RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 10 februari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2021.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1975: Radio Mi Amigo werft Stan Haag aan. Het verzoekprogramma, de ‘Jukebox’, is terug.

1977: Ron van der Plas wordt op de ‘MV Mi Amigo’ door Frank van der Mast afgelost. Hij zal niet meer terug keren. 

1980: De Brusselse vrije Radio Plus begint met Franstalige uitzendingen. Elke woensdag zijn er Nederlandstalige programma’s. De Engelstalige service werkt op zondagnamiddag tussen 13.00 uur en 18.00 uur. Naast muziek brengen Mike en Robby nieuws en informatie.

1981: Radio 6 Vallées in Corbais wordt door de politie het zwijgen opgelegd. Het lokale station zou het radioverkeer van het vliegveld in Beauvechain gestoord hebben.

2003:

– De Commissie Naburige Rechten (een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken) besluit tot een vastlegging van de tarieven voor een billijke vergoeding voor de stations. De lokale radio’s dienen jaarlijks een bedrag voor de gedraaide muziek te betalen.

– Cool FM op de Antwerpse kabel maakte recent plaats voor Sweet FM. Ditzelfde station zendt in de Scheldestad ook op 107,8 MHz uit.

2005: ‘De Nieuwe Wereld’ bij Radio 1 met Friedl’ Lesage moet een paar weken zonder columnist of  ‘wetgever’ Patrick De Witte verder. Hij kreeg na zijn pittige bijdrage ‘Stalin’ over het Vlaams Belang zoveel negatieve reacties dat hij een pauze vanwege mogelijke censuur inlast. 

2006: De Vlaamse regering keurt met minister van Media, Geert Bourgeois, de start van De Vlaamse regulator voor de Media (‘VRM’) goed. Deze neemt de taken over van het ex-Vlaams Commissariaat voor de Media (‘VCM’), de Vlaamse kijk- en luisterraad en de Vlaamse geschillenraad voor Radio- en Televisie. 

2011: De luistercijfers van het ‘CIM’ over de periode van augustus 2010 tot en met december 2010 bevestigen, ondanks een licht verlies, het leiderschap van Radio 2 met 29,7%. Qmusic daalde met 1,1% naar 14,3%. MNM verloor terrein en belandde op 9,5%. Studio Brussel  klom met 1,7% naar 11,5%. In Wallonië doorbrak Radio Contact, ondanks een mindere periode, de hegemonie van Bel RTL. De voormalige marktleider zakte naar de tweede plaats met 3,2% naar 15,6%. Het Belgische filiaal van de Luxemburgse mediareus werd bovendien opgejaagd door het oprukkende VivaCité. Het netwerk van de RTBF haalde 15,1%. Ook Nostalgie steeg en overschreed de 10% grens.

1947: De vooroorlogse omroepen richten de ‘Radio Unie’, (ex-Radio Herrijzend Nederland) op. Met de ‘Nederlandse Televisie Stichting’ (‘NTS’) gaat de ‘NRU’ op 29/5/1969 op in de ‘Nederlandse Omroep Stichting’ (‘NOS’).

1992: Sky Radio brengt een gesproken programma. ‘Candlelight’ met Jan Van Veen gaat tussen 23.00 uur en middernacht via 100,4 MHz en 100,7 MHz in première.

1995: Corné Klijn van Radio 538 volgt Frits Spits op voor de ‘Avondspits’ bij 3FM. 

1996: De ‘Koninklijke Nederlandse Voetbalbond’ (‘KNVB’), ‘Philips’, ‘Endemol’, ‘ING’, ‘NUON’, ‘Telekabel’ en Willem van Kooten willen een sportzender starten. ‘NOS’-voorzitter André van der Louw, Ajax en Feyenoord staan niet echt positief tegenover het plan.

2000: Er is geen akkoord tussen de ‘VARA’ en ‘SBS’. De betrokkenen verklaren op Radio 1 dat hun doelstellingen te ver uit elkaar liggen. Er is ook een meningsverschil over het financiële aspect.

2006: ‘Talpa’ van John de Mol onderhandelt met Willem van Kooten over de overname van Arrow Rock Radio en van Arrow Jazz FM.

1966: Radio Scotland verdwijnt wegens het onstuimige weer uit de lucht. De stijgende hoeveelheid water in het ankerruim van de ‘MV Comet’ verplicht de bemanning om een tweede pomp te plaatsen. Een half uur na de onderbreking worden de uitzendingen hervat.

1967: Ted Allbeury verlaat Radio 390 om Radio 355 op te richten.

2014: Chris Evans zorgde voor een nieuw luistercijferrecord in de ochtend bij BBC Radio 2 (17,6%). Volgens RAJAR stemden 9,82 miljoen luisteraars per week tijdens het laatste kwartaal van 2013 af. In Londen zijn Capital FM en LBC 97.3 met 5,0% de populairste lokale stations.

Verenigde Staten

2005: Miss Jones en haar resterende collega’s van de ochtendploeg bij Hot 97 (New York) keren twee weken na de kwetsende Tsunami parodie op ‘We are the world’ terug. Het blijft echter nog steeds onrustig bij het hip-hop en r&b station. Grote adverteerders als McDonald’s haakten af. De Aziatische gemeenschap demonstreert nog dagelijks voor de studio.

Denemarken

2009: Het best beluisterde Deense commerciële radiostation Radio 100 FM van ‘Talpa Network’ trekt Nik Goodman aan om het team van deejays, producers en redacteurs te leiden. Hij werkte voor onder meer Capital FM en Virgin Radio.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx