Het radiodagboek van 10 juni (161) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1974

Een poging om een nieuwe, zwaardere eindtrap voor de zender van Radio Atlantis op de Jeanine te testen, eindigt in een kleine brand. De plannen om het vermogen op te drijven, worden opgedoekt. 


Lees verder onder de advertentie


1981

Radio Noord start in Erpe-Mere met een zendvermogen van 85 Watt op 103.9 MHz. Vanuit een nieuwe studio en met een nieuwe zender  is men dagelijks te beluisteren met een mix van non-stop muziek.  Elke avond en tijdens het weekend zijn er live uitzendingen verzorgd door meerdere lokale dj’s. 

2000

Het Europees Kampioenschap Voetbal start in het Koning Boudewijnstadion met de wedstrijd tussen België en Zweden. 927 Live, het nieuwe radiostation van de VRT draait vanaf 17:00 uur niet alleen de favoriete muziek van de Rode Duivels, Jan Wauters zorgt tevens voor een rechtstreeks verslag. 

2002

Op de Brusselse beurs wordt de notering van het aandeel Think Media, de voornaamste investeerder van 4FM, geschorst. Dat gebeurt op basis van informatie die de marktautoriteit ontvangen heeft. 

2004 

– 4FM is in de omgeving van Lommel op 103.7 MHz te ontvangen. Vroeger nam Radio Contact deze frequentie in maar door de herschikking van de FM-band kwam deze plek in handen van het landelijke commerciële radiostation. 

– André Hemeryck, één van de stuwende krachten achter FM Limburg trekt naar Emmis, de mediagroep, die Be One exploiteert. Hij wordt voltijds redactiemedewerker en journalist voor Hasselt. 

2006

Een technische werkgroep houdt zich bezig met de veertien radiofrequenties waarover nog discussie bestaat tussen de drie gemeenschappen. Dat komen Vlaams minister van Media Geert Bourgeois en zijn collega’s uit de Franse en Duitse gemeenschap, Fadila Laanan en Isabelle Weykmans overeen. Net voor de nieuwe onderhandelingsronde, medio juli wil men een verslag klaar hebben.

1979 

Radio Delmare start vanaf de Aegir 2, tegen alle verwachtingen in, om 12:00 uur de officiële uitzendingen. Presentator van het eerste uur Peter van der Holst neemt de journalisten van de schrijvende pers op de korrel. Die hadden immers de geruchten over een terugkeer van de zeezender als onjuist bestempeld.1980 

De Stichting Ether Reclame (STER) vraagt meer zendtijd voor reclame via radio en televisie. Het aantal aanvragen voor het boeken van publiciteitscampagnes overtreft de gestelde verwachtingen.

1987 

De MV Ross Revenge, het zendschip van Radio Caroline en Radio Monique verlaat zijn ankerplaats in het Knock Deep en verhuist naar South Falls Head, ongeveer 14 mijl ten noordwesten van het Britse Margate. Hiermee wil men anticiperen op de uitbreiding van het Britse grondgebied van 3 naar 12 mijl.

2000 

De ex-directeur van Radio 10 en het Vlaamse Radio Flandria, Jeroen Soer, bepaalt het beleid van Radio Nationaal.

2002

Het Commissariaat voor de Media eist dat Noordzee FM binnen de drie maanden 25% Nederlandse producties draait. Binnen een half jaar moet dat getal tot 50% zijn opgedreven. Gaat men niet in op deze vraag, dan volgt er een boete van 22.500 euro. Het CvdM gaat hiermee gedeeltelijk in op een bezwaarschrift dat Publimusic BV indiende. Daarin werd geprotesteerd tegen het feit dat Noordzee FM slechts 40% Nederlandstalige muziek uitzond.

2004 

Dennis Ruyer presenteert voor de laatste keer het vervangprogramma voor Jeroen van Inkel bij Radio 538. Zo is de weg vrij voor Ruud de Wild, die vanaf 14 juni bij het commerciële station terugkeert. Fred Siebelink vervoegt na een korte afwezigheid opnieuw het team van ‘Stenders Vroeg’ dat bij Yorin FM start.

1979: Italië

Vanaf 16:30 uur zijn er in de omgeving van de Franse en Italiaanse Riviera testuitzendingen te ontvangen van Radio Nova International, een project van enkele oud zeezendermedewerkers waaronder A.J. Beirens en Maurice Bokkebroek, de voormalige studiotechnicus van Radio Mi Amigo.

2000: Verenigd Koninkrijk 

Tijdens het Europees Kampioenschap Voetbal zijn de uitzendingen van BBC Radio Five Live op diverse plaatsen in de Benelux te ontvangen. Van 10 tot 13 juni is het reizende station in Eindhoven op 99.4 MHz te beluisteren. Van 14 tot 21 juni komt de omgeving van Charleroi op 94.8 MHz aan de beurt. Indien Engeland de kwart- en de halve finales bereikt, dan wordt de zender in Amsterdam op 96.0 MHz tijdelijk geactiveerd.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: MENT – tv met hoog radiogehalte (video) Rudi Van Vlaanderen en Wiet Van Bevere... Radioprogramma's die een tv-versie krijgen, het is eerder gedaan. We denken daarbij spontaan aan 'Depré Historie' van Radio 2 en TV1, 'De Taalstrijd', 'De Perschefs' en de 'Rechtva...
Het radiodagboek van 18 november – 321 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: Franstalige radio in London (video) Met liefst 80% 'eigen' muziek in het format Franstalige inwoners van Londen hebben vanaf vandaag, woensdag 17 november, hun eigen radiostation. Om 12:00 uur lokale tijd startte French Radio London via Digital Audio Broadcast...
Het radiodagboek van 17 november – 320 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Verkeersinfo op de radio – deel 2 (video) “Change: yes, we can!” Sigaretten roken schaadt de gezondheid, dat kunnen we niet ontkennen. Maar ongevraagde verkeersinfo kan de bloeddruk ook doen stijgen. Dat is eveneens niet goed voor hart- en bloed...
Het radiodagboek van 16 november – 319 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2011: Sven Ornelis wandelt naar het werk!
Het radiodagboek van 9 juni (160)
2011: VRM trok zendvergunning Radio Mi Amigo in
Het radiodagboek van 8 juni (159)
2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)
Het radiodagboek van 7 juni (158)
Sluiten