Het radiodagboek van 10 december – 343 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


2002

– Om 08:00 uur is er bij RGR2 in Leuven weer muziek te horen. De technische problemen zijn opgelost.

– Qmusic op 87.6 MHz in Oostende valt om 19:00 uur door een stroomonderbreking uit.

2003

– Jackie Dewaele, beter bekend als Zaki, wordt door de Amerikaanse maatschappij Emmis als consultant aangesteld. Samen met Jan D’Haese zal hij het toekomstige netwerk uitbouwen. Er worden gesprekken met diverse radiomakers aangeknoopt.


Lees verder onder de advertentie


– Radio Contact kondigt nieuwe investeringen voor de nieuwsdienst aan. Voor de nationale en internationale actualiteit onderhandelt men met het persbureau Belga. Op lokaal vlak mikt men op plaatselijk journalistiek talent.

2004

– Johan Baert wordt de nieuwe voorzitter van het Vlaamse Commissariaat voor de Media (VCM) in afwachting van de integratie in de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM).

– Het Antwerpse station Crooze FM wordt, na een klacht van 4FM ingediend op 4 juni, tot een boete van 1250 euro veroordeeld. De zender stoort de Aalsterse afdeling van de landelijke commerciële zender op 104.2 MHz.

– Radio Contact wordt een compleet muziekstation. Een jong muziekformat, nieuwe jingles en de slogan ‘Power Of Music’ moeten de concurrentie met het oprukkende NRJ aangaan. ‘R’n’B’ Fever’ op zaterdagavond en ‘Saturday Night Hits’ zijn nieuwe programma’s.

2007

Miel Louw overlijdt op 74-jarige leeftijd. Voor zijn doorbraak als presentator van bekende televisieprogramma’s als ‘Wikken en Wegen’ werkte hij als journalist bij de BRT-radio, televisie en bij de Wereldomroep.


1978

In Amsterdam begint Radio Unique met testuitzendingen. Rob Hudson, alias Ruud Hendriks, Ad Roberts of Rob de Goede, Paul de Wit alias Erik de Zwart en Antonio da Costa zijn de medewerkers van het eerste uur.2001

Q The Beat stopt definitief met de uitzendingen op 1224 kHz. Men hoopt met de hulp van de politieke wereld op een landelijke middengolf-frequentie.

2002
 
De uitzendingen van Radio 747AM zijn nu ook via de Astra-satelliet te ontvangen.

2003

Noordzee FM maakt bekend dat er tussen Eerste Kerstdag en oudejaarsavond een speciale ‘All Your Need Is Love’ met Robert Ten Brink komt. Vanuit een voor hem klaargemaakte studio op Vlieland zal hij de luisteraars aan het woord laten.

2006
 
Nederland maakt officieel de overstap van analoge naar digitale televisie. Zo komt er een einde aan een tijdperk dat in 1951 begon. De overschakeling zorgt voor een besparing van elf miljoen euro.

2007 

Qmusic bevestigt de komst van Ruud de Wild en Jeroen Kijk In De Vegte. Het duo dat tot 2002 bij 3FM een succesvolle namiddagshow presenteerde, zal Jeroen Van Inkel vanaf 10 maart 2008 in de ochtend opvolgen.

1984

Radio Caroline zendt voor de laatste dag op 963 kHz uit. Vanaf volgende week starten op deze frequentie de programma’s van Radio Monique Internationaal.

1986

Laser Hot Hits verdwijnt om 16:27 uur uit de lucht door elektriciteitsproblemen. Nadat men het anker licht, worden de uitzendingen hervat.

2003

Neil Fox stopt tijdens het voorjaar met de presentatie van de ‘Hit 40 UK’. De combinatie met zijn andere werkzaamheden was niet meer mogelijk.

1909: Internationaal

De Italiaan Marconi (foto boven) en de Duitser Braun winnen de Nobelprijs. Beiden worden voor de uitvinding van de radiotelegrafie en voor de verbetering van dit stukje techniek beloond.

2003: Irak

AFN, de radio voor de Amerikaanse militairen begint een Iraakse afdeling in de omgeving van de hoofdstad Bagdad op 107.7 MHz. In een eerste fase worden de uitzendingen van AFRTS uit Los Angeles via de 1 kW-zender doorgegeven. Iraqi Freedom Radio brengt later een mix van muziek, sport, weer, nieuws en live shows. Men hoopt het station eveneens naar de steden Ramadi, Mosul, Tikrit, Balad, Kirkuk en Tallil te brengen.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 9 december – 342 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 8 december – 341 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 7 december – 340 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het dagboek van 6 december – 339 (unieke audio) Ook dit had vandaag in jouw geschied... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 5 december – 338 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 4 december – 337 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2011: Zwaardere boetes voor Nederlandse piraten
Het radiodagboek van 9 december – 342 (video)
2003: Radio Antigoon breuk met City Media (audio)
Het radiodagboek van 8 december – 341 (video)
2003: Regionale radio, het voorzichtige voorspel
Het radiodagboek van 7 december – 340 (audio)
Sluiten