RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 10 maart

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1980: Nadat het gerecht op 7/3/1980 de klopjacht op de Brusselse vrije radio’s opende, houdt de organisatie ‘ALO’ opnieuw een persmeeting. Men kondigt Radio Riposte op 104,2 MHz aan. Na een kort stuk marsmuziek wordt het ‘ALO’-charter onthuld. De zender bevindt zich in de studio van Radio Alternatives waar voor alle zekerheid 500 personen post vatten. Een meetwagen van de RTT komt in de buurt maar grijpt niet in. Het Franstalige Radio Ixelles wordt echter om 12.00 uur op 105,0 MHz het zwijgen opgelegd.

2001: Radio Contact Plus en Skyrock zenden gelijktijdig op de Brusselse 104.3 MHz uit. De daarop volgende uren en dagen ‘vechten’ beide met zware vermogens. Skyrock geeft uiteindelijk het gekibbel op.

2003: Ondanks zijn gezondheidsproblemen blijft Ron van de Plas bij Maeva FM commercieel directeur en de presentator van het middagprogramma tussen 12.00 uur en 14.00 uur.

2021: Verschillende radiostations eren om 17.15 uur George Kooymans, de door de ALS-ziekte getroffen medeoprichter van Golden Earring. Het gaat om de VRT-stations Radio 2 en Radio 1, en in Nederland Radio Veronica en NPO Radio 2 die alle perfect op tijd ‘Radar Love’ draaien.

1998: Staatssecretaris Aad Nuis spreek met de Raad voor Cultuur en het NOS-bestuur af dat de Concertzender gedurende twee jaar bij de publieke omroep als nevenactiviteit zal functioneren. Het station, opgericht in 1982, zendt 24 uur per dag zonder reclame klassieke muziek uit via een aantal kabelnetten en Internet.

2000: Radio 538 bevestigt de komst van Jeroen van Inkel. Hij zal samen met Edwin Evers vanaf 17/4/2000 de pijlers van de nieuwe programmering vormen.

2003: De ‘VARA’ maakt de komst van Claudia de Breij op 1/9/2003 bekend. Ze verzorgt momenteel elke werkdag bij Radio 3FM tussen 20.00 uur en 22.00 uur ‘En dit is Claudia’.

2004: 

– Robert Jensen is bij Yorin FM terug. Hij presenteert met Jan Paparazzi en met Robbie Feller ‘Jensen in de middag’. De omstreden mediafiguur bepaalt tevens het beleid voor Yorin FM en voor RTL FM.

– Adam Curry overweegt bij ‘Veronica Vibes’ op tv met Jorinde Moll en Jeroen Kijk in de Vegte een terugkeer naar de Verenigde Staten. Vooral de negatieve houding van de pers en de wil van dochter Christina om het laatste jaar van de ‘High School’ te voltooien, vormen de redenen voor dit besluit.

2008: Ruud de Wild en zijn sidekick Jeroen Kijk in de Vegte starten bij Qmusic tussen 6.00 uur en 9.00 uur met de vernieuwde ochtendshow. Door zijn komst verhuist Jeroen van Inkel -tegen zijn zin- naar het namiddagblok tussen 16.00 uur en 19.00 uur.

2009: Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM worden vanwege een niet betaalde miljoenenschuld uit de lucht gehaald. Beide stations blijven wel op de kabel en online. Arrow Classic Rock vervangt tijdelijk CAZ! op AM 828 kHz. De vrijgekomen frequenties worden geveild.

2011: Armin van Buuren wordt bij de jaarlijkse ‘International Dance Awards’ in Miami tot de ‘beste dj ter wereld’ gekroond. Het is voor de tweede keer dat de onderscheiding naar de Leidse dj gaat. Hij wint ook prijzen met ‘Not Giving Up On Love’, een duet met de Britse zangeres Sophie Ellis-Bextor, met zijn show ‘A State Of Trance’, zijn dj-mix ‘A State Of Trance’ en zijn podcast. Zijn label ‘Armada Music’ is globaal het ‘beste label’.

2021: Verschillende radiostations eren om 17.15 uur George Kooymans, de door de ALS-ziekte getroffen medeoprichter van Golden Earring. Het gaat om de VRT-stations Radio 2 en Radio 1, en in Nederland Radio Veronica en NPO Radio 2 die alle perfect op tijd ‘Radar Love’ draaien.

1968: Nieuw Zeeland

Tegenslag voor Radio Hauraki in Nieuw Zeeland. Het anker van de ‘Tiri II’ breekt. Het zendschip strandt op een zandbank. De uitzendingen worden dadelijk stil gelegd.

1970: Verenigd Koninkrijk

Mark West (Mark Wesley) start bij Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx