RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 10 januari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2021.

Ook dit had zijn jouw geschiedenisboek moeten staan

1978: Radio Mi Amigo moet noodgedwongen uit de lucht. De olie aan boord van de ‘MV Mi Amigo’ is op.

2001: Radio Contact werft journalist Ludwig Verduyn aan om een nieuwsdienst uit te bouwen. Hij werkte voor de kranten de ‘Financieel Economische Tijd’ en ‘De Morgen’.

2002: Christian Druitte, die in 1997 Jean Louis Stalport als directeur-generaal van de RTBF opvolgde, dient zijn ontslag in. Hij zou normaal aanblijven tot in december 2004.

2006: De krant ‘De Morgen’ meldt dat ‘SBS’ meer dan gewone interesse voor Radio Donna toont. Topman Patrick Tillieux pleit voor de privatisering van het VRT-station.

2018: Mediaminister Sven Gatz belooft in het Vlaamse parlement ‘dat de hangende vergunningen voor de lokale radio’s nog voor het einde van deze maand zullen uitgereikt worden’. De oppositie beschuldigt hem van een slechte uitvoering van het radiodossier.

2004: AM 747 kHz wijzigt het weekend. De zender wil zo de herkenbaarheid vergroten waardoor het financiële zorgenkind bij de publieke omroepen zich continu op de manier van leven, op spiritualiteit, op wetenschap en op cultuur kan richten. 

2006: Radio Veronica-medewerker Ferry Maat krijgt van de ‘Stichting Conamus’ een ‘Gouden Harp’. Hij wordt voor zijn bijdrage aan de dancemuziek via de ‘Soulshow’ beloond

2019: ‘Fris’ op zondagnacht tussen 4.00 uur en 6.00 uur bij NPO Radio 1 wordt overgenomen door Emmely de Wilt. Ze vervangt Thomas van Vliet, die het programma het afgelopen jaar presenteerde. 

1969: In Noord-Ierland duikt de piratenzender Radio Free Derby op. 

1974: Norman Barrington verzorgt tussen 19.00 uur en 21.00 uur Engelstalige programma’s bij de zeezender Radio Mi Amigo.

1982: Tommy Vance volgt Tony Blackburn op bij de ‘BBC Top 40’ op BBC Radio 1. Hij werkte bij Radio Luxembourg en bij radio Caroline South.

1994: Steve Wright en zijn sidekicks nemen de presentatie van de ‘BBC Radio 1 Breakfast Show’ van Mark Goodier over. Hij zal na 1 jaar en 101 dagen door Chris Evans  opgevolgd worden. 

2018: De netwerken Heart en Smooth Radio vergroten hun aanwezigheid in het noordwesten van Engeland. ‘Global Radio’ koopt de lokale stations The Bay (Lancaster) en Lakeland Radio (Kendal). The Bay wordt Heart Radio terwijl Lakeland Radio Smooth Radio zal doorgeven.

2001: ‘MTV’ voert in de Verenigde Staten de strijd tegen het racisme en tegen de discriminatie op. De kijkers krijgen tussen 22.00 uur en 15.30 uur de volgende dag de namen van slachtoffers van verre onverdraagzaamheid te zien.

2006: Howard Stern begint om 6.00 uur bij ‘Sirius Satellite Radio’. De eerste aankondiging komt van George Takei of ‘Mr Sulu’ uit de serie Star Trek.

2011: ‘On Air with Ryan Seacrest’ wordt na de Verenigde Staten, na Canada, na Zuid-Afrika,  na Dubai, na Singapore en na de Libanese hoofdstad Beiroet elke werkdag tussen 19.00 uur en 21.00 uur op Mix 106.5 (Sydney) en via Mix 101.1 (Melbourne) uitgezonden. Door deze uitbreiding loopt de show wereldwijd via 170 radiostations.

2014: ‘Cumulus Media’ breidt de aanwezigheid in Chicago met de huur van de  classic rockzender 97.9 The Loop (WLUP), de hitzender I101 (WIQI) en de rockzender Q87.7 (WKQX) uit. Het is de bedoeling dat men deze stations van ‘Merlin Media’ op termijn volledig overneemt.

RadioVisie op deze dag in 2022

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 12 maart

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 11 januari

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 9 januari

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 8 januari

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 3 december

Vandaag in 1984: Een poging van de Franse overheid om NRJ het zwijgen op te Lees verder

Het Radiodagboek van 2 december

Vandaag in 2000: Radio 3, de klassieke muziekzender van de VRT, heet vanaf nu ‘Klara’.

Het Radiodagboek van 1 december

Vandaag in 1985: In Nederland laten alle radiostations in het publieke bestel de naam Hilversum Lees verder

Het Radiodagboek van 30 november

Vandaag in 1980: Radio Noordzee meldt zich op 102 MHz in Oostende. Mark Terrenga is Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx