fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Het radiodagboek van 10 november – 313 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1979

De PVV Jongeren organiseren de ‘Dag Van De Vrije Radio’. In het gemeentelijk casino van de badplaats Koksijde werken RadioVisie, het Liberaal Radio & TV-instituut (Lirtri), Dela CB en de ALO (Association Libre Des Ondes), samen.

1999

Bij TOPradio en Mango in Aalst en in Ninove starten beroepsjournalisten een lokale nieuwsredactie.

2001

Qmusic zendt in Brussel via 90.8 MHz uit. Er zijn flinke storingen met France Culture.

2006

De uitbouw van 4FM, onder het nieuwe bewind van Bert Geenen gaat in versneld tempo verder. Na eerder Donna-medewerkers Jan Bosman en Leen Demaré te hebben aangetrokken, wordt nu ook Guy De Vynck (foto bovenaan) bij het commerciële station gemeld.

1970

Wanneer het zendschip van Radio Capital om 02:00 uur op drift slaat, besluit men om de zenders uit te schakelen. Radio Scheveningen krijgt om 03:53 uur een noodoproep maar alle hulp komt te laat. Om 05:30 uur strandt de King David op het strand van Noordwijk op tweehonderd meter van het Palace Hotel.

1998 

Radio Noordzee Nationaal verhoogt de vermogens van diverse steunzenders. De zendkracht in Groningen wordt tot 4 kW opgetrokken. Men koestert plannen voor extra zenders in het Limburgse Gemert en in Terneuzen. De Noord-Hollandse zender wordt van Wielingenmeer naar Tjerkgaast in Friesland verplaatst om het zendgebied te vergroten.

2000

Rob Stenders onthult zijn vertrekt bij Radio 3FM. Veronica wordt vanaf 1 januari 2001 zijn nieuwe werkgever.

2003 

Radio 10FM wordt op 1 december Radio 10 Gold. De nummer één hits uit de jaren ‘60 en ‘70 bepalen de muziekkeuze.

1994

Op basis van het ‘Communiqué numéro 289’ van het CSA worden de commerciële radiostations in vijf categorieën opgesplitst; A, B, C, D en E.

1999

Diverse meningsverschillen leiden tot het ontslag van de programma-verantwoordelijken Eric Angioletti bij NRJ en van Jean-Marc Morandini, die bij Chérie FM en bij Nostalgie de blokinvulling bepaalden. Ook de algemene directeur Christophe Sabot stapt op.

2005

Het mininetwerk MFM, Radio Montmartre tijdens de jaren ’80, wordt definitief van de hand gedaan. 84 frequenties en 22,7 miljoen mogelijke luisteraars moeten het prijskaartje tot een bedrag tussen 22 en 30 miljoen euro opdrijven.

1924

De BBC doet voor de eerste maal in de geschiedenis van de publieke omroep aan rechtstreekse verslaggeving. De Lord Mayorshow komt live op antenne.

2003

– Johnny Walker, die voor de zomervakantie bij BBC Radio 2 vanwege een behandeling tegen keelkanker stopte met presenteren, keert waarschijnlijk in februari 2004 terug. Stuart Maconie vervangt hem voorlopig.

– BBC Radio 1 wijzigt de programmering. Vanaf volgend jaar wisselen weekendjock Nemone en presentator Scott Mills van plaats. Nemone werkt dan iedere werkdag van 04:00 tot 07:00 uur. Mills is er elke zaterdag en zondag tussen 13:00 en 15:00 uur te horen.

– Virgin Radio start met een grootschalige promotiecampagne voor DAB. De luisteraars van het landelijke rockstation maken elk uur kans op het winnen van een DAB-ontvanger.

– Fi Glover verlaat de Londense nieuwszender LBC (97.3 MHz) en keert naar de BBC terug. Vanaf januari 2004 werkt ze voor BBC Radio 4.

– Bam Bam verlengt zijn contract met het Londense dance station Kiss 100. Zijn ochtendshow is enorm populair in de doelgroep tussen 15 en 24 jaar en haalt 24% marktaandeel.

2005

Dankzij de hulp van de brandweer en de politie in Orkney wordt het voormalige zendschip van Laser 558 en Laser Hot Hits, de MV Communicator, van de ondergang gered. Het aanzetten van de pompen volstond om het binnenstromende water te verwijderen. Bij de pier van de haven in Saint Margaret’s Hope wordt een ligplaats vrijgemaakt.

2006

Mediaorganisatie OFCOM geeft de maatschappij Emap een nieuwe vergunning om in Liverpool een regionaal station op te zetten. Citytalk moet een informatief en volledig gesproken station worden.

1944: Groot Hertogdom Luxemburg

De geallieerden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Duitsland oprukken, stoppen hun uitzendingen via de zender van Radio Luxemburg.

1966: Nieuw Zeeland

De Tiri van Radio Hauraki ontsnapt aan de aandacht van de autoriteiten en vlucht uit de haven van Auckland.

2005: Denemarken

Sky Radio kondigt de sluiting van de Deense afdeling aan. Pogingen om het station, door het aanwerven van presentatoren naar een groter succes te leiden, leverden geen resultaten op. Het marktaandeel tuimelde bovendien van 7,2% naar 5,5%.


TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Hoe World Mission Radio versneld zorgde voor het definitieve einde van offshore radio Gisteren 19
Het is 20 augustus 1974: Nog slechts 11 dagen te gaan... Ook vandaag trekken we
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
In het voorjaar van 1989, een kwarteeuw na de officiële start op 27 maart 1964
Het is 19 augustus 1972: Leo van der Goot met een resem tips, live vanaf
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Radiopiraat die gebruik maakt van 'afstandsbediening', opgepakt Een avondmarkt biedt vele opties, ook voor lokale
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Radiodagboek
Het radiodagboek van 9 november – 312 (audio)

Het radiodagboek van 8 november – 311 (video)

Het radiodagboek van 7 november – 310 (video)

Het radiodagboek van 6 november – 309 (video)

Het radiodagboek van 5 november -308 (video)

Het radiodagboek van 4 november – 307 (audio)

Sluiten