Het radiodagboek van 10 februari (041) Vlaamse regering vervangt VCM door VRM

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1975

Stan Haag en het programma ‘Jukebox’ gaan van start bij Radio Mi Amigo. (Foto bovenaan – credits: Offshore Radio News)

1980

De Brusselse vrije Radio Plus start met Franstalige uitzendingen. De Vlaamse medewerkers presenteren op woensdag terwijl op zondagnamiddag tussen 13:00 en 18:00 uur de Engelstalige service loopt. Naast muziek brengen Mike en Robby ook informatie.


Lees verder onder de advertentie


1981 

Radio 6 Vallées uit Corbais wordt door de politie het zwijgen opgelegd. Het station zou het communicatieverkeer van het vliegveld in Beauvechain gestoord hebben.

2003

– De Commissie Naburige Rechten (een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken) besluit tot een vastlegging van de tarieven voor een billijke vergoeding voor radiozenders. De lokale stations dienen jaarlijks een bedrag voor de gedraaide muziek te betalen.

– Cool FM dat in Antwerpen via de kabel te ontvangen was, maakte recent plaats voor Sweet FM. Ditzelfde station zendt in de Scheldestad ook op 107.8 MHz uit.

– Voltage FM uit Kortrijk, dat in het verleden de programma’s van NRJ relayeerde, verdwijnt door een onbekende reden uit de lucht. Er is enkel nog een draaggolf.

– De Wase afdeling van Radio Nostalgie uit Kruibeke (107.2 MHz) wordt door Cool FM vervangen. De wijziging is een gevolg van de slechte reacties over het Antwerpse programma.

2006

De Vlaamse regering keurt samen met minister van media Geert Bourgeois, de officiële start van de Vlaamse regulator voor de Media (VRM) goed. Deze neemt de taken over van het voormalige Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM), de Vlaamse Kijk- en Luisterraad en de Vlaamse Geschillenraad voor Radio- en Televisie.

1947 

De Nederlandse Radio Unie is een feit.

1977

Veronica start de ‘Boemerangactie’ op Hilversum 3 om leden te werven voor de C-status. Duizenden sympathisanten melden zich om de jonge omroep een handje toe te steken.

1992 

‘Candlelight’, het gedichtenprogramma met Jan van Veen start bij Sky Radio tussen 23:00 uur en middernacht.

1995 

Corné Klijn van Radio 538 wordt de opvolger van Frits Spits bij de ‘Avondspits’ op 3FM.

1996

De KNVB wil samen met Philips, Endemol, ING, NUON, Telekabel en Willem van Kooten een sportkanaal oprichten. NOS-voorzitter André van der Louw, Ajax en Feyenoord zijn niet bepaald gelukkig met het voornemen.

2000 

Er komt dan toch geen samenwerking tussen de VARA en SBS. De maatschappijen verklaren op Radio 1 dat hun doelstellingen te ver uit elkaar liggen. Er is ook een financieel meningsverschil.

2006

– De raad van bestuur van de publieke omroep beslist dat de radiozenders de komende jaren in totaal dertien miljoen euro moeten bezuinigen. 747AM zal weer Radio 5 heten en krijgt een ander profiel. Zo bespaart men ongeveer 6,5 miljoen euro.– Talpa Radio, de onderneming van John de Mol, onderhandelt met Willem van Kooten over de overname van Arrow Rock Radio en Arrow Jazz FM.

– De voormalige programmadirecteur van Sky Radio, Vranz van Maaren krijgt van de kantonrechter in Hilversum een schadevergoeding. Hij werd in oktober 2005 vanwege de tegenvallende luistercijfers aan de kant geschoven. Toen het non-stop muziekstation en de topman over de toekomst onderhandelden, kwam het tot een rechtszaak.

1966: Verenigd Koninkrijk 

Radio Scotland verdwijnt wegens het onstuimige weer uit de lucht. De stijgende hoeveelheid water in het ankerruim verplicht de bemanning om een tweede pomp te plaatsen. Een half uur na de onderbreking worden de uitzendingen hervat.

1967: Verenigd Koninkrijk

Tedd Allbeury verlaat Radio 390 om Radio 355 op te richten.

1983: Spanje 

De Spaanse justitie start een reeks hoorzittingen over de toewijzing van de Ross Revenge, het zendschip van Radio Caroline. Amerikaanse geldschieters, die niet tevreden waren met de gang van zaken, ondernamen diverse pogingen om het vaartuig in hun bezit te krijgen. De eerste zitting duurt nauwelijks enkele minuten en wordt meteen verdaagd.

2004: Verenigde Staten 

De populaire Amerikaanse presentator Rick Dees die in 1976 met ‘Disco Duck’ een wereldhit scoorde, stopt na 22 jaar als ochtendjock bij KIIS FM in Los Angeles. Hij blijft wel de ‘Weekly Top 40’ verzorgen. Zangeres Britney Spears feliciteert als eerste Ryan Seacrest tijdens zijn rechtstreekse televisieshow als opvolger van de wereldwijd bekende radiomaker.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 21 juli (202) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: EUradio FM in Brussel? Ook VRT probeerde ooit een Europees radioproject Wordt in de hoofdstad de komst van een Engelstalig radiostation voorbereid? Mogelijk. We trokken op onderzoek, maar heel veel wijzer zijn we (nog) niet geworden. Wel zeker is het f...
Het radiodagboek van 20 juli (201) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2006: Steven Dujardin directeur programmatie S.tv Werkte eerder voor o.a. Radio Gemini, Ra... In september komt er een nieuw kabel tv-station op de Vlaamse markt: S.televisie. De klok rond digitaal te bekijken via Telenet en dagelijks in een verkorte versie. Je za...
Het radiodagboek van 19 juli – 200 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisb... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2005: Nieuwe Donna in Diksmuide (video) Luisteraar krijgt relevante actuele hitradio Eerder al, op 24 juni waagden we ons aan een voorspelling van de nieuwe programmering van Radio Donna. Die werd uiteindelijk gisteren officieel voorgesteld in Izemberge (Diksmuide)...
Deel of print dit artikel
Amptec
Spotlight
Amptec
Amptec
TVV Sound
TVV Sound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *