fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 10 maart – 069 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1980 

Nadat het Brusselse gerecht op 7 maart de vrije radio’s vogelvrij verklaarde, houdt de organisatie ALO een nieuwe persconferentie. Na de inleidende marsmuziek wordt het ALO-charter voorgesteld. De verzamelde pers verneemt ook de komst van Radio Riposte op 104.2 MHz. De zender bevindt zich in de lokalen van Radio Alternatives waar vijfhonderd personen post vatten. Een peilwagen van de RTT komt in de buurt maar grijpt niet in. Radio Ixelles op 105.0 MHz wordt echter om 12:00 uur wel het zwijgen opgelegd.

2001

Op 104.3 MHz in Brussel zenden Skyrock en Contact Plus gelijktijdig uit. De volgende dagen zal de strijd met zware vermogens uitgevochten worden. Skyrock zal uiteindelijk opgeven.

2003

– Radio Contact start in het zuiden van Tenerife tegelijk twee zenders. Op 101.3 MHz zijn de heruitzendingen van Franstalige programma’s te horen, terwijl de Vlamingen via 98.2 MHz kunnen luisteren naar Nederlandstalige heruitzendingen.

– De meest recente luistercijfers van het Centrum voor Informatie over de Media bevestigt de marktleiderspositie van Bel RTL. Radio Contact op de tweede plaats wordt door Fréquence Wallonie bijgebeend. In Vlaanderen blijven de VRT-stations Radio Donna en Radio 2 goed presteren. De commerciële zenders Qmusic en 4fm behalen 3,5% en 1,2%.

2004 

Ondanks zijn gezondheidsproblemen blijft Ron van der Plas bij Maeva FM aan de slag als commercieel directeur en als presentator van het middagprogramma (12:00 – 14:00 uur).

2005 

– Door het vertrek van Stefan Ackermans en Wim Weetjens die een eigen televisiestation starten en het gedwongen ontslag van Michel Follet, krijgt 4fm een afgeslankte programmering. Truus Druyts (foto bovenaan), Tony Talboom, Tim Tuboville en Tom Van Baelen presenteren dagelijks enkele blokken.

– Door de wateroverlast moeten de luisteraars in Limburg het na het ochtendjournaal om 07:00 uur zonder de regionale uitzendingen van Radio 2 stellen. In plaats daarvan krijgen ze een uur extra Radio 2 Antwerpen te horen.

2007


Door een grondige reorganisatie bij de VRT is Jan Hautekiet niet langer nethoofd bij Radio 1. Hij stapt over naar de cel marktstrategie. Pieter Knapen wordt hoofd van de afdeling ‘Nieuws’, Lena De Meerleer houdt zich bezig met de afdeling ‘Sport’, Walter Couvreur, Bart De Poot, Inge Kluft, Stef Wouters, Paul De Wyngaert en Bart De Prez zijn verantwoordelijk voor ‘Cultuur’, ‘Weten’, ‘Jong’, ‘Fictie’, ‘Verbindend’ en ‘Uitleven’.

1971 

Radio Veronica daagt Radio Noordzee Internationaal voor de rechter. De directie van Veronica had voor één miljoen gulden de Mebo II gehuurd, met de bedoeling dat er niet zou worden uitgezonden. Maar de directie van RNI was toch van start gegaan. De justitie verklaart zich echter onbevoegd omdat er vanuit internationale wateren wordt uitgezonden.

2004

– Robert Jensen keert definitief terug naar Yorin FM. Daar wordt hij samen met Jan Paparazzi presentator van ‘Jensen in de middag’. Hij neemt ook de functie van creative director voor zijn rekening. Zo zal hij het beleid voor Yorin FM en RTLFM bepalen.

– Adam Curry onthult in het televisieprogramma ‘Veronica Vibes’ van Jorinde Moll en Jeroen Kijk in de Vegte, een mogelijke terugkeer naar de Verenigde Staten. Vooral de negatieve houding van de Nederlandse pers en de wil van dochter Christina om het laatste jaar van de High School te voltooien, zijn aanleiding voor dit besluit.


1922: Verenigde Staten

KLZ-AM start als middengolfstation in Denver (Colorado).

1968: Nieuw Zeeland

Het anker van de Tiri II gaat verloren waardoor het zendschip van Radio Hauraki vast loopt. De uitzendingen worden dadelijk stil gelegd.

° De geschiedenis van Radio Hauraki, uitgezonden door Radio Pacific (15/10/1987)


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Klara viert 250 jaar Beethoven

In 2020 rolt Klara de rode loper uit voor een van de grootste genieën van Lees verder

Blad 394: Mi Amigo, Singjaal & ACR (audio)

Het bewijs dat het verleden en het heden echt wel met elkaar te verweven zijn Lees verder

Het radiodagboek van 27 januari – 027 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2010: Rino Ver Eecke nethoofd MNM (audio)

Het interne VRT-productiehuis 'Radio' kan van start gaan. Productiehuismanager Paul De Wyngaert heeft zijn team Lees verder

Naar het voetbal gaan om te… luisteren

"Het gaat om de sfeer opsnuiven, het voelen en het horen” Niet kijken, maar... luisteren Lees verder

2008: Dirk Wauters over ambities VRT

De ochtend van het interview weigert de Blackberry van Dirk Wauters dienst. Zijn assistente houdt Lees verder

Blad 392: ‘PLAN B’, FM-kavels en een Assistent

Hoe sterk verschillen de media in Vlaanderen en Wallonië van elkaar? Of net niet..Gezocht en Lees verder

2001: Samenwerking redacties Radio 2 (video)

Radio 2 ontkoppelt verschillende keren per dag haar uitzendingen en gaat dan louter regionaal uitzenden. Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Radiodagboek
Het radiodagboek van 9 maart – 068 (video)

Het radiodagboek van 8 maart – 067 (video)

Het radiodagboek van 7 maart – 066 (audio)

Het radiodagboek van 6 maart 065 (audio)

Het radiodagboek van 5 maart – 064 (video)

Het radiodagboek van 4 maart – 063 (audio)

Sluiten