Hierdoor moet men het zendschip naar de haven van Zaandam brengen. Vermits het zware anker niet kon gelicht worden, brandt men de ketting door.

2000: 

– Radio Veronica FM zegt dat Robert Jensen vanaf 1/10/2000 opnieuw ‘Jensen In De Ochtend’ zal presenteren.

– De ‘Volkskrant’ onthult dat 3FM in een zware identiteitscrisis verkeert.

2001: Business Nieuwsradio stopt om 10.00 uur voor twee weken op AM 1395 kHz. Door de verplaatsing van de zender naar Trintelhaven moet de ontvangst in het noorden en in oosten verbeteren. De programma’s lopen via de FM-frequenties gewoon verder.

2020: Omroep Max bij NPO Radio 5 viert Tineke de Nooij (79). Ze staat 60 jaar in het radiovak. Men brengt op 26/9/2020, na een podcast, een show met onder meer alles over de periode bij de zeezender Radio Veronica.

1944: Groot Hertogdom Luxemburg

De geallieerden, die steeds meer terrein op de Duitse bezetter winnen, nemen de zender van Radio Luxemburg weer in gebruik.

2021: China

Radio China International (RCI) staakt de korte golf uitzendingen naar West-Europa. Die liepen vanuit Shtermen, ten zuiden van de zendlocatie van Radio Tirana in Cerrik (Albanië). De Aziatische grootmacht huurde ook een middengolfzender in dezelfde omgeving maar dit werd in 2019 stopgezet.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 12 september

Vandaag in 1977: De BOB houdt een huiszoeking op 49 adressen op zoek naar banden Lees verder

Het Radiodagboek van 11 september

Vandaag in 2001: De 45-jarige CNN-presentatrice Barbra Olson en de 54-jarige tv-producer David Angell zijn Lees verder

Het Radiodagboek van 9 september

Vandaag in 1970: Negen dagen na de start van Capital Radio op de ‘MV King Lees verder

Het Radiodagboek van 8 september

Vandaag in 1988: Tijdens het springen van de tender naar de Ross Revenge geraakt Ad Lees verder

Het Radiodagboek van 24 september

Vandaag in 2018: Eigenaar Frits van Eerd geeft in een studio te Veghel het startschot Lees verder

Het Radiodagboek van 23 september

Vandaag in 1984: Tony Blackburn neemt na 17 jaar afscheid bij BBC Radio 1, het Lees verder

Het Radiodagboek van 22 september

Vandaag in 1970: Avro's Toppop komt voor het eerst op televisie via Nederland 1 van Lees verder

Het Radiodagboek van 21 september

Vandaag in 1979: De MS Magdalena van Radio Mi Amigo wordt losgetrokken en naar de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx