RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 10 juli

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1978: Radio Mi Amigo brengt de 500ste ‘Baken 16’ met Marc Jacobs. Kok Kees Borrel bakt daarom een taart in de vorm van een zendschip. Hij verlaat samen met Rod Hudson vervolgens de ‘MV Mi Amigo’.

1979: Radio Mi Amigo op de ‘MS Magdalena’ kent weer tegenslag. De zendbuis vat vuur om 15.00 uur waardoor men meteen uit de lucht moet.

2002: Het dossier tegen de zakenman Maurice de Velder breidt uit. Volgens de kranten ‘Gazet van Antwerpen’ en ‘Het Belang van Limburg’ heeft hij ook de meerderheidsaandeelhouder van 4FM, ‘Think Media’, voor 4 miljoen euro opgelicht. 

2003: 

– Het ‘VCM’ (‘Vlaams Commissariaat voor de Media’) maakt meer details over de technische kanten van het nieuwe frequentieplan voor de lokale en voor de regionale radio’s bekend. Deze gaan onder meer over de directieve stralingdiagrams.

– De 51-jarige Pol Jacquemart wordt voorzitter van de Raad van Bestuur bij de Franstalige RTBF. Hij volgt Hélène Crombé-Berton op die naar de Senaat vertrekt.

– De voorbereidingen voor de provinciale radio FM Limburg starten. 

– Cool FM begint in Genk op 105,4 FM en vervangt FM Limburg.  

1978: De ‘Norderney’, het oud-zendschip van Radio Veronica wordt naar de Kalkhaven in Dordrecht versleept. De eigenaar van de ‘Kalkhaven BV’, Jacques van Mooren wil via de ‘Stichting Schip van Veronica’ voldoende geld inzamelen voor een grondige onderhoudsbeurt. Het verzoek aan de gemeente voor een definitieve ligplaats wordt uit vrees voor rellen verworpen. 

1999: Jente Kater van Radio 538 en 3FM-medewerker Rob van Someren worden als dj’s bij het regionale, commerciële 8FM genoemd. 

2001: De producer van ‘Arbeidsvitaminen’ op 3FM en ‘Schiffers.FM’ bij Radio 2, Astrid de Jong, wordt voorlopig de presentatrice van de nachtservice bij de ‘AVRO’ tussen 1.00 uur en 5.00 uur. Zij volgt Hetty Lubberding op.

2002: Radio 10 FM neemt afscheid van de presentatrice Elles Innemee. 

2003: Het vertrek van Timur Perlin naar 3FM wijzigt Yorin FM. Wouter van der Goes neemt de ‘Pepsi Chart’ over. Menno Barreveld brengt steeds van maandag tot en met donderdag ‘Yor At Work’ tussen 12.00 uur en 14.00 uur. Stephan Koot draait op zaterdagavond van 19.00 uur tot en met 22.00 uur.

2017: Presentator Henry Schut van ‘Langs De Lijn’ bij NPO Radio 1 verzorgt eenmalig bij Radio 10 de ochtendshow tussen 8.00 uur en 9.00 uur. 

1945: Duitsland

‘AFN’, de (‘American Forces Network’) start het eerste radiostation in het bezette München. Het begin verloopt echter compleet fout met: ‘This is AFN München, the voice of the 7th army’. De bevelhebber van het 3de leger George S. Patton reageert razend en eist dat de omroeper voor de krijgsraad verschijnt.

1962: Denemarken

Radio Mercur stopt op de ‘Cheeta II’. Het zendschip vaart naar de haven van Elensberg waar het door de eigenares van Radio Syd, Britt Wadner, wordt gekocht.

1985: Israël

Abie Nathan meldt een onderbreking van de uitzendingen bij ‘The Voice Of Peace’. Men zoekt naar nieuwe geldschieters.

2019: Verenigde Staten

Dan Taylor verlaat onverwacht WCBS FM 101,1 in New York. Geruchten melden dat hij zich misdragen heeft. Voormalig dj bij WPLJ Race Taylor volgt hem op.

2003: Radio Monte Carlo (‘RMC’) en Jean-Marc Morandini ruziën over het redactiebeleid. Vooral de omschrijving ‘populistisch’ viel bij de directie in het verkeerde keelgat. De presentator wordt ontslagen en krijgt een proces wegens eerroof.

2008: NRJ opent zijn 300ste FM-frequentie in Figéac (Lot-et-Garonne). 

1965: De vraag van Radio 390 om een legale vergunning wordt verworpen.

1974: Radio Caroline begint op de ‘MV Mi Amigo’ voortaan om 19.00 uur.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx