RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 10 juni

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1974: Pogingen om een zwaardere eindtrap voor de zender van Radio Atlantis op de ‘Jeanine’ te testen, eindigen in een kleine brand. De plannen om het vermogen op te drijven, verdwijnen naar de prullenmand.

2000:

– Het Europees kampioenschap voetbal start met België tegen Zweden in het ‘Koning Boudewijnstadion’ van Brussel. 927 Live, pas opgericht door de VRT, draait vanaf 17.00 uur de favoriete muziek van de Rode Duivels. Jan Wauters brengt vervolgens rechtstreeks verslag.

– Leen Demaré (Radio Donna) en Wim Rigter (‘AVRO’) presenteren tot 2/7/2000 ‘België-Nederland’ op verplaatsing. Enkele keren daar waar de matchen gehouden worden maar ook in een Engelse Eindhovense pub, in de hotels waar de Italiaanse ploeg en de scheidsrechters vertoeven. Het Delftse Oranjedorp, een Turkse voetbalvereniging in Genk en het TV1-café in Antwerpen staan op menu. 

2002: Op de Brusselse beurs wordt de notering van het aandeel ‘Think Media’, de voornaamste investeerder bij 4FM, geschorst. Dat gebeurde op basis van informatie, die de marktautoriteit ontvangen had. 

2004: 4FM zendt in de Lommelse streek op de ex-frequentie van Radio Contact 103,7 MHz uit. Deze plek kwam door de grondige herschikking op FM in handen van het landelijke commerciële radiostation. 

2006: Een technische groep zal zich bezig houden met de 14 radiofrequenties waarover de gemeenschappen nog steeds kibbelen. Dat komen Vlaams minister van Media Geert Bourgeois en zijn collega’s uit de Franse en uit de Duitse gemeenschap, Fadila Laanan en Isabelle Weykmans overeen. Net voor de start van de nieuwe onderhandelingen medio juli wil men een verslag klaar hebben.

1979: Radio Delmare opent toch om 12.00 uur op de ‘Aegir 2’. Peter Van Der Holst neemt tijdens het openingsuur de journalisten van de schrijvende pers op de korrel. Die beschouwden de geruchten over de terugkeer als ‘onjuist’.

Heynen

1980:  De ‘Stichting Ether Reclame’ (‘STER’) vraagt meer zendtijd voor reclame via radio en televisie. Het aantal aanvragen voor het boeken van publiciteitscampagnes overtreft de gestelde verwachtingen. 

2000: De ex-directeur van Radio 10 en het Vlaamse Radio Flandria, Jeroen Soer, bepaalt het beleid van Radio Nationaal.

2002: Het Commissariaat voor de Media eist dat Noordzee FM binnen de drie maanden 25% Nederlandse producties draait. Binnen een half jaar moet men het aantal tot 50% opdrijven. Bij het niet uitvoeren van de sanctie, dreigt een boete van 22.500 euro. Men gaat in op een bezwaarschrift van ‘Publimusic’ BV’. Daarin werd geprotesteerd tegen het feit dat Noordzee FM slechts 40% Nederlandstalige muziek uitzond.

2004:

– Dennis Ruyer vervangt bij Radio 538 voor het laatst Jeroen van Inkel. Zo is de weg vrij voor Ruud de Wild, die op 14/6/2004 terug komt.

– Fred Siebelink keert na een korte afwezigheid terug bij ‘Stenders Vroeg’ op Yorin FM.

1987: Radio Caroline en Radio Monique stoppen om 7.00 uur voor uitgebreide onderhoudswerken. De ware reden is echter dat de ‘Ross Revenge’ de ligplaats in het ‘Knock Deep’ verplaatst naar ‘South Falls Head’ ongeveer 14 mijl ten noordoosten van het Britse Margate. Zo anticipeert men de uitbreiding van het Britse grondgebied van 3 naar 12 mijl. Om 16.54 uur keren beide stations terug met een toelichting over de positiewijziging die 51 graden, 27 minuten en 23 seconden noorderbreedte, 1 graad, 48 minuten en 49 seconden oosterlengte bedraagt.

2000: Tijdens het Europees kampioenschap voetbal ontvangt men BBC Radio 5 Live op diverse plaatsen in de Benelux. Van 10 tot 13/6/2000 in Eindhoven op 99.4 MHz. Van 14 tot 21/6/2000 in Charleroi op 94.8 MHz. Indien Engeland de kwart- en de halve finales bereikt, dan wordt de zender in Amsterdam op 96.0 MHz tijdelijk geactiveerd.

2003: DJ Steve Penk wordt ontslagen bij Capital FM omdat zijn bazen de show “te riskant” vinden. Penk presenteerde het avondblok tussen 22.00 uur en 1.00 uur bij Capital FM, BMRB en Invicta FM. 

1979: Italië

Vanaf 16:30 uur zijn er in de omgeving van de Franse en Italiaanse Riviera testuitzendingen vanuit Ventimiglia (Italië) te ontvangen van Radio Nova International, een project van enkele oud zeezendermedewerkers waaronder A.J. Beirens en Maurice Bokkebroek, de voormalige studiotechnicus van Radio Mi Amigo. Ook Mark Lawrence van Radio Caroline en Andy St. John (‘Voice of Peace’) werken mee.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx